Otpad

Usvojen Globalni okvir za hemikalije – Za planetu bez štete od hemikalija i otpada

Uspostavljen Globalni okvir za hemikalije – Za planetu bez stete od hemikalija i otpada

Foto: Freepik

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ne petoj međunarodnoj konferenciji o upravljanju hemikalijama (eng. International Conference on Chemicals Management – ICCM5) održanoj u Bonu u Nemačkoj, usvojen je Globalni okvir za hemikalije – Za planetu bez štete od hemikalija i otpada. Okvirom su postavljeni konkretni ciljevi i smernice za upravljanje hemikalijama u ključnim sektorima.

Srž Globalnog okvira za hemikalije čini 28 ciljeva koji su usredsređeni na bolje upravljanje hemikalijama i otpadom. Vlade širom sveta  obavezale su se da će do 2030. formirati regulativu koja će smanjiti hemijsko zagađenje i istovremeno podržati uvođenje sigurnijih i održivijih hemijskih alternativa.

Usvajanjem Globalnog okvira za hemikalije, problem zagađenja hemikalijama i otpadom su prepoznati na istom nivou kao i kriza klimatskih promena i gubitak biodiverziteta, koji već imaju postavljene okvire.

Andersen: Hemijsko zagađenje uzrokuje dva miliona smrtnih slučajeva godišnje

„Pozivam sve strane da započnu akciju odmah. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da hemijsko zagađenje vazduha, zemlje, vode i radnih mesta, uzrokuje dva miliona smrtnih slučajeva godišnje. Ekosistemi i vrste venu i umiru. Hemijsko i zagađenje otpadom su srce nepravde i neravnopravnosti“, poručila je Inger Andersen, izvršna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (eng. UN Environment Programme – UNEP).

Globalni okvir poziva i na sprečavanje ilegalne trgovine hemikalijama i otpadom, i postepeno ukidanje visoko opasnih pesticida u poljoprivredi do 2035. godine. Studije su pokazale da postoji značajna povezanost između profesionalne i stambene izloženosti pesticidima i štetnih zdravstvenih ishoda, uključujući rak i neurološke, imunološke i reproduktivne probleme.

Dogovorom se traži i odgovorno upravljanje hemikalijama u različitim sektorima – uključujući industriju, poljoprivredu i zdravstvenu zaštitu, kao i poboljšanje transparentnosti i pristupa informacijama u vezi sa hemikalijama i njima povezanim rizicima.

Za život bez straha od hemijskog zagađenja

Finansijska podrška realizaciji ovog okvira obezbeđena je kroz osnivanje specijalizovanog fonda pod okriljem UNEP-a. Fond je otvoren za doprinose vlada, privatnog sektora, nevladinih organizacija i fondacija. Nemačka je već obećala 20 miliona evra doprinosa ovom fondu.

U skladu s tim, industrijski sektor takođe je izrazio posvećenost smanjenju zagađenja i negativnih uticaja hemikalija do istog roka, saopštio je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (eng. UN Environment Programme – UNEP).

„Svako na ovoj planeti bi trebalo da živi i radi bez straha da će se razboleti ili umreti od izlaganja hemikalijama. Priroda, oslobođena zagađenja, treba da bude u stanju da napreduje i podržava čovečanstvo u milenijumima koji dolaze“, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka UNEP-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

4. oktobar 2023. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

4. oktobar 2023. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

4. oktobar 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.