Energetska efikasnost

Užice sledeće godine počinje radove za povećanje energetske efikasnosti u školama vredne dva miliona evra

Uzice-sledece-godine-u-povecanje-energetske-efikasnosti-u-skolama-ulaze-dva-miliona-evra

Slika: Grad Užice

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Užice bi sledeće godine trebalo da započne radove vredne dva miliona evra u sedam škola u okviru Programa energetske efikasnosti, koji sprovodi sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju.

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica, izjavio je da se Program energetske efikasnosti, koji finansira švajcarski Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO), odnosi na javne objekte, a u Užicu konkretno na škole.

„Ove godine se radi projektna dokumentacija, a iduće se očekuje izvođenje radova na sedam objekata obuhvaćenih ovim programom, dok je cela investicija vredna oko dva miliona evra“, rekao je Nešić, a preneo sajt Grada Užica.

Inače, program povećanje energetske efikasnosti Švajcarska kancelarija za saradnju sprovodi osim u Užicu i u gradovima Vrbas, Kruševac i Paraćin.

Nešić je istakao da je ovaj grad, uz Kruševac, primer dobre prakse u Srbiji u sprovođenju mera za unapređenje energetske efikasnosti. Užice već duži niz godina ima problem sa aerozagađenjem, naročito u zimskim mesecima, pa se Grad uključio u rešavanje ovog problema kroz mere vezane za unapređenje kvaliteta vazduha.

„Na prvom mestu to su mere sufinansiranja postavljanja termoizolacije, zamene stolarije i nabavke kotlova na energetski prihvatljivija goriva namenjene individualnim stambenim objektima. Mere se sprovode poslednje tri godine i dosad je izdvojeno oko 30 miliona dinara za oko 350 korisnika“, rekao je Nešić i dodao da će ove godine oko 200 korisnika biti sufinansirano.

Tu su i mere podrške koje je, prema njegovim rečima, Grad Užice prvi uveo u Srbiji, za kolektivno stanovanje, odnosno za stambene zgrade, i koje se sprovode dve godine.

“Omogućili smo skupštinama stanara da, zavisno od lokacije i tipa zgrade, dobiju sredstva, koja mogu da budu prilično velika, za sređivanje fasada, kako bi ih unapredili ne samo energetski, već i estetski, iako je po novom zakonu to obaveza stanara“, istakao je Nešić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije