x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlade Rumunije i Hrvatske najavljuju IPO za državne elektroenergetske kompanije

08.08.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Vlade Rumunije i Hrvatske najavljuju IPO za državne elektroenergetske kompanije

Vlade Rumunije i Hrvatske najavile su da planiraju pripremu inicijalnih javnih ponuda (IPO) za državna preduzeća za proizvodnju električne energije, rumunsku Hidroelektriku (Hidroelectrica) i Hrvatsku elektroprivredu (HEP).

Hrvatska vlada planira da pokrene prodaju više od 25 posto deonica HEP-a putem Inicijalne javne ponude (IPO). Deonice kompanije biće ponuđene građanima, institucionalnim ulagačima i radnicima, piše Večernji list pozivajući se na izvore u hrvatskoj vladi.

List piše da bi deonica mogle biti ponuđene iduće godine. Prethodno se, međutim, mora rešiti pitanje vlasništva hidroelektrana i imenovati nova uprava HEP-a. Proces imenovanja nove Uprave HEP-a još traje.

Rešavanje pitanja vlasništva hidroelektrana bitno je za procenu ukupne vrednost imovine HEP-a, koja se procenjuje na oko 20 milijardi kuna ili 2,7 milijardi evra, što bi značilo da bi se prodajom deonica HEP-a obezbedila svota od 5 milijardi kuna ili 675 miliona evra.

Novac prikupljen kroz IPO bio bi reinvestiran, i dodatno bi se išlo i u povećanje kapitala.

Rumunija planira da ponudi deonice u dve faze

Rumunski sud je nedavno doneo odluku o proglašenju najvećeg rumunskog proizvođača struje solventnim čime je odblokirana prodaja IPO od 15 procenata udela Hidroelektrike. Sudski postupak je pokrenut pre nekoliko godina kako bi se osporio IPO.

Rumunska vlada sada želi da proda akcije kompanije Hidroelektrika u dve faze. U prvoj fazi planira da na Bukureštanskoj berzi (BVB) ponudi udeo od 10 odsto, a zatim još 5 procenata.

Rumunski ministar energetike Toma Petku rekao je da vlada želi da prvo ponudi 10 odsto udela kako bi videla kako će tržište reagovati i kako će Hidroelektrika funkcionisati kao listirana kompanija.

Prikupljena sredstva koristiće se za investicioni program Hidroelektrike.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.