Električna energija

USAID pomaže Makedoniji da diverzifikuje izvore energije i uskladi propise sa EU

Slika: Vlada Makedonije

Objavljeno

19.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je memorandume o saradnji sa Vladom Makedonije i Ministarstvom ekonomije, kao i sa Regulatornom komisijom za energetiku za projekat Razvoj regionalnih tržišta energije – podrška reformama u energetskom sektoru, što će omogućiti diverzifikaciju makedonskog energetskog portfolija i usklađivanje zakonodavstva sa direktivama Evropske unije, saopštila je makedonska vlada.

Stabilnost snabdevanja električnom energijom zahteva korišćenje različitih izvora energije, kao što su energija vetra, solarna energija, prirodni gas i fosilna goriva, rekao je Džes Bejli, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Makedoniji, nakon potpisivanja memoranduma u zgradi makedonske vlade.

Zamenik predsednika Vlade Makedonije Kočo Angušev kazao je da će realizacija ovih memoranduma, uz podršku USAID-a, pomoći da se prevaziđu izazovi i obezbedi bolja i svetlija budućnost za energetski sektor Makedonije, navodi se u saopštenju Vlade.

Angušev je podsetio da je novi Zakon o energetici usvojen u maju ove godine, uz tehničku podršku USAID-a, i da je on omogućio usklađivanje makedonskog zakonodavstva u oblasti energetike sa uredbama i direktivama Evropske unije.

Sve zainteresovane strane naporno rade na izradi više od 80 podzakonskih akata, koji će omogućiti punu primenu Zakona, zaštitu potrošača i razvoj obnovljivih izvora energije (OIE), naveo je Angušev.

Novi Zakon o energetici omogućava liberalizaciju tržišta električne energije

Bejli je, takođe, rekao da je novi zakon stvorio pravni okvir za transparentno, konkurentno i diversifikovano tržište i omogućio potpunu liberalizaciju tržišta električne energije i njegovu integraciju sa regionalnim tržištima.

Ministar za ekonomiju Krešnik Bekteši kazao je da je novi Zakon između ostalog stvorio uslove za spajanje dan-unapred tržišta sa Bugarskom i razdvajanje operatora prenosnih mreža, uz pun i nediskriminatorski pristup infrastrukturi za prenos električne energije i prirodnog gasa, kao i obezbeđivanje sigurnog snabdevanja električnom energijom, diverzifikaciju izvora energije i sprovođenje mera za podršku i podsticanje proizvodnje struje iz OIE.

Marko Bislimoski, predsednik Regulatorne komisije za energetiku, podsetio je da je novi makedonski Zakon o energetici potpuno usklađen sa Trećim energetskim paketom Evropske unije i da je njegovo usvajanje dovelo do zatvaranja postupaka protiv Makedonije koje je vodila Energetska zajednica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

19. oktobar 2018. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

19. oktobar 2018. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

19. oktobar 2018. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

19. oktobar 2018. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković