Otpad

Usvojen Globalni okvir za hemikalije – Za planetu bez štete od hemikalija i otpada

Uspostavljen Globalni okvir za hemikalije – Za planetu bez stete od hemikalija i otpada

Foto: Freepik

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ne petoj međunarodnoj konferenciji o upravljanju hemikalijama (eng. International Conference on Chemicals Management – ICCM5) održanoj u Bonu u Nemačkoj, usvojen je Globalni okvir za hemikalije – Za planetu bez štete od hemikalija i otpada. Okvirom su postavljeni konkretni ciljevi i smernice za upravljanje hemikalijama u ključnim sektorima.

Srž Globalnog okvira za hemikalije čini 28 ciljeva koji su usredsređeni na bolje upravljanje hemikalijama i otpadom. Vlade širom sveta  obavezale su se da će do 2030. formirati regulativu koja će smanjiti hemijsko zagađenje i istovremeno podržati uvođenje sigurnijih i održivijih hemijskih alternativa.

Usvajanjem Globalnog okvira za hemikalije, problem zagađenja hemikalijama i otpadom su prepoznati na istom nivou kao i kriza klimatskih promena i gubitak biodiverziteta, koji već imaju postavljene okvire.

Andersen: Hemijsko zagađenje uzrokuje dva miliona smrtnih slučajeva godišnje

„Pozivam sve strane da započnu akciju odmah. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da hemijsko zagađenje vazduha, zemlje, vode i radnih mesta, uzrokuje dva miliona smrtnih slučajeva godišnje. Ekosistemi i vrste venu i umiru. Hemijsko i zagađenje otpadom su srce nepravde i neravnopravnosti“, poručila je Inger Andersen, izvršna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (eng. UN Environment Programme – UNEP).

Globalni okvir poziva i na sprečavanje ilegalne trgovine hemikalijama i otpadom, i postepeno ukidanje visoko opasnih pesticida u poljoprivredi do 2035. godine. Studije su pokazale da postoji značajna povezanost između profesionalne i stambene izloženosti pesticidima i štetnih zdravstvenih ishoda, uključujući rak i neurološke, imunološke i reproduktivne probleme.

Dogovorom se traži i odgovorno upravljanje hemikalijama u različitim sektorima – uključujući industriju, poljoprivredu i zdravstvenu zaštitu, kao i poboljšanje transparentnosti i pristupa informacijama u vezi sa hemikalijama i njima povezanim rizicima.

Za život bez straha od hemijskog zagađenja

Finansijska podrška realizaciji ovog okvira obezbeđena je kroz osnivanje specijalizovanog fonda pod okriljem UNEP-a. Fond je otvoren za doprinose vlada, privatnog sektora, nevladinih organizacija i fondacija. Nemačka je već obećala 20 miliona evra doprinosa ovom fondu.

U skladu s tim, industrijski sektor takođe je izrazio posvećenost smanjenju zagađenja i negativnih uticaja hemikalija do istog roka, saopštio je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (eng. UN Environment Programme – UNEP).

„Svako na ovoj planeti bi trebalo da živi i radi bez straha da će se razboleti ili umreti od izlaganja hemikalijama. Priroda, oslobođena zagađenja, treba da bude u stanju da napreduje i podržava čovečanstvo u milenijumima koji dolaze“, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka UNEP-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

4. oktobar 2023. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

4. oktobar 2023. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

4. oktobar 2023. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

4. oktobar 2023. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto