x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada Slovenije uvela obaveznu biokomponentu u fosilnim gorivima

04.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Vlada Slovenije uvela obaveznu biokomponentu u fosilnim gorivima

Vlada Slovenije je distributerima goriva uvela obavezu dodavanja komponente biogoriva u fosilna goriva od 1. jula sa ciljem da dalje promoviše korišćenje zelene energije i održivi razvoj u transportu.

Ova obaveza, koja se odnosi na dizel gorivo i bezolovni 95 oktanski benzin je uvedena izmenama Uredbe o obnovljivim izvorima energije u saobraćaju iz 2016. godine.

Dekretom vlade u Ljubljani je  uveden i novi model računjanja kontrolisanih cena goriva u koje je uključena biokomponenta. Taj deo uredbe se odnosi na dizel gorivo i benzin od 95 oktana čija cena je kontrolisana na svim pumpama u zemlji osim onima na autoputevima.

Tim izmenama je propisana promena metodologije izračunavanja cena dizela i benzina od 95 oktana koja se zasniva na kretanju cena naftnih derivata i biogoriva na svetskom tržištu u periodu od 14 dana i  kretanju kursa dolara i evra.

Kompanija OMV Slovenija je saopštila da će cena dizel goriva na pumpama te kompanije povećana za 3,4 evrocenta po litru i sada iznosi 1,144 evra a benzina za 0,9 evrocenti i iznosi 1,225 evra po litru.

Vlada je procenila da će distributeri sada povećati cene benzina od 95 oktana sa dodatkom biogoriva i da će prodaja biti smanjena za oko 0,4 odsto u drugoj polovini ove godine i za oko 0.5 odsto u 2018. godini. Procena vlade je da će prihod u budžet od goriva biti smanjen za 8,5 miliona evra ove godine a za 20 miliona evra iduće godine.

Slovenija je 2005. propisala obaveznu količinu biogoriva koju distributeri moraju da obezbede i njegov sadržaj odnosno smesu.

Prema podacima Evropske komisije, od ukupne količine goriva upotrebljenog u Sloveniji 2015. godine, 7,5 odsto su bila biogoriva.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.