Životna sredina

Vlada FBiH prihvatila sporazum u oblasti smanjenja emisija sa efektom staklene bašte

Photo: Vlada FBiH

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, sertifikaciji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, metodologije za evaluaciju kvaliteta infrastrukture za tehnologiju i energetsku efikasnost obnovljivih izvora energije.

Sporazum je zaključen između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Ljubljane. Federalna ministarka Edita Đapo ovlašćena je za njegovo potpisivanje.

Cilj sporazuma je doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Merenje emisija gasova i verifikacija sprovedenih merenja su preduslov za upravijanje zagađenjem vazduha.

Efekti realizacije planiranih projekata su u skladu s EU direktivama, programom Horizon 2020 i  međunarodnim konvencijama koje imaju za cilj praćenje i smanjenje emisija kroz bolje korišćenje i skladištenje energije, korišćenje obnovljivih i alternativnih izvora, recikliranje energetskih sirovina, zadovoljenje potražnje i izgradnju infrastrukture za kvantitativno praćenje energijske efikasnosti kao i gubitaka i kvaliteta električne energije u energetskoj mreži.

Sertifikacija gasova sa efektom staklene bašte pomoći će njihovom merenju, upravljanju i smanjenju. Kako se navodi u saopštenju, na taj način će se identifikovati mogućnosti uštede resursa i smanjenje troškova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

18. mart 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

18. mart 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. mart 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

18. mart 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić