Mobilnost

Vetar ponovo pokreće brodove uz pomoć tehnologije WindWings

Vetar ponovo pokrece brodove uz pomoc WindWings tehnologije

Foto: Berge Bulk

Objavljeno

23.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

WindWings je nova tehnologija koju je razvila kompanija BAR Technologies, a primenio norveški Yara Marine Technologies. Omogućava iskorišćavanje snage vetra za pogon teretnih brodova i optimizuje pomorske rute kojima se kreću, čime doprinosi uštedi goriva do 30 odsto i smanjenju emisija ugljen-dioksida.

Tehnologiju WindWings čine strukture nalik jedrima, napravljene od čelika i kompozitnih materijala. Konstruktori su ih uporedili sa krilima. Postavljaju se na palubu broda. Automatizovana su, te se njihov položaj može prilagođavati vetru ili se jednostavno mogu preklopiti kada je to potrebno.

Pomorski saobraćaj je odgovoran za gotovo tri odsto svetskih emisija gasova s efektom staklene bašte. Zemlje članice Međunarodne pomorske organizacije Ujedinjenih nacija su se u julu na sastanku u Londonu dogovorile da „najkasnije ili oko 2050.“ potpuno eliminišu emisije iz sektora.

Rešenje WindWings su isprobale dve kompanije. Brod Pyxis Ocean kompanije Cargill Ocean Transportation doplovio je iz luke u Šangaju do Brazila.

Cargill je izračunao da bi WindWings mogao doprineti smanjenju potrošnje fosilnih goriva za oko 30 odsto. Ukoliko bi brod još koristio biogorivo, potrošnja bi bila smanjena za 50 odsto, rekao je za CNBC predsednik kompanije Jan Dileman.

Prelazak na zelena goriva nije jednostavan zadatak

Biogoriva poput zelenog metanola i zelenog amonijaka su skuplja od fosilnih i još uvek su daleko od nivoa isplativosti. Prelazak na zelena goriva nije jednostavan zadatak.

Energetska gustina metanola je upola manja nego ugljovodonika, što znači da su potrebni veći rezervoari. Oni pak ograničavaju prostor za skladištenje tereta. Međutim, ukoliko brod ima WindWings, ne trebaju mu toliki kapaciteti za skladištenje goriva.

“Vetar nas neće dovesti do nule – osim ukoliko svi ne pristanemo da ugasimo motore i vratimo se u prošlost … Ono što pokušavamo da učinimo sa ovom konkretnom tehnologijom jeste da nekako spojimo najbolje iz oba sveta: da brodovi i dalje budu pouzdani [s motorom], ali da znatno smanjimo potrošnju goriva”, izjavio je Dileman.

Brod Berge Olympus dobio četiri WindWings jedra

Berge Bulk, brodoprevoznička kompanija sa sedištem u Singapuru, nedavno je svoj teretnjak Berge Olympus opremila sa četiri WindWings krila. Ovaj brod će takođe ploviti na ruti između Kine i Brazila, jer je na njoj vetar povoljan.

Svako od četiri WindWings jedra je široko 20 metara i visoko 37,5 metara. Berge Olympus će uštedeti do 20 odsto odnosno šest tona goriva dnevno na prosečnoj svetskoj ruti i tako smanjiti emisije CO2 za otprilike 19,5 tona po danu, piše u saopštenju kompanije.

„Ako u prvoj fazi možemo učiniti naše postojeće brodove efikasnijim u pogledu potrošnje goriva, to je od suštinskog značaja. Planiramo da uvedemo sve ovakve uređaje za energetsku efikasnost u celu flotu“, rekao je generalni direktor Berge Bulka Džejms Maršal za Reuters.

Pored WindWings-a, Berge Olympus je opremljen sistemom osovinskog generatora, koji proizvodi električnu energiju na brodu i tako štedi gorivo i sprečava ispuštanje štetnih gasova. Pokreće ga glavni motor.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

23. oktobar 2023. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

23. oktobar 2023. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

23. oktobar 2023. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe

EU 2040 emisije budu vec 90 odsto nize to znaci zbogom uglju

EU hoće da 2040. emisije budu već 90 odsto niže – to znači zbogom uglju

23. oktobar 2023. - Evropska komisija je objavila procenu uticaja mogućih scenarija po kojima se u Evropskoj uniji neto emisije najkasnije 2050. spuštaju na nulu