Životna sredina

Vlada Srbije za ekologiju odvojila još 3,6 milijardi dinara

Vlada Srbije za ekologiju odvojila jos 3,6 milijardi dinara

Photo: kokas4oka from Pixabay

Objavljeno

19.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine, sa Agencijom za zaštitu životne sredine, u budžetu za 2021. godinu dobilo je za sve svoje troškove 8,7 milijardi dinara, a rebalansom budžeta dobiće još 3,6 milijardi, pa će ukupan budžet dostići 12,3 milijarde.

Novac dodeljen rebalansom budžeta, kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, namenjen je za gradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u 28 opština, zamenu kotlova u toplani u Kragujevcu, smanjenje zagađenja vazduha, kao i uklanjanje divljih deponija.

Nakon sednice Vlade Srbije, Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu za 2021, upućen je u skupštinsku proceduru.

Ako poslanici usvoje ovaj akt, Ministarstvo zaštite životne sredine raspolagaće sa 12,3 milijarde dinara za ovu godinu, saopštilo je Ministarstvo.

Uvedena stavka zelena agenda sa fondom od 6,7 milijardi dinara

Rebalans budžeta u okviru rashoda Ministarstva zaštite životne sredine uvodi stavku Zelena agenda za koju je opredeljeno 6,7 milijardi dinara.

U okviru ove stavke su podsticaji za ponovnu upotrebu i iskorišćenje otpada sa ukupno dve milijarde, koji su bili deo i orginalnog budžeta, kao i unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine, za koje je planirano 4,5 milijardi. U orginalnom budžetu je za ovo unapređenje bilo namenjeno 500 miliona dinara.

Gradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je predloženim izmenama Zakona o budžetu za 2021, budžet resora koji vodi uvećan za četiri milijarde dinara, što je najbolji dokaz da je ekologija za Vladu Srbije prioritet.

Ministarka je rekla da je budžet uvećan kako bi, pored ostalog, bila dostupna sredstva za pokretanje kapitalnih projekata, kao što je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava, ali i za kompletnu zamenu kotlova u gradskoj toplani u Kragujevcu, jer je ona trenutno jedan od većih zagađivača u tom gradu.

Izgradnja fabrika za otpadne vode planirana je u 28 lokalnih samouprava

„Sa uvećanim budžetom imaćemo još više sredstava na raspolaganju iz kojih ćemo rešavati ekološke probleme u Srbiji. Država će nastaviti da finansira projekte kojima je cilj smanjenje aerozagađenja, što smo već radili u prvim mesecima po preuzimanju resora“, rekla je Vujović.

Ona je pozvala lokalne samouprave da prate konkurse Ministarstva i iskoriste podršku koju će im obezbediti.
Takođe, iz ovih sredstava, Ministarstvo će pomagati gradovima i opštinama da saniraju divlje deponije na svojim teritorijama. Javn poziv za mapiranje lokacija na kojima se nedozvoljeno odlaže otpad je već objavljen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

19. april 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. april 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

19. april 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

19. april 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama