Životna sredina

Vlada FBiH prihvatila sporazum u oblasti smanjenja emisija sa efektom staklene bašte

Photo: Vlada FBiH

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, sertifikaciji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, metodologije za evaluaciju kvaliteta infrastrukture za tehnologiju i energetsku efikasnost obnovljivih izvora energije.

Sporazum je zaključen između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Ljubljane. Federalna ministarka Edita Đapo ovlašćena je za njegovo potpisivanje.

Cilj sporazuma je doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Merenje emisija gasova i verifikacija sprovedenih merenja su preduslov za upravijanje zagađenjem vazduha.

Efekti realizacije planiranih projekata su u skladu s EU direktivama, programom Horizon 2020 i  međunarodnim konvencijama koje imaju za cilj praćenje i smanjenje emisija kroz bolje korišćenje i skladištenje energije, korišćenje obnovljivih i alternativnih izvora, recikliranje energetskih sirovina, zadovoljenje potražnje i izgradnju infrastrukture za kvantitativno praćenje energijske efikasnosti kao i gubitaka i kvaliteta električne energije u energetskoj mreži.

Sertifikacija gasova sa efektom staklene bašte pomoći će njihovom merenju, upravljanju i smanjenju. Kako se navodi u saopštenju, na taj način će se identifikovati mogućnosti uštede resursa i smanjenje troškova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

18. mart 2017. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

18. mart 2017. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

globalno zagrevanje el ninjo rekordi svetska metereoloska organizacija

Narednih pet godina biće najtopliji period u istoriji

18. mart 2017. - Verovatnoća je 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina biti najtoplije u istoriji, saopštila je Svetska meteorološka organizacija

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

18. mart 2017. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda