Električna energija

Varhelji: EU spremna da gradi LNG terminal u Crnoj Gori

Varhelji i Abazovic, Spremni smo da gradimo LNG terminal u Crnoj Gori

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

09.10.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji najavio je na sastanku Inicijative Berlinski proces, održanom u Tirani, da je EU spremna da u partnerstvu sa Crnom Gorom gradi terminal za tečni prirodni gas (eng. liquified natural gas – LNG) u Baru.

Na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa, učestvovao je i predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović, kao koordinator Ministarstva vanjskih poslova.

Iz njegovog kabineta je saopšteno, da je komesar za proširenje EU Oliver Varhelji, na ovom sastanku naveo, da bi izgradnja gasnog terminala u Baru bila od velike važnosti za Crnu Goru i region.

Varhelji: Crna Gora bi postala čvorište za druge države regiona kada je reč o tečnom prirodnom  gasu

“Izgradnja gasnog terminala u Baru bila bi od velike važnosti za Crnu Goru i region, imajući u vidu energetsku krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu. Njegovom izgradnjom Crna Gora bi postala čvorište za druge države regiona kada je u pitanju tečni gas”, naveo je Varhelji.

Premijer Abazović je izjavio da se radi o istorijskoj stvari za Crnu Goru.

„Pored toga što smo evropske partnere ubjedili u važnost tog projekta, ovo pakazuje da idemo u pravcu diverzifikacije naše ekomonije i da ove teme dobijaju na značaju“, dodao je Abazović.

Abazović je podsetio da je Vlada ranije potpisala memorandum sa američkim investitorima u vezi sa LNG terminalom u Baru.

Memorandum o terminalu već potpisan

Memorandum, kako se navodi, predstavlja izraz opredeljenosti potpisnica da započnu razgovore i radnje u cilju realizacije dva energetska infrastrukturna projekta.

Prvi predstavlja izgradnju i instalaciju fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru i njegovo dalje skladištenje, regasifikaciju i transport.

Drugi projekat podrazumeva izgradnju i instalaciju grinfild termoelektrane na gas, čije snabdevanje gasom dolazi preko  terminala.

On je istakao da postoji interesovanje i spremnost EU partnera da se jedan ovakav projekat finansira iz evropskih fondova.

„Smatram da je ovo zaista velika stvar za Crnu Goru“, zaključio je Abazović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

9. oktobar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

9. oktobar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

9. oktobar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

9. oktobar 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači