x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

USAID pomaže Makedoniji da diverzifikuje izvore energije i uskladi propise sa EU

19.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vlada Makedonije
USAID pomaže Makedoniji da diverzifikuje izvore energije i uskladi propise sa EU

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je memorandume o saradnji sa Vladom Makedonije i Ministarstvom ekonomije, kao i sa Regulatornom komisijom za energetiku za projekat Razvoj regionalnih tržišta energije – podrška reformama u energetskom sektoru, što će omogućiti diverzifikaciju makedonskog energetskog portfolija i usklađivanje zakonodavstva sa direktivama Evropske unije, saopštila je makedonska vlada.

Stabilnost snabdevanja električnom energijom zahteva korišćenje različitih izvora energije, kao što su energija vetra, solarna energija, prirodni gas i fosilna goriva, rekao je Džes Bejli, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Makedoniji, nakon potpisivanja memoranduma u zgradi makedonske vlade.

Zamenik predsednika Vlade Makedonije Kočo Angušev kazao je da će realizacija ovih memoranduma, uz podršku USAID-a, pomoći da se prevaziđu izazovi i obezbedi bolja i svetlija budućnost za energetski sektor Makedonije, navodi se u saopštenju Vlade.

Angušev je podsetio da je novi Zakon o energetici usvojen u maju ove godine, uz tehničku podršku USAID-a, i da je on omogućio usklađivanje makedonskog zakonodavstva u oblasti energetike sa uredbama i direktivama Evropske unije.

Sve zainteresovane strane naporno rade na izradi više od 80 podzakonskih akata, koji će omogućiti punu primenu Zakona, zaštitu potrošača i razvoj obnovljivih izvora energije (OIE), naveo je Angušev.

Novi Zakon o energetici omogućava liberalizaciju tržišta električne energije

Bejli je, takođe, rekao da je novi zakon stvorio pravni okvir za transparentno, konkurentno i diversifikovano tržište i omogućio potpunu liberalizaciju tržišta električne energije i njegovu integraciju sa regionalnim tržištima.

Ministar za ekonomiju Krešnik Bekteši kazao je da je novi Zakon između ostalog stvorio uslove za spajanje dan-unapred tržišta sa Bugarskom i razdvajanje operatora prenosnih mreža, uz pun i nediskriminatorski pristup infrastrukturi za prenos električne energije i prirodnog gasa, kao i obezbeđivanje sigurnog snabdevanja električnom energijom, diverzifikaciju izvora energije i sprovođenje mera za podršku i podsticanje proizvodnje struje iz OIE.

Marko Bislimoski, predsednik Regulatorne komisije za energetiku, podsetio je da je novi makedonski Zakon o energetici potpuno usklađen sa Trećim energetskim paketom Evropske unije i da je njegovo usvajanje dovelo do zatvaranja postupaka protiv Makedonije koje je vodila Energetska zajednica.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.