Životna sredina

Vlada FBiH prihvatila sporazum u oblasti smanjenja emisija sa efektom staklene bašte

Photo: Vlada FBiH

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, sertifikaciji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, metodologije za evaluaciju kvaliteta infrastrukture za tehnologiju i energetsku efikasnost obnovljivih izvora energije.

Sporazum je zaključen između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Ljubljane. Federalna ministarka Edita Đapo ovlašćena je za njegovo potpisivanje.

Cilj sporazuma je doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Merenje emisija gasova i verifikacija sprovedenih merenja su preduslov za upravijanje zagađenjem vazduha.

Efekti realizacije planiranih projekata su u skladu s EU direktivama, programom Horizon 2020 i  međunarodnim konvencijama koje imaju za cilj praćenje i smanjenje emisija kroz bolje korišćenje i skladištenje energije, korišćenje obnovljivih i alternativnih izvora, recikliranje energetskih sirovina, zadovoljenje potražnje i izgradnju infrastrukture za kvantitativno praćenje energijske efikasnosti kao i gubitaka i kvaliteta električne energije u energetskoj mreži.

Sertifikacija gasova sa efektom staklene bašte pomoći će njihovom merenju, upravljanju i smanjenju. Kako se navodi u saopštenju, na taj način će se identifikovati mogućnosti uštede resursa i smanjenje troškova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako ziveti odrzivije ekološke odluke koje prave razliku

Kako živeti održivije: ekološke odluke koje prave razliku

18. mart 2017. - Održiv način život nije samo dobar za životnu sredinu, već i za vaš novčanik i zdravlje. Male ekološke odluke mogu da naprave veliku razliku.

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

18. mart 2017. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

18. mart 2017. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

18. mart 2017. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr