Životna sredina

UNDP i lokalne zajednice zajedno u borbi protiv klimatskih promena

Photo: UNDP

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” zvanično je počeo, a projektni dokument potpisale su državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović i zamenica stalne predstavnice UNDP Steliana Nedera.

“Projekat za cilj ima identifikaciju potreba lokalnih samouprava, primarno u smislu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte”, rekla je za BGEN Danijela Božanić iz Ministarstva.

Projekat će trajati pet godina i usmeriće ukupno 12 miliona američkih dolara na inovativna rešenja koja doprinose smanjenju GHG emisija, većoj energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije. Takođe će finansirati rešenja u oblastima saobraćaja, inovativnih modela poslovanja, tehničkih i tehnoloških inovacija i upotrebe informacionih tehnologija. Kriterijumi za odabir ideja koje će podržati projekat biće utvrđeni narednih meseci.

Za učešće u projektu moći će da apliciraju, kako direktno lokalne samouprave, tako i druge zainteresovane strane kao što su preduzeća, naučno-istraživački sektor, civilni sektor i drugi, uz obaveznu saradnju i u partnerskom odnosu sa lokalnim samoupravama. Projekat je zvanično najavljen i predstavljen krajem prošle godine.

“Sredstva dolaze iz raznih izvora, kao što su Zeleni fond, Globalni fond za životnu sredinu (GEF), Evropske unije, Švajcarske, Švedske ali i Unikredit banke”, rekla je državna sekretarka Stana Božović.

Zamenica stalnog predstavnika UNDP, Steliana Nedera, pozvala je privatni, javni I NVO sektor da se takmiče kako bi njihova rešenja održivog razvoja dobila sredstva. Ona je podsetila da je Srbija na putu da ratifikuje Pariski sporazum o klimi. Ranije je najavljivano da će Narodna skupština ratifikovati taj sporazum do sredine 2017.

U zvaničnom saopštenju ministartstvo i UNDP navode da projekat predstavlja dobru osnovu da se prepoznaju i maksimalno angažuju nacionalni naučno-stručni i privredni kapaciteti u rešavanju izazova klimatskih promena u Srbiji, a posebno na nivou lokalnih samouprava. U skladu sa globalnim tendencijama, projekat predstavlja model za uvođenje i primenu inovacija na polju nauke i tehnike, kao i inovativnih modela poslovanja i finansiranja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. februar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

21. februar 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. februar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

21. februar 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić