Životna sredina

Vlada Srbije za ekologiju odvojila još 3,6 milijardi dinara

Vlada Srbije za ekologiju odvojila jos 3,6 milijardi dinara

Photo: kokas4oka from Pixabay

Objavljeno

19.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine, sa Agencijom za zaštitu životne sredine, u budžetu za 2021. godinu dobilo je za sve svoje troškove 8,7 milijardi dinara, a rebalansom budžeta dobiće još 3,6 milijardi, pa će ukupan budžet dostići 12,3 milijarde.

Novac dodeljen rebalansom budžeta, kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, namenjen je za gradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u 28 opština, zamenu kotlova u toplani u Kragujevcu, smanjenje zagađenja vazduha, kao i uklanjanje divljih deponija.

Nakon sednice Vlade Srbije, Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu za 2021, upućen je u skupštinsku proceduru.

Ako poslanici usvoje ovaj akt, Ministarstvo zaštite životne sredine raspolagaće sa 12,3 milijarde dinara za ovu godinu, saopštilo je Ministarstvo.

Uvedena stavka zelena agenda sa fondom od 6,7 milijardi dinara

Rebalans budžeta u okviru rashoda Ministarstva zaštite životne sredine uvodi stavku Zelena agenda za koju je opredeljeno 6,7 milijardi dinara.

U okviru ove stavke su podsticaji za ponovnu upotrebu i iskorišćenje otpada sa ukupno dve milijarde, koji su bili deo i orginalnog budžeta, kao i unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine, za koje je planirano 4,5 milijardi. U orginalnom budžetu je za ovo unapređenje bilo namenjeno 500 miliona dinara.

Gradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je predloženim izmenama Zakona o budžetu za 2021, budžet resora koji vodi uvećan za četiri milijarde dinara, što je najbolji dokaz da je ekologija za Vladu Srbije prioritet.

Ministarka je rekla da je budžet uvećan kako bi, pored ostalog, bila dostupna sredstva za pokretanje kapitalnih projekata, kao što je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava, ali i za kompletnu zamenu kotlova u gradskoj toplani u Kragujevcu, jer je ona trenutno jedan od većih zagađivača u tom gradu.

Izgradnja fabrika za otpadne vode planirana je u 28 lokalnih samouprava

„Sa uvećanim budžetom imaćemo još više sredstava na raspolaganju iz kojih ćemo rešavati ekološke probleme u Srbiji. Država će nastaviti da finansira projekte kojima je cilj smanjenje aerozagađenja, što smo već radili u prvim mesecima po preuzimanju resora“, rekla je Vujović.

Ona je pozvala lokalne samouprave da prate konkurse Ministarstva i iskoriste podršku koju će im obezbediti.
Takođe, iz ovih sredstava, Ministarstvo će pomagati gradovima i opštinama da saniraju divlje deponije na svojim teritorijama. Javn poziv za mapiranje lokacija na kojima se nedozvoljeno odlaže otpad je već objavljen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva beležiće rast bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže