Mobilnost

Uz podršku GIZ ORF-EE formiran regionalni pul eksperata za rad na planovima održive urbane mobilnosti

Trening-planovi-odrzive-urbane-mobilnosti-giz-orf-ee

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

11.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Podgorici je krajem maja održan trening i formiran regionalni pul eksperata koji će podržati razvoj planova održive urbane mobilnosti gradova i opština pet zemalja Zapadnog Balkana.

Trening je organizovao GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) u okviru projekta “Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope II” (SUMSEEC II).

Selekcija učesnika treninga izvršena je u saradnji sa asocijacijama opština i gradova partnerskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija). Učesnici su izabrani na osnovu iskazanog interesa da unaprede znanja na polju urbane mobilnosti i postanu deo pula eksperata.

Na samom početku dvodnevne obuke, Milenka Knežević, savetnica na projektu GIZ ORF-EE, dala je pregled regionalne saradnje u ovoj oblasti, prezentovala ciljeve treninga i najavila naredne aktivnosti na nivou regiona koje uključuju međusobnu saradnju i razmenu iskustava gradova zemalja u regionu koje projekat podržava.

Foto: GIZ ORF-EE

Učesnici u treningu, koji su vodili Cosimo Chiffi i Simone Bosetti, eksperti na polju urbane mobilnosti, informisali su se o principima planiranja održive urbane mobilnosti, studijama slučaja, primerima dobre prakse, uključivanju javnosti i selekciji relevantnih aktera, kao i uključivanju donosilaca odluka u proces planiranja održive urbane mobilnosti. Raspravljalo se i o rodnim pitanjima u procesu planiranja urbane mobilnosti.

Tihomir Dakić, učesnik treninga ispred Centra za životnu sredinu Banja Luka i nacionalni koordinator BiH za Evropsku nedelju mobilnosti, rekao je da je jedna od najvećih koristi treninga to što su se na jednom mestu zajedno našli predstavnici lokalnih uprava, univerziteta i nevladinog sektora koji su definisali nove ideje saradnje i razvoja urbane mobilnosti u lokalnim zajednicama, ali i šire.

U narednom periodu, zadatak obučenih eksperata je da podrže razvoj planova održive urbane mobilnosti, izradu zagovaračkih dokumenata ili organizuju uvodne radionice za zainteresovane jedinice lokalnih samouprava u zemljama iz kojih dolaze.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...

Evropski parlament prekogranicnog poreza na CO2 CBAM

Evropski parlament odložio odluku o uvođenju prekograničnog poreza na CO2 – CBAM

08 јуна 2022 - Evropski poslanici su odbacili niz predloga iz paketa Fit for 55, među kojima je pregovaračka pozicija o prekograničnom porezu na CO2 – CBAM