x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Rumunska Hidroelektrika proglašena solventnom, sledi IPO za 15 odsto udela

05.04.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Hidroelektrika
Rumunska Hidroelektrika proglašena solventnom, sledi IPO za 15 odsto udela

Hidroelektrika, najveća rumunska državna kompanija za proizvodnju struje iz hidroenergetskih izvora, pravosnažnom sudskom odlukom je proglašena solventnom. Time je omogućeno da se njenim akcijama trguje na berzi.

Odluka suda je konačna i ona će omogućiti nastavak postupka prodaje 15% vlasništva putem Inicijalne javne ponude (IPO). Predstavnik Euro Insol-a, sudskog administratora Hidroelektrike, Remus Borza očekuje da vrednost tog udela bude 1,06 milijardi evra: “Okončanje postupka pokrenutog zbog nesolventnosti znači da sada možemo Hidroelektriku da stavimo na (berzansku) listu. Ako Vlada bude promenila svoju privatizacionu metodologiju, prodaja 15% kompanije će doneti 1 milijardu evra u državnu blagajnu, što je suma koja će omogućiti vladi da zadrži planirani budžetski deficit od 3% za 2017. godinu,” istako je Borza.

Prema sadašnjoj privatizacionoj metodologiji, Prihodi od IPO bi išli na račune Hidroelektrike, a ne u budžet, kaže Borza i dodaje da toj kompaniji novac nije potreban.

Loši ugovori i preplaćeno osoblje

Nevolje su za Hidroelektriku nastupile kada je sredinom prethodne decenije zaključila 11 ugovora o snabdevanju električnom energijom koji su bili katastrofalni za kompaniju, a koji se zbog nepovoljnih odredbi nisu mogli raskinuti. Drugi uzrok nesolventnosti, jesu ugovori po kojima je Hidroelektrika kupovala struju od drugih snabdevača po većim cenama, a kritikovana je i zbog 100 miliona evra potrošenih na osoblje što je bilo neopravdano, s obzirom na gubitke.

Sudski spor je pokrenut pre 5 godina i njime je osporena IPO za prodaju 15% vlasništva u Hidroelektrici. Kompanija je prvostepenom odlukom suda proglašena solventnom još krajem Juna 2016. Nakon što se spasila bankrotstva i sprovela restrukturiranje, Hidroelektrika je najavila da će investirati 500 miliona evra u modernizaciju.

Za vreme trajanja postupka, od 2013. do 2016. Hidroelektrika je prijavila kumulativni profit od milijardu evra i godišnje zarade bez kamata, depresijacije i amortizacije od 500 miliona evra. Tokom nesolventnosti, tržišna vrednost kompanije je udvostručena, od 2 milijarde evra 2012. do 4 milijarde 2016. godine. Bruto profit Hidroelektrike je 2016. iznosio 352 miliona evra, što je porast u odnosu na prethodnu godinu od 36%.

Rumunska vlada je vlasnik 80,06% kompanije, a Fond za restituciju je vlasnik preostalih deonica. Vlada namerava da Hidroelektriku stavi na listinge dve berze: bukureštanske i londonske. Ti planovi su međutim stalno odlagani jer je sudski postupak trajao duže nego što se očekivalo, uprkos snažnom finansijskom oporavku te kompanije. Hidroelektrika poseduje više od 207 hidroelektrana, sa ukupnim instalisanim kapacitegom većim od 6,432 MW.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.