Klimatske promene

Većina kompanija u EU ulaže u ublažavanje klimatskih promena, prilagođavanje

Izvestaj EIB, Više od 60 odsto kompanija u Evropi ulaze u ublazavanje i prilagođavanje klimatskim promenama

Foto: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Objavljeno

24.10.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Izveštaj Evropske investicione banke o investicijama za 2024. godinu pokazuje da evropske kompanije prednjače u zelenoj tranziciji, uprkos geopolitičkim rizicima i poremećajima u lancu snabdevanja. Nastavljaju da ulažu u smanjenje emisija i prilagođavanje klimatskim promenama, dok istovremeno jačaju digitalne kapacitete.

Kompanije u Evropskoj uniji uspešno su se suočile sa zdravstvenim, cenovnim i trgovinskim izazovima u protekle četiri godine i povećale su svoje ambicije za zelenu i digitalnu transformaciju, pokazuje izveštaj Evropske investicione banke (EIB).

Istraživanje za ovu godinu je obuhvatilo 12.000 preduzeća u svim zemljama Evropske unije i uporedni uzorak u Sjedinjenim Američkim Državama. Čak 61 odsto kompanija u EU je već investiralo u ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje njima. Nivo je 2023. bio 56 odsto, a prethodne godine 53 odsto.

Više od četvrtine preduzeća u EU vidi šansu u prelasku na privredu bez emisija

Više od četvrtine preduzeća u EU vidi šansu u prelasku na privredu bez emisija, pokazuju rezultati istraživanja. Zelenu tranziciju kao poslovni rizik percipira 34 odsto kompanija u EU, a u SAD 42 odsto.

„Posvećenost kompanija u EU zelenoj i digitalnoj tranziciji ilustruje potencijal evropske privrede“, rekla je predsednica EIB-a Nadja Kalvinjo.

Prema izveštaju, 90 odsto kompanija u EU i SAD preduzelo je mere da smanji svoje emisija gasova sa efektom staklene bašte i to uglavnom kroz ulaganja u smanjenje otpada, reciklažu i energetsku efikasnost. Oko 66 odsto kompanija u EU navelo je da su izložene fizičkim klimatskim rizicima, u poređenju sa 60 procenata američkih. Međutim, manje od polovine firmi i u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama preduzima konkretne mere za rešavanje ovih rizika.

Fokus kompanija u EU je na inovacijama

U EU, 37 odsto ukupnih investicija usmereno je na nematerijalna dobra kao što su istraživanja i unapređenje veština i znanja, čime je naglašen strateški fokus na inovacijama i digitalnim rešenjima, pokazuje izveštaj.

Velik broj firmi u EU, njih 74 odsto, prihvata napredne tehnologije kako bi povećale sopstvenu konkurentnost. Ipak, prema podacima iz izveštaja, kompanije u SAD prednjače u tom pogledu, sa 81 odsto.

I dok skoro polovina američkih firmi planira proširenje poslovanja u naredne tri godine, evropske kompanije daju prioritet zameni kapaciteta i samo 26 odsto planira da širi svoje poslovanje, piše u izveštaju.

Visoki troškovi za energente glavna su prepreka za kapitalne investicije u Evropi

Najveće prepreke i u SAD i EU su u poslovnom okruženju. Učesnici u anketi su istakli nedostatak kvalifikovane radne snage i neizvesnost u pogledu budućnosti. Takođe, visoki troškovi za energente za 46 odsto preduzeća u EU predstavljaju značajnu prepreku za poslovne investicije.

Glavna ekonomistkinja EIB-a Debora Revoltela rekla je da evropske kompanije napreduju u rešavanju kako klimatskih promena tako i digitalne transformacije, ali da je za jačanje investicija u EU potrebno da tržište bude manje fragmentirano. Naime, izvoznici iz EU naglašavaju da još uvek moraju da vode računa o različitim standardima i pravilima zaštite potrošača od jedne države do druge.

Rezultati su pokazali da kompanije iz oba regiona dele zabrinutost da će političke i trgovinske tenzije poremetiti njihove lance snabdevanja i da neće uspeti da se pridržavaju novih popisa, standarda i sertifikata.

Kao odgovor na trgovinske šokove, kompanije u EU i SAD su se opredelile za slične strategije: stvaranje zaliha, ulaganje u digitalno praćenje zaliha i diverzifikaciju u domenu snabdevanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izvestaj EIB, Više od 60 odsto kompanija u Evropi ulaze u ublazavanje i prilagođavanje klimatskim promenama

Većina kompanija u EU ulaže u ublažavanje klimatskih promena, prilagođavanje

24. oktobar 2024. - EIB je ocenio da evropske kompanije prednjače u zelenoj tranziciji, uprkos geopolitičkim rizicima i poremećajima u snabdevanju.

Leto je imalo 66 dana sa temperaturama iznad 32 stepena

24. oktobar 2024. - Prosečna temperatura vazduha tokom leta 2024. bila je najviša ikada zabeležena u Evropi u letnjoj sezoni, pokazali su podaci C3S

Tehnologija hvatanja i skladištenja ugljenika presudna za zadrzavanje globalnog zagrevanja ispod dva stepena Celzijusa

Tehnologija hvatanja i skladištenja ugljenika presudna za ograničavanje globalnog zagrevanja

24. oktobar 2024. - Tehnologije hvatanja i skladištenja ugljenika (CCS) igraju važnu ulogu u mnogim strategijama ublažavanja klimatskih promena

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

24. oktobar 2024. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske