Električna energija

Crna Gora potpisala memorandum o gradnji LNG terminala i elektrane snage do 440 MW

crna gora memorandum lng terminal elektrana bar Enerflex Energy Systems Wethington Energy Innovation

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

12.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

12.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlada Crne Gore potpisala je Memorandum o razumevanju sa američkim firmama Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation u vezi sa gradnjom terminala za tečni prirodni gas (eng. liquified natural gas – LNG) i termoelektrane na gas.

Termoelektrana na prirodni gas bi mogla da ima kapacitet od 240 do 440 MW, dok su ukupne investicije procenjene od 330 do 750 miliona evra. Inače, Crna Gora od ranije planira gradnju gasnih elektrana, kao i terminala za tečni prirodni gas, a sličan memoranduma su već potpisale državne firme Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Luka Bar sa firmom LNG Alliance.

Vlada Crne Gore saopštila je da je potpisala Memorandum o razumevanju sa firmama Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori.

Memorandum, kako se navodi, predstavlja izraz opredeljenosti potpisnica da započnu razgovore i radnje u cilju realizacije dva energetska infrastrukturna projekta: izgradnje i instalacije fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru i njegovo dalje skladištenje, regasifikaciju i transport, kao i projekta izgradnje i instalacije grinfild termoelektrane na gas, čije snabdevanje gasom dolazi preko pomenutog terminala.

Abazović izrazio zadovoljstvo zbog jasnog geopolitičkog pozicioniranja države i mogućnosti otvaranja novih radnih mesta

Memorandum su potpisali premijer Crne Gore Dritan Abazović, Fil Pajl predstavnik firme Enerflex Energy Systems i Olin L. Wetington, predsednik i glavni izvršni direktor firme Wethington Energy Innovattion, u prisustvu ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Potpisnici Memoranduma, kako je saopšteno, saglasni su da je reč o projektu koji će obezbediti energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore.

Premijer Dritan Abazović istakao je zadovoljstvo zbog dolaska velikih američkih energetskih kompanija u Crnu Goru, zbog jasnog geopolitičkog pozicioniranja države i mogućnosti otvaranja novih radnih mesta.

Šta piše u Memorandumu?

Projekat terminala, kako se navodi, sastojao bi se od istovarnog pristaništa za uvoz LNG, skladišta za LNG i postrojenja za regasifikaciju koje bi usmeravalo gas u kratak cevovod do planirane termoelektrane.

Na osnovu preliminarnih informacija, Enerflex predviđa da bi terminal bio u stanju da primi 25.000 bbl na sat, a skladište bi imalo približni kapacitet od 250.000 bbl, ali to će biti naknadno precizirano.

Enerflex procenjuje da bi cena projekta terminala bila u rasponu od 130 do 250 miliona evra, navodi se u dokumentu.

Crnogorska vlada i dve kompanije razmatraju instalaciju elektrane kombinovanog ciklusa na gas, kapaciteta najmanje 240 MW i maksimalno 440 MW, koja bi se nalazila u neposrednoj blizini LNG terminala, i u blizini crnogorske elektroenergetske mreže, sa opremom kompanije General Electric.

LNG termminal i elektrana bi trebalo da počnu da rade do kraja 2025.

Ukupna investicija u elektranu procenjuje se na 200-500 miliona evra, u zavisnosti od instalisanog kapaciteta.

Dva projekta trebalo bi da budu locirana u ili blizu Luke Bar, a Vlada Crne Gore namerava da proceni obezbeđivanje zemljišta neophodnog za realizaciju investicija.

Američke firme planiraju da sprovedu prethodne studije izvodljivosti i studije izvodljivosti, koje bi mogle da se iskoriste za definisanje svih potencijalnih daljih koraka u vezi sa projektima.

Crnogorska Vlada i dve firme razmatraju raspored razvoja i izgradnje terminala i elektrane, koji će omogućiti da počnu sa radom do kraja kalendarske 2025. godine, navodi se u Memorandumu.

Komentara: (1)
zoran dozet / 31.05.2023.

Vrlo dobar potez koji vodi sigurnijem snabdijevanju sa energijom.Ogradjujem se od moguce greske ,zato sto ne poznajem detalje Ugovora,ali mi se cini da je procjena vrijednosti gradnje terminala tecnog gasa nesto ispod realne cijene na trzistu u Evropi.Proveo sam vise od 15godina na gradnji terminala u Spaniji i moje saznanje govori u tom smislu
Zahvaljujem na prostoru za ovaj komentar
Sa postovanjem
Zoran Dozet
Dipl .ing mas.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

12. maj 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

12. maj 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

12. maj 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

12. maj 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova