OIE

Vlada Republike Srpske odobrila projekat izgradnje biorafinerije

Vlada Republike Srpske odobrila projekat izgradnje biorafinerije

Photo: vladars.net

Objavljeno

13.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske odobrila je projekat izgradnje biorafinerije i usvojila predlog zakona o gasu kojim se reguliše sektor prirodnog gasa. U saopštenju sa sednice održane u Banja Luci početkom decembra 2017. se navodi da je vlada razmotrila Informaciju o saradnji i predloge protokola i rešenja za projekat izgradnje biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola u RS.

Vlada je donela Rešenje o davanju saglasnosti na Protokol o saradnji na izgradnji biorafinerije i ovlastila ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića da potpiše Protokol sa firmama Timemedia d.o.o. Višegrad i Goldwater SRL Latina iz Italije.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je od te dve kompanije primilo pismo namera u kome se izražava njihovo interesovanje za izgradnju biorafinerije pošto su procenile da na području Semberije u Republici Srpskoj ima dovoljno resursa za proizvodnju celuloznog etanola kao goriva.

U saopštenju vlade RS se ne precizira koliko će koštati izgradnja biorafinerije, kada će izgradnja početi ni kada će biti završena.

U saopštenju sa sednice vlade se podseća da je prezentacija projekta održana 23. oktobra kada je odlučeno da se izradi protokol čije potpisivanje bi označilo početak realizacije tog projekta, odnosno obezbeđivanja finansija i drugih neophodnih resursa za izgradnju biorafinerije.

Vlada RS je usvojila i predloga Zakona o gasu kojim se uređuje način organizovanja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa, nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku RS u tom sektoru, uslovi za uredno, kvalitetno i sigurno snabdevanje kupaca, pristup tržištu prirodnog gasa, prava i obaveze na tržištu, zaštita kupaca, nadzor nad sprovođenjem zakona i druga pitanja od značaja za sektor prirodnog gasa.

Ovaj nacrt zakona treba da potpunije i preciznije uredi sektor prirodnog gasa da bi se podigo nivo standarda usluga i konkurentnosti na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa, kaže se u saopštenju vlade RS i dodaje da je nacrt zakona usklađen sa odgovarajućim direktivama Evropske unije i da je u skladu sa obavezama iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Geo power zagocha na leto pocinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Geo Power Zagocha na leto počinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

08 April 2021 - U opštini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji započeće gradnja elektrane snage 20 MW u koju će biti investiran 71 million evra.

Turska Kipar Severna Makedonija 2020 rast zelene energije

Turska, Kipar, Severna Makedonija imali 2020. odličan rast kapaciteta zelene energije

08 April 2021 - Prošle godine je rast kapaciteta elektrana na obnovljive izvore u svetu iznosio 261 megavat, 45,1 odsto više nego 2019. godine, a predvode ga solar i vetar

Slovenija 2020 duplirala fotonaponskih za samosnabdevanje

Slovenija 2020. skoro duplirala broj fotonaponskih sistema za samosnabdevanje

07 April 2021 - U Sloveniji se broj domaćinstava, stambenih zgrada, malih firmi i energetskih zajednica s uređajima za samosnabdevanje strujom popeo na 8.641

Rama Gotovo pokusajima gradnje hidroelektrana reci Vjosi

Rama: Gotovo je s pokušajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi

05 April 2021 - Premijer Edi Rama je pred izbore u Albaniji izjavio da neće biti dozvoljena gradnja nijedne hidrocentrale na reci Vjosi i da je to područje zaštićeno