Električna energija

Varhelji: EU spremna da gradi LNG terminal u Crnoj Gori

Varhelji i Abazovic, Spremni smo da gradimo LNG terminal u Crnoj Gori

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

09.10.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji najavio je na sastanku Inicijative Berlinski proces, održanom u Tirani, da je EU spremna da u partnerstvu sa Crnom Gorom gradi terminal za tečni prirodni gas (eng. liquified natural gas – LNG) u Baru.

Na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa, učestvovao je i predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović, kao koordinator Ministarstva vanjskih poslova.

Iz njegovog kabineta je saopšteno, da je komesar za proširenje EU Oliver Varhelji, na ovom sastanku naveo, da bi izgradnja gasnog terminala u Baru bila od velike važnosti za Crnu Goru i region.

Varhelji: Crna Gora bi postala čvorište za druge države regiona kada je reč o tečnom prirodnom  gasu

“Izgradnja gasnog terminala u Baru bila bi od velike važnosti za Crnu Goru i region, imajući u vidu energetsku krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu. Njegovom izgradnjom Crna Gora bi postala čvorište za druge države regiona kada je u pitanju tečni gas”, naveo je Varhelji.

Premijer Abazović je izjavio da se radi o istorijskoj stvari za Crnu Goru.

„Pored toga što smo evropske partnere ubjedili u važnost tog projekta, ovo pakazuje da idemo u pravcu diverzifikacije naše ekomonije i da ove teme dobijaju na značaju“, dodao je Abazović.

Abazović je podsetio da je Vlada ranije potpisala memorandum sa američkim investitorima u vezi sa LNG terminalom u Baru.

Memorandum o terminalu već potpisan

Memorandum, kako se navodi, predstavlja izraz opredeljenosti potpisnica da započnu razgovore i radnje u cilju realizacije dva energetska infrastrukturna projekta.

Prvi predstavlja izgradnju i instalaciju fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru i njegovo dalje skladištenje, regasifikaciju i transport.

Drugi projekat podrazumeva izgradnju i instalaciju grinfild termoelektrane na gas, čije snabdevanje gasom dolazi preko  terminala.

On je istakao da postoji interesovanje i spremnost EU partnera da se jedan ovakav projekat finansira iz evropskih fondova.

„Smatram da je ovo zaista velika stvar za Crnu Goru“, zaključio je Abazović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

9. oktobar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

9. oktobar 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. oktobar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

9. oktobar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana