GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Mobilnost

Uz podršku GIZ ORF-EE formiran regionalni pul eksperata za rad na planovima održive urbane mobilnosti

Trening-planovi-odrzive-urbane-mobilnosti-giz-orf-ee

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

11.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Podgorici je krajem maja održan trening i formiran regionalni pul eksperata koji će podržati razvoj planova održive urbane mobilnosti gradova i opština pet zemalja Zapadnog Balkana.

Trening je organizovao GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) u okviru projekta “Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope II” (SUMSEEC II).

Selekcija učesnika treninga izvršena je u saradnji sa asocijacijama opština i gradova partnerskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija). Učesnici su izabrani na osnovu iskazanog interesa da unaprede znanja na polju urbane mobilnosti i postanu deo pula eksperata.

Na samom početku dvodnevne obuke, Milenka Knežević, savetnica na projektu GIZ ORF-EE, dala je pregled regionalne saradnje u ovoj oblasti, prezentovala ciljeve treninga i najavila naredne aktivnosti na nivou regiona koje uključuju međusobnu saradnju i razmenu iskustava gradova zemalja u regionu koje projekat podržava.

Foto: GIZ ORF-EE

Učesnici u treningu, koji su vodili Cosimo Chiffi i Simone Bosetti, eksperti na polju urbane mobilnosti, informisali su se o principima planiranja održive urbane mobilnosti, studijama slučaja, primerima dobre prakse, uključivanju javnosti i selekciji relevantnih aktera, kao i uključivanju donosilaca odluka u proces planiranja održive urbane mobilnosti. Raspravljalo se i o rodnim pitanjima u procesu planiranja urbane mobilnosti.

Tihomir Dakić, učesnik treninga ispred Centra za životnu sredinu Banja Luka i nacionalni koordinator BiH za Evropsku nedelju mobilnosti, rekao je da je jedna od najvećih koristi treninga to što su se na jednom mestu zajedno našli predstavnici lokalnih uprava, univerziteta i nevladinog sektora koji su definisali nove ideje saradnje i razvoja urbane mobilnosti u lokalnim zajednicama, ali i šire.

U narednom periodu, zadatak obučenih eksperata je da podrže razvoj planova održive urbane mobilnosti, izradu zagovaračkih dokumenata ili organizuju uvodne radionice za zainteresovane jedinice lokalnih samouprava u zemljama iz kojih dolaze.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

Porsche ce postati vecinski vlasnik firme za elektricne bicikle Greyp Bikes

Porsche preuzima većinsko vlasništvo nad hrvatskom fabrikom električnih bicikala Greyp Bikes

22 новембра 2021 - Nemački automobilski gigant Porsche AG kupiće većinski udeo u firmi koju je osnovao Mate Rimac

procredit aplikacija elektricna vozila punjaci

ProCredit razvio aplikaciju za punjače za električna vozila u jugoistočnoj Evropi

12 новембра 2021 - Banka ima 54 stanice za punjenje električnih vozila u Albaniji, Bugarskoj, Gruziji, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji