Mobilnost

Uz podršku GIZ ORF-EE formiran regionalni pul eksperata za rad na planovima održive urbane mobilnosti

Trening-planovi-odrzive-urbane-mobilnosti-giz-orf-ee

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

11.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Podgorici je krajem maja održan trening i formiran regionalni pul eksperata koji će podržati razvoj planova održive urbane mobilnosti gradova i opština pet zemalja Zapadnog Balkana.

Trening je organizovao GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) u okviru projekta “Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope II” (SUMSEEC II).

Selekcija učesnika treninga izvršena je u saradnji sa asocijacijama opština i gradova partnerskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija). Učesnici su izabrani na osnovu iskazanog interesa da unaprede znanja na polju urbane mobilnosti i postanu deo pula eksperata.

Na samom početku dvodnevne obuke, Milenka Knežević, savetnica na projektu GIZ ORF-EE, dala je pregled regionalne saradnje u ovoj oblasti, prezentovala ciljeve treninga i najavila naredne aktivnosti na nivou regiona koje uključuju međusobnu saradnju i razmenu iskustava gradova zemalja u regionu koje projekat podržava.

Foto: GIZ ORF-EE

Učesnici u treningu, koji su vodili Cosimo Chiffi i Simone Bosetti, eksperti na polju urbane mobilnosti, informisali su se o principima planiranja održive urbane mobilnosti, studijama slučaja, primerima dobre prakse, uključivanju javnosti i selekciji relevantnih aktera, kao i uključivanju donosilaca odluka u proces planiranja održive urbane mobilnosti. Raspravljalo se i o rodnim pitanjima u procesu planiranja urbane mobilnosti.

Tihomir Dakić, učesnik treninga ispred Centra za životnu sredinu Banja Luka i nacionalni koordinator BiH za Evropsku nedelju mobilnosti, rekao je da je jedna od najvećih koristi treninga to što su se na jednom mestu zajedno našli predstavnici lokalnih uprava, univerziteta i nevladinog sektora koji su definisali nove ideje saradnje i razvoja urbane mobilnosti u lokalnim zajednicama, ali i šire.

U narednom periodu, zadatak obučenih eksperata je da podrže razvoj planova održive urbane mobilnosti, izradu zagovaračkih dokumenata ili organizuju uvodne radionice za zainteresovane jedinice lokalnih samouprava u zemljama iz kojih dolaze.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

11. jun 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

11. jun 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

11. jun 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

11. jun 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu