Životna sredina

Vlada FBiH prihvatila sporazum u oblasti smanjenja emisija sa efektom staklene bašte

Photo: Vlada FBiH

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, sertifikaciji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, metodologije za evaluaciju kvaliteta infrastrukture za tehnologiju i energetsku efikasnost obnovljivih izvora energije.

Sporazum je zaključen između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Ljubljane. Federalna ministarka Edita Đapo ovlašćena je za njegovo potpisivanje.

Cilj sporazuma je doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Merenje emisija gasova i verifikacija sprovedenih merenja su preduslov za upravijanje zagađenjem vazduha.

Efekti realizacije planiranih projekata su u skladu s EU direktivama, programom Horizon 2020 i  međunarodnim konvencijama koje imaju za cilj praćenje i smanjenje emisija kroz bolje korišćenje i skladištenje energije, korišćenje obnovljivih i alternativnih izvora, recikliranje energetskih sirovina, zadovoljenje potražnje i izgradnju infrastrukture za kvantitativno praćenje energijske efikasnosti kao i gubitaka i kvaliteta električne energije u energetskoj mreži.

Sertifikacija gasova sa efektom staklene bašte pomoći će njihovom merenju, upravljanju i smanjenju. Kako se navodi u saopštenju, na taj način će se identifikovati mogućnosti uštede resursa i smanjenje troškova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

izvestaj o kvalitetu vazduha sepa 2020 gradovi prekomerno zagadjenje

Vazduh prekomerno zagađen u 15 gradova u Srbiji u 2020.

16 September 2021 - Godišnji izveštaj Kvalitet vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu još jednom je pokazao da je širom zemlje zagađenje vazduha veliko.

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.