Životna sredina

Veća konkurentnost Srbije kroz nastavak programa integrisanih IPPC dozvola

Veca konkurentnost Srbije kroz nastavak programa integrisnaih IPPC dozvola

Slika: Ambasada Svedske/Z.Petrovic

Objavljeno

12.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ambasada Švedske je, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije i Tehnološko-metalurškim fakultetom Univerziteta u Beogradu, predstavila danas projekat Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji.

Ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti, odnosno drugu fazu programa integrisanih IPPC dozvola (Integrated Pollution Prevention and Control permits) koji je Švedska već podržala. Cilj ove direktive je da se na osnovu ispunjenih standarda koji važe za Evropsku uniju, izdaje integrisana dozvola za rad farmama i industrijama u Srbiji i za izvoz njihovih proizvoda na tržište EU.

Švedska vlada i Vlada Srbije u martu su potpisale Dogovor u podršci daljoj implementaciji Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji. Druga faza trajaće do 2020. godine, a ukupna vrednost obe faze iznosi 2,3 miliona evra.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je, predstavljajući projekat u Privrednoj komori Srbije, da su Švedska i Evropska unija spremne da sa Srbijom dele breme u ispunjenju zahteva i implementaciji poglavlja 27, jer to nije samo breme, već je i potencijal.

„To je u evropskom interesu i otvoriće novu stranicu u razvoju srpske privrede. Uz ove investicije, srpska privreda će trošiti manje energije i hemikalija, razvijaće se, i biće konkurentnija“, dodao je ambasador.

Projektom su obuhvaćena 227 postrojenja, od kojih 93 farme. Cilj je da se ispune standardi o sirovinskoj i energetskoj efikasnosti u cilju uštede i čuvanja životne sredine od zagađenja, ali i da se podigne svest o odgovornosti industrije o zagađenju životne sredine po principu „zagađivač plaća“.

“Privreda je i najveći zagađivač životne sredine, ali i najveći investitor u životnu sredinu. Koristi ovog projekta su velike, jer domaća industrija i preduzeća moraju da se prilagode standardima koji su već na snazi u Evropskoj uniji, naročito u pregovaranju za poglavlje 27”, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

IPPC direktiva predstavlja ceo okvir mera koje država Srbija mora da sprovede  na nacionalnom i na lokalnom nivou, da bi mogla da obezbedi srpskim preduzećima i farmama mogućnost poslovanja i izvoza na tržište EU. To znači da se uvode stroži standardi u oblasti zaštite životne sredine, direktno se pozitivno utiče na javno zdravlje stanovništva u Srbiji, jer će biti daleko manjeg zagađenja voda, vazduha i tla.

Tokom poslednje četiri godine Švedska je Srbiji isplatila ukupno 12 miliona evra za projekte u oblasti zaštite životne sredine, kako bi pomogla Srbiji da što ranije i što efikasnije ispuni uslove predviđenje članom 27 u Pregovaračkim poglavljima za članstvo u Evropskoj uniji. Ukupna planirana podrška za razvojnu pomoć u 2018. godini iznosi oko 10 miliona evra.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Nacionalne konsultacije u okviru inicijative Stokholm+50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti...

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi