Životna sredina

UNDP i lokalne zajednice zajedno u borbi protiv klimatskih promena

Photo: UNDP

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” zvanično je počeo, a projektni dokument potpisale su državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović i zamenica stalne predstavnice UNDP Steliana Nedera.

“Projekat za cilj ima identifikaciju potreba lokalnih samouprava, primarno u smislu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte”, rekla je za BGEN Danijela Božanić iz Ministarstva.

Projekat će trajati pet godina i usmeriće ukupno 12 miliona američkih dolara na inovativna rešenja koja doprinose smanjenju GHG emisija, većoj energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije. Takođe će finansirati rešenja u oblastima saobraćaja, inovativnih modela poslovanja, tehničkih i tehnoloških inovacija i upotrebe informacionih tehnologija. Kriterijumi za odabir ideja koje će podržati projekat biće utvrđeni narednih meseci.

Za učešće u projektu moći će da apliciraju, kako direktno lokalne samouprave, tako i druge zainteresovane strane kao što su preduzeća, naučno-istraživački sektor, civilni sektor i drugi, uz obaveznu saradnju i u partnerskom odnosu sa lokalnim samoupravama. Projekat je zvanično najavljen i predstavljen krajem prošle godine.

“Sredstva dolaze iz raznih izvora, kao što su Zeleni fond, Globalni fond za životnu sredinu (GEF), Evropske unije, Švajcarske, Švedske ali i Unikredit banke”, rekla je državna sekretarka Stana Božović.

Zamenica stalnog predstavnika UNDP, Steliana Nedera, pozvala je privatni, javni I NVO sektor da se takmiče kako bi njihova rešenja održivog razvoja dobila sredstva. Ona je podsetila da je Srbija na putu da ratifikuje Pariski sporazum o klimi. Ranije je najavljivano da će Narodna skupština ratifikovati taj sporazum do sredine 2017.

U zvaničnom saopštenju ministartstvo i UNDP navode da projekat predstavlja dobru osnovu da se prepoznaju i maksimalno angažuju nacionalni naučno-stručni i privredni kapaciteti u rešavanju izazova klimatskih promena u Srbiji, a posebno na nivou lokalnih samouprava. U skladu sa globalnim tendencijama, projekat predstavlja model za uvođenje i primenu inovacija na polju nauke i tehnike, kao i inovativnih modela poslovanja i finansiranja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

21. februar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Prosiren-krug-obveznika-eko-takse-novine-rokovima-dinamici-placanja

Proširen krug obveznika eko-takse, uz novine u rokovima i dinamici plaćanja

21. februar 2017. - Ogranci stranih pravnih lica u Srbiji koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu obavezani su da plaćaju eko-taksu

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 voz avion odrzivost

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Hoće li Mbape i Ronaldo u Nemačku avionom ili vozom?

21. februar 2017. - Trinaest nevladinih organizacija zamolile su svoje fudbalske reprezentacija da se obavežu na održivo putovanje za Evropsko prvenstvo 2024.

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

21. februar 2017. - Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom