OIE

Vlada Republike Srpske odobrila projekat izgradnje biorafinerije

Vlada Republike Srpske odobrila projekat izgradnje biorafinerije

Photo: vladars.net

Objavljeno

13.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske odobrila je projekat izgradnje biorafinerije i usvojila predlog zakona o gasu kojim se reguliše sektor prirodnog gasa. U saopštenju sa sednice održane u Banja Luci početkom decembra 2017. se navodi da je vlada razmotrila Informaciju o saradnji i predloge protokola i rešenja za projekat izgradnje biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola u RS.

Vlada je donela Rešenje o davanju saglasnosti na Protokol o saradnji na izgradnji biorafinerije i ovlastila ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića da potpiše Protokol sa firmama Timemedia d.o.o. Višegrad i Goldwater SRL Latina iz Italije.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je od te dve kompanije primilo pismo namera u kome se izražava njihovo interesovanje za izgradnju biorafinerije pošto su procenile da na području Semberije u Republici Srpskoj ima dovoljno resursa za proizvodnju celuloznog etanola kao goriva.

U saopštenju vlade RS se ne precizira koliko će koštati izgradnja biorafinerije, kada će izgradnja početi ni kada će biti završena.

U saopštenju sa sednice vlade se podseća da je prezentacija projekta održana 23. oktobra kada je odlučeno da se izradi protokol čije potpisivanje bi označilo početak realizacije tog projekta, odnosno obezbeđivanja finansija i drugih neophodnih resursa za izgradnju biorafinerije.

Vlada RS je usvojila i predloga Zakona o gasu kojim se uređuje način organizovanja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa, nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku RS u tom sektoru, uslovi za uredno, kvalitetno i sigurno snabdevanje kupaca, pristup tržištu prirodnog gasa, prava i obaveze na tržištu, zaštita kupaca, nadzor nad sprovođenjem zakona i druga pitanja od značaja za sektor prirodnog gasa.

Ovaj nacrt zakona treba da potpunije i preciznije uredi sektor prirodnog gasa da bi se podigo nivo standarda usluga i konkurentnosti na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa, kaže se u saopštenju vlade RS i dodaje da je nacrt zakona usklađen sa odgovarajućim direktivama Evropske unije i da je u skladu sa obavezama iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

13. decembar 2017. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. decembar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. decembar 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

13. decembar 2017. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije