Električna energija

Vlade Rumunije i Hrvatske najavljuju IPO za državne elektroenergetske kompanije

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.08.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Vlade Rumunije i Hrvatske najavile su da planiraju pripremu inicijalnih javnih ponuda (IPO) za državna preduzeća za proizvodnju električne energije, rumunsku Hidroelektriku (Hidroelectrica) i Hrvatsku elektroprivredu (HEP).

Hrvatska vlada planira da pokrene prodaju više od 25 posto deonica HEP-a putem Inicijalne javne ponude (IPO). Deonice kompanije biće ponuđene građanima, institucionalnim ulagačima i radnicima, piše Večernji list pozivajući se na izvore u hrvatskoj vladi.

List piše da bi deonica mogle biti ponuđene iduće godine. Prethodno se, međutim, mora rešiti pitanje vlasništva hidroelektrana i imenovati nova uprava HEP-a. Proces imenovanja nove Uprave HEP-a još traje.

Rešavanje pitanja vlasništva hidroelektrana bitno je za procenu ukupne vrednost imovine HEP-a, koja se procenjuje na oko 20 milijardi kuna ili 2,7 milijardi evra, što bi značilo da bi se prodajom deonica HEP-a obezbedila svota od 5 milijardi kuna ili 675 miliona evra.

Novac prikupljen kroz IPO bio bi reinvestiran, i dodatno bi se išlo i u povećanje kapitala.

Rumunija planira da ponudi deonice u dve faze

Rumunski sud je nedavno doneo odluku o proglašenju najvećeg rumunskog proizvođača struje solventnim čime je odblokirana prodaja IPO od 15 procenata udela Hidroelektrike. Sudski postupak je pokrenut pre nekoliko godina kako bi se osporio IPO.

Rumunska vlada sada želi da proda akcije kompanije Hidroelektrika u dve faze. U prvoj fazi planira da na Bukureštanskoj berzi (BVB) ponudi udeo od 10 odsto, a zatim još 5 procenata.

Rumunski ministar energetike Toma Petku rekao je da vlada želi da prvo ponudi 10 odsto udela kako bi videla kako će tržište reagovati i kako će Hidroelektrika funkcionisati kao listirana kompanija.

Prikupljena sredstva koristiće se za investicioni program Hidroelektrike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako su operatori prenosnih sistema BiH, Hrvatske i Srbije ujedinili evropsku sinhronu zonu posle raspada na dva dela?

03 March 2021 - Najnoviji izveštaj evropske agencije ENTSO-E objašnjava kako su kompanije iz regiona obavile spajanje sinhrone zone Kontinentalna Evrope.

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor