OIE

Vlada Republike Srpske odobrila projekat izgradnje biorafinerije

Vlada Republike Srpske odobrila projekat izgradnje biorafinerije

Photo: vladars.net

Objavljeno

13.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske odobrila je projekat izgradnje biorafinerije i usvojila predlog zakona o gasu kojim se reguliše sektor prirodnog gasa. U saopštenju sa sednice održane u Banja Luci početkom decembra 2017. se navodi da je vlada razmotrila Informaciju o saradnji i predloge protokola i rešenja za projekat izgradnje biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola u RS.

Vlada je donela Rešenje o davanju saglasnosti na Protokol o saradnji na izgradnji biorafinerije i ovlastila ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića da potpiše Protokol sa firmama Timemedia d.o.o. Višegrad i Goldwater SRL Latina iz Italije.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je od te dve kompanije primilo pismo namera u kome se izražava njihovo interesovanje za izgradnju biorafinerije pošto su procenile da na području Semberije u Republici Srpskoj ima dovoljno resursa za proizvodnju celuloznog etanola kao goriva.

U saopštenju vlade RS se ne precizira koliko će koštati izgradnja biorafinerije, kada će izgradnja početi ni kada će biti završena.

U saopštenju sa sednice vlade se podseća da je prezentacija projekta održana 23. oktobra kada je odlučeno da se izradi protokol čije potpisivanje bi označilo početak realizacije tog projekta, odnosno obezbeđivanja finansija i drugih neophodnih resursa za izgradnju biorafinerije.

Vlada RS je usvojila i predloga Zakona o gasu kojim se uređuje način organizovanja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa, nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku RS u tom sektoru, uslovi za uredno, kvalitetno i sigurno snabdevanje kupaca, pristup tržištu prirodnog gasa, prava i obaveze na tržištu, zaštita kupaca, nadzor nad sprovođenjem zakona i druga pitanja od značaja za sektor prirodnog gasa.

Ovaj nacrt zakona treba da potpunije i preciznije uredi sektor prirodnog gasa da bi se podigo nivo standarda usluga i konkurentnosti na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa, kaže se u saopštenju vlade RS i dodaje da je nacrt zakona usklađen sa odgovarajućim direktivama Evropske unije i da je u skladu sa obavezama iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

13. decembar 2017. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Đorđa Meloni: postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

Đorđa Meloni: Postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

13. decembar 2017. - Vlada Italije je donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

13. decembar 2017. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

13. decembar 2017. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve