x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

USAID i USEA pokreću inicijativu za stvaranje regionalnog tržišta električne energije u JIE

18.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
USAID i USEA pokreću inicijativu za stvaranje regionalnog tržišta električne energije u JIE

Američka energetska asocijacija (USEA) i USAID pripremili su sporazum, koji bi trebalo da podrži razvoj regionalnog tržišta električne energije između operatora prenosnih sistema (TSO) i operatora tržišta u osam zemalja jugoistočne Europe (JIE), saopštila je USEA.

Prema novoj Inicijativi za električnu energiju (EMI), TSO i operatori tržišta u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji će deliti podatke o proizvodnji, prenosu i tržištu kako bi optimizovali regionalnu mrežu i privukli međunarodne investicije. Ove zemlje, kako navodi USEA, dosad su se oslanjale na unutrašnje resurse kako bi zadovoljile sve veću potražnju za električnom energijom.

Inicijativa ima za cilj poboljšanje efikasnosti tržišta, jačanje konkurencije i podsticanje alternativnih izvora energije, ističe USEA.

Inače, EMI se zasniva na programu modernizacije mreže nakon pada Berlinskog zida koji je trajao 25 godina i nedavnog prepuštanja čuvene inicijative za saradnju u JIE – Projekta planiranja prenosnih sistema (SECI) Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E).

Projekat je doprineo ulaganju više od milijardu dolara u mreže koje su omogućile obimnu trgovinu na veliko električnom energijom, saopštila je USEA.

“Region se dobro razvija, ali nedostaje mu snažno regionalno tržište električne energije i raznovrsnost resursa za nastavak rasta. Ova saradnja između zemalja uvešće više javnosti i dobru praksu u diplomatiji koja će najaviti prosperitet u regionu, poznat po tome što je prošao kroz decenije rata, ekonomske neizvesnosti i ograničenog pristupa energiji”, rekao je Will Polen, direktor USEA zadužen za projekat.

On je naveo da se zemlje Zapadnog Balkana polako odvajaju od nasleđa centralno planiranih ekonomija i predstavljaju region posvećen reformama zarad ulaska u EU, dodajući da energetski sektor ima značajnu ulogu i da je EMI važan korak u tom pravcu.

Inače, nedavno je 23. Forum za električnu energiju Energetske zajednice, održan u junu u Atini, pozvao članice da dovrše uspostavljanje dan-unapred tržišta do sredine 2019. godine, što je preduslov za spajanje tržišta u regionu.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.