x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Užice sledeće godine počinje radove za povećanje energetske efikasnosti u školama vredne dva miliona evra

24.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Grad Užice
Užice sledeće godine počinje radove za povećanje energetske efikasnosti u školama vredne dva miliona evra

Grad Užice bi sledeće godine trebalo da započne radove vredne dva miliona evra u sedam škola u okviru Programa energetske efikasnosti, koji sprovodi sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju.

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica, izjavio je da se Program energetske efikasnosti, koji finansira švajcarski Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO), odnosi na javne objekte, a u Užicu konkretno na škole.

„Ove godine se radi projektna dokumentacija, a iduće se očekuje izvođenje radova na sedam objekata obuhvaćenih ovim programom, dok je cela investicija vredna oko dva miliona evra“, rekao je Nešić, a preneo sajt Grada Užica.

Inače, program povećanje energetske efikasnosti Švajcarska kancelarija za saradnju sprovodi osim u Užicu i u gradovima Vrbas, Kruševac i Paraćin.

Nešić je istakao da je ovaj grad, uz Kruševac, primer dobre prakse u Srbiji u sprovođenju mera za unapređenje energetske efikasnosti. Užice već duži niz godina ima problem sa aerozagađenjem, naročito u zimskim mesecima, pa se Grad uključio u rešavanje ovog problema kroz mere vezane za unapređenje kvaliteta vazduha.

„Na prvom mestu to su mere sufinansiranja postavljanja termoizolacije, zamene stolarije i nabavke kotlova na energetski prihvatljivija goriva namenjene individualnim stambenim objektima. Mere se sprovode poslednje tri godine i dosad je izdvojeno oko 30 miliona dinara za oko 350 korisnika“, rekao je Nešić i dodao da će ove godine oko 200 korisnika biti sufinansirano.

Tu su i mere podrške koje je, prema njegovim rečima, Grad Užice prvi uveo u Srbiji, za kolektivno stanovanje, odnosno za stambene zgrade, i koje se sprovode dve godine.

“Omogućili smo skupštinama stanara da, zavisno od lokacije i tipa zgrade, dobiju sredstva, koja mogu da budu prilično velika, za sređivanje fasada, kako bi ih unapredili ne samo energetski, već i estetski, iako je po novom zakonu to obaveza stanara“, istakao je Nešić.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.