Energetska efikasnost

Vlada Kantona Sarajevo odobrila projekat uvođenja toplotnih pumpi u daljinsko grejanje

sarajevo toplotne pumpe daljinsko grejanje

Foto: Mirza Causevic from Pixabay

Objavljeno

17.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona Sarajevo donela je odluku o usvajanju kapitalnog projekta „Sarajevo Toplane-daljinsko grijanje“, vrednog 50 miliona evra, koji predviđa ugradnju velikih toplotnih pumpi.

Inicijativa za uvođenje toplotnih pumpi u daljinski sistem grejanja u Sarajevu je zajednička aktivnost gradskih vlasti i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a cilj je da se smanji zagađenje vazduha i zavisnost od uvoza fosilnih goriva.

Projekat „Sarajevo Toplane-daljinsko grijanje“ predviđa dve komponente koje se mogu sprovoditi u fazama ili istovremeno, saopštila je Vlada kantona Sarajevo.

Planirana je ugradnja dve toplotne pumpe snage po 18 MW

Prva faza uključuje ugradnju toplotne pumpe snage 18 MW u Butilama, kao i prateće pripremne aktivnosti, izgradnju cevovoda dužine oko 6,5 km od Butila do kotlarnice na Alipašinom polju te cevovoda od dva kilometra od kotlarnice K5 do kotlarnica na Alipašinom polju. Takođe, planirana je i ugradnju komponenti za poboljšanje efikasnosti postojećeg sistema grejanja na Alipašinom polju.

U drugoj fazi predviđena je ugradnja druge toplotne pumpe snage 18 MW u Butilama, izgradnja cevovoda dužine 6,5 kilometara od kotlarnice na Alipašinom polju do kotlarnica na Otoci, Čengić Vili 2, u Hrasnom i Grbavici.

Planirano je i poboljšanje toplotnih podstanica koje su predmet obe faze projekta i ugradnja ekonomajzera na kotlove u kotlarnicama koje bi ostale u pogonu za potrebe maksimalnog opterećenja sistema, u vreme najnižih temperatura.

Definisani su i ukupni troškovi po fazama iz implementacije projekta

Sastavni deo projekta je struktura izvora finansiranja u kome su navedene ukupni troškovi po fazama iz implementacije projekta, koje je dostavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša su nakom održanih sastanaka sa predstavnicima EBRD-a usaglasili dalje aktivnosti na implementaciji ovog projekta.

Bečarević: Otvara se mogućnost da EBRD osigura sredstva za izradu projektne dokumentacije

Ministar Almir Bečarević izjavio je da će EBRD u sklopu projekta raditi na mobiliziranju bespovratnih sredstva za izradu studije izvodljivosti koja bi procenila mogućnosti za obradu mulja u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Butila.

Inače, ranije je saopšteno da će toplotne pumpe koristiti otpadnu i pijaću vodu.

Sa započinjanjem ove procedure otvara se mogućnost da EBRD osigura sredstva za izradu projektne dokumentacije za kompletan projekat uvođena toplotnih pumpi u sistem daljinskog grejanja u Kantonu Sarajevo, objasnio je on.

Bečarević je istakao da će sredstva za vlastito učešće Kantona, koje se odnose na plaćanje PDV-a i drugih troškova na projektu, biti osiguirana u kantonalnom budžetu.

Postupak zaduživanja biće sproveden u skladu sa procedurama zaduživanja Kantona Sarajevo na osnovu unutrašnjeg i spoljneg duga i izdavanja garancija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

17. jul 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

17. jul 2023. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

17. jul 2023. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

17. jul 2023. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.