Energetska efikasnost

Užice sledeće godine počinje radove za povećanje energetske efikasnosti u školama vredne dva miliona evra

Uzice-sledece-godine-u-povecanje-energetske-efikasnosti-u-skolama-ulaze-dva-miliona-evra

Slika: Grad Užice

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Užice bi sledeće godine trebalo da započne radove vredne dva miliona evra u sedam škola u okviru Programa energetske efikasnosti, koji sprovodi sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju.

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica, izjavio je da se Program energetske efikasnosti, koji finansira švajcarski Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO), odnosi na javne objekte, a u Užicu konkretno na škole.

„Ove godine se radi projektna dokumentacija, a iduće se očekuje izvođenje radova na sedam objekata obuhvaćenih ovim programom, dok je cela investicija vredna oko dva miliona evra“, rekao je Nešić, a preneo sajt Grada Užica.

Inače, program povećanje energetske efikasnosti Švajcarska kancelarija za saradnju sprovodi osim u Užicu i u gradovima Vrbas, Kruševac i Paraćin.

Nešić je istakao da je ovaj grad, uz Kruševac, primer dobre prakse u Srbiji u sprovođenju mera za unapređenje energetske efikasnosti. Užice već duži niz godina ima problem sa aerozagađenjem, naročito u zimskim mesecima, pa se Grad uključio u rešavanje ovog problema kroz mere vezane za unapređenje kvaliteta vazduha.

„Na prvom mestu to su mere sufinansiranja postavljanja termoizolacije, zamene stolarije i nabavke kotlova na energetski prihvatljivija goriva namenjene individualnim stambenim objektima. Mere se sprovode poslednje tri godine i dosad je izdvojeno oko 30 miliona dinara za oko 350 korisnika“, rekao je Nešić i dodao da će ove godine oko 200 korisnika biti sufinansirano.

Tu su i mere podrške koje je, prema njegovim rečima, Grad Užice prvi uveo u Srbiji, za kolektivno stanovanje, odnosno za stambene zgrade, i koje se sprovode dve godine.

“Omogućili smo skupštinama stanara da, zavisno od lokacije i tipa zgrade, dobiju sredstva, koja mogu da budu prilično velika, za sređivanje fasada, kako bi ih unapredili ne samo energetski, već i estetski, iako je po novom zakonu to obaveza stanara“, istakao je Nešić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

24. jul 2018. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

24. jul 2018. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

24. jul 2018. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

24. jul 2018. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.