Životna sredina

Vlada FBiH prihvatila sporazum u oblasti smanjenja emisija sa efektom staklene bašte

Photo: Vlada FBiH

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, sertifikaciji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, metodologije za evaluaciju kvaliteta infrastrukture za tehnologiju i energetsku efikasnost obnovljivih izvora energije.

Sporazum je zaključen između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Ljubljane. Federalna ministarka Edita Đapo ovlašćena je za njegovo potpisivanje.

Cilj sporazuma je doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Merenje emisija gasova i verifikacija sprovedenih merenja su preduslov za upravijanje zagađenjem vazduha.

Efekti realizacije planiranih projekata su u skladu s EU direktivama, programom Horizon 2020 i  međunarodnim konvencijama koje imaju za cilj praćenje i smanjenje emisija kroz bolje korišćenje i skladištenje energije, korišćenje obnovljivih i alternativnih izvora, recikliranje energetskih sirovina, zadovoljenje potražnje i izgradnju infrastrukture za kvantitativno praćenje energijske efikasnosti kao i gubitaka i kvaliteta električne energije u energetskoj mreži.

Sertifikacija gasova sa efektom staklene bašte pomoći će njihovom merenju, upravljanju i smanjenju. Kako se navodi u saopštenju, na taj način će se identifikovati mogućnosti uštede resursa i smanjenje troškova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vazduh zrak zakon

Federacija BiH pred usvajanjem novog zakona o zaštiti vazduha posle 21 godine

18. mart 2017. - Važeći Zakon datira iz 2003, poslednji put menjan je i dopunjavan 2010, a od tada do danas pogoršao se kvalitet vazduha u zemlji

Dragana Djordjevic

Ekološka šteta daleko veća od koristi od litijuma, pokazuje studija srpskih naučnika

18. mart 2017. - Grupa srpskih naučnika je zaključila da rudarenje litijuma u zapadnoj Srbiji, u naseljenom i poljoprivrednom području, nije isplativa, uzimajući u obzir ekološke rizike

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

18. mart 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

18. mart 2017. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija