Životna sredina

UNDP i lokalne zajednice zajedno u borbi protiv klimatskih promena

Photo: UNDP

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Projekat “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” zvanično je počeo, a projektni dokument potpisale su državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović i zamenica stalne predstavnice UNDP Steliana Nedera.

“Projekat za cilj ima identifikaciju potreba lokalnih samouprava, primarno u smislu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte”, rekla je za BGEN Danijela Božanić iz Ministarstva.

Projekat će trajati pet godina i usmeriće ukupno 12 miliona američkih dolara na inovativna rešenja koja doprinose smanjenju GHG emisija, većoj energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije. Takođe će finansirati rešenja u oblastima saobraćaja, inovativnih modela poslovanja, tehničkih i tehnoloških inovacija i upotrebe informacionih tehnologija. Kriterijumi za odabir ideja koje će podržati projekat biće utvrđeni narednih meseci.

Za učešće u projektu moći će da apliciraju, kako direktno lokalne samouprave, tako i druge zainteresovane strane kao što su preduzeća, naučno-istraživački sektor, civilni sektor i drugi, uz obaveznu saradnju i u partnerskom odnosu sa lokalnim samoupravama. Projekat je zvanično najavljen i predstavljen krajem prošle godine.

“Sredstva dolaze iz raznih izvora, kao što su Zeleni fond, Globalni fond za životnu sredinu (GEF), Evropske unije, Švajcarske, Švedske ali i Unikredit banke”, rekla je državna sekretarka Stana Božović.

Zamenica stalnog predstavnika UNDP, Steliana Nedera, pozvala je privatni, javni I NVO sektor da se takmiče kako bi njihova rešenja održivog razvoja dobila sredstva. Ona je podsetila da je Srbija na putu da ratifikuje Pariski sporazum o klimi. Ranije je najavljivano da će Narodna skupština ratifikovati taj sporazum do sredine 2017.

U zvaničnom saopštenju ministartstvo i UNDP navode da projekat predstavlja dobru osnovu da se prepoznaju i maksimalno angažuju nacionalni naučno-stručni i privredni kapaciteti u rešavanju izazova klimatskih promena u Srbiji, a posebno na nivou lokalnih samouprava. U skladu sa globalnim tendencijama, projekat predstavlja model za uvođenje i primenu inovacija na polju nauke i tehnike, kao i inovativnih modela poslovanja i finansiranja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

21. februar 2017. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

21. februar 2017. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

21. februar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

21. februar 2017. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave