Električna energija

USAID pomaže Makedoniji da diverzifikuje izvore energije i uskladi propise sa EU

Slika: Vlada Makedonije

Objavljeno

19.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je memorandume o saradnji sa Vladom Makedonije i Ministarstvom ekonomije, kao i sa Regulatornom komisijom za energetiku za projekat Razvoj regionalnih tržišta energije – podrška reformama u energetskom sektoru, što će omogućiti diverzifikaciju makedonskog energetskog portfolija i usklađivanje zakonodavstva sa direktivama Evropske unije, saopštila je makedonska vlada.

Stabilnost snabdevanja električnom energijom zahteva korišćenje različitih izvora energije, kao što su energija vetra, solarna energija, prirodni gas i fosilna goriva, rekao je Džes Bejli, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Makedoniji, nakon potpisivanja memoranduma u zgradi makedonske vlade.

Zamenik predsednika Vlade Makedonije Kočo Angušev kazao je da će realizacija ovih memoranduma, uz podršku USAID-a, pomoći da se prevaziđu izazovi i obezbedi bolja i svetlija budućnost za energetski sektor Makedonije, navodi se u saopštenju Vlade.

Angušev je podsetio da je novi Zakon o energetici usvojen u maju ove godine, uz tehničku podršku USAID-a, i da je on omogućio usklađivanje makedonskog zakonodavstva u oblasti energetike sa uredbama i direktivama Evropske unije.

Sve zainteresovane strane naporno rade na izradi više od 80 podzakonskih akata, koji će omogućiti punu primenu Zakona, zaštitu potrošača i razvoj obnovljivih izvora energije (OIE), naveo je Angušev.

Novi Zakon o energetici omogućava liberalizaciju tržišta električne energije

Bejli je, takođe, rekao da je novi zakon stvorio pravni okvir za transparentno, konkurentno i diversifikovano tržište i omogućio potpunu liberalizaciju tržišta električne energije i njegovu integraciju sa regionalnim tržištima.

Ministar za ekonomiju Krešnik Bekteši kazao je da je novi Zakon između ostalog stvorio uslove za spajanje dan-unapred tržišta sa Bugarskom i razdvajanje operatora prenosnih mreža, uz pun i nediskriminatorski pristup infrastrukturi za prenos električne energije i prirodnog gasa, kao i obezbeđivanje sigurnog snabdevanja električnom energijom, diverzifikaciju izvora energije i sprovođenje mera za podršku i podsticanje proizvodnje struje iz OIE.

Marko Bislimoski, predsednik Regulatorne komisije za energetiku, podsetio je da je novi makedonski Zakon o energetici potpuno usklađen sa Trećim energetskim paketom Evropske unije i da je njegovo usvajanje dovelo do zatvaranja postupaka protiv Makedonije koje je vodila Energetska zajednica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

19. oktobar 2018. - Rumunija namerava da odvoji i do 610 miliona evra za predstojeći javni poziv za solarne panele za domaćinstva

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

19. oktobar 2018. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

19. oktobar 2018. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

19. oktobar 2018. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka