Energetska efikasnost

Užice sledeće godine počinje radove za povećanje energetske efikasnosti u školama vredne dva miliona evra

Uzice-sledece-godine-u-povecanje-energetske-efikasnosti-u-skolama-ulaze-dva-miliona-evra

Slika: Grad Užice

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Užice bi sledeće godine trebalo da započne radove vredne dva miliona evra u sedam škola u okviru Programa energetske efikasnosti, koji sprovodi sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju.

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica, izjavio je da se Program energetske efikasnosti, koji finansira švajcarski Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO), odnosi na javne objekte, a u Užicu konkretno na škole.

„Ove godine se radi projektna dokumentacija, a iduće se očekuje izvođenje radova na sedam objekata obuhvaćenih ovim programom, dok je cela investicija vredna oko dva miliona evra“, rekao je Nešić, a preneo sajt Grada Užica.

Inače, program povećanje energetske efikasnosti Švajcarska kancelarija za saradnju sprovodi osim u Užicu i u gradovima Vrbas, Kruševac i Paraćin.

Nešić je istakao da je ovaj grad, uz Kruševac, primer dobre prakse u Srbiji u sprovođenju mera za unapređenje energetske efikasnosti. Užice već duži niz godina ima problem sa aerozagađenjem, naročito u zimskim mesecima, pa se Grad uključio u rešavanje ovog problema kroz mere vezane za unapređenje kvaliteta vazduha.

„Na prvom mestu to su mere sufinansiranja postavljanja termoizolacije, zamene stolarije i nabavke kotlova na energetski prihvatljivija goriva namenjene individualnim stambenim objektima. Mere se sprovode poslednje tri godine i dosad je izdvojeno oko 30 miliona dinara za oko 350 korisnika“, rekao je Nešić i dodao da će ove godine oko 200 korisnika biti sufinansirano.

Tu su i mere podrške koje je, prema njegovim rečima, Grad Užice prvi uveo u Srbiji, za kolektivno stanovanje, odnosno za stambene zgrade, i koje se sprovode dve godine.

“Omogućili smo skupštinama stanara da, zavisno od lokacije i tipa zgrade, dobiju sredstva, koja mogu da budu prilično velika, za sređivanje fasada, kako bi ih unapredili ne samo energetski, već i estetski, iako je po novom zakonu to obaveza stanara“, istakao je Nešić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

27 July 2021 - Početkom septembra biće raspisan javni poziv za subvencije za solarne panele, a do kraja godine i drugi poziv za zamenu stolarije.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Konkursi za gradjane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i pocetkom septembra

Konkursi za građane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i početkom septembra

19 July 2021 - Javni pozivi za firme nisu isti u svim lokalnim samoupravama, i sadrže dosta detalja koji se odnose i na konkurse za građane.

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

16 July 2021 - EBRD je odobrio kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).