Otpad

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

10.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Bačen u prirodu, otpad zagađuje zemlju, vodu i vazduh. Štetne materije iz otpada ulaze u lanac ishrane i ugrožavaju zdravlje ljudi.

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada. 2,9 miliona tona čini komunalni otpad, odnosno otpad koji nastane u domaćinstvima. Ta količina dovoljna je da od prizemlja do krova napuni 85 zgrada „Beograđanke“.

Čak 85% ili 2,4 miliona tona komunalnog otpada završava na 138 nesanitarnih deponija – smetlišta i preko 3,000 divljih deponija. Smetlišta nemaju tehnologije za sakupljanje i tretiranje deponijskih gasova i procednih voda.

Na deponijama, protivno zakonu, završava i opasan otpad (lekovi, medicinska sredstva, baterije, hemikalije, ulja, električni i elektronski uređaji). Sanitarnih deponija ima 11, ali na njima separacija otpada gotovo da ne funkcioniše. Tako, na primer, sortna linija regionalne deponije Duboko ima pet puta manji kapacitet od potrebnog.

Požari su česta pojava na nesanitarnim i divljim deponijama. Kada gori otpad oslobađaju se kancerogene supstance dioksini i furani.

U razvijenim zemljama deponovanje je skupo i zato se otpad prerađuje (kompostira, reciklira i energetski koristi). U Srbiji je deponovanje je besplatno ili jeftinije od drugih tretmana pa ne postoji finansijski interes da se otpad prerađuje.

Šta su rešenja za odgovorno upravljanje otpadom?

1. Uspostaviti efikasan sistem upravljanja komunalnim otpadom koji podrazumeva postojanje:

  • Infrastrukture za primarnu selekciju
  • Sanitarnih deponija sa sortirnicama
  • Postrojenja za reciklažu i energetski tretman.

2. Uvesti adekvatnu cenu komunalne usluge i ekološku taksu za deponovanje otpada.

3. Primeniti princip produžene odgovornosti proizvođača. U cenu proizvoda uključiti trošak sakupljanja tretmana ambalaže.

4. Poštovati propise i primenjivati kazne za nesavesno bacanje otpada.

5. Primeniti princip hijerarhije upravljanja otpadom.

Video je nastao u okviru serijala „Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije“ koji se bavi problemima upravljanja različitim vrstama otpada u Srbiji, kao i mogućim rešenjima koja će transformisati sektor upravljanja otpadom i omogućiti da Srbija od smetlišta dođe do modela primene cirkularne ekonomije.

Pročitajte još Smetlišta Srbije – tihi trovači našeg zdravljaKomunalni otpad- neiskorišeni resurs Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

10. maj 2022. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

10. maj 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

10. maj 2022. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

10. maj 2022. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda