Životna sredina

UNDP i lokalne zajednice zajedno u borbi protiv klimatskih promena

Photo: UNDP

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” zvanično je počeo, a projektni dokument potpisale su državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović i zamenica stalne predstavnice UNDP Steliana Nedera.

“Projekat za cilj ima identifikaciju potreba lokalnih samouprava, primarno u smislu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte”, rekla je za BGEN Danijela Božanić iz Ministarstva.

Projekat će trajati pet godina i usmeriće ukupno 12 miliona američkih dolara na inovativna rešenja koja doprinose smanjenju GHG emisija, većoj energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije. Takođe će finansirati rešenja u oblastima saobraćaja, inovativnih modela poslovanja, tehničkih i tehnoloških inovacija i upotrebe informacionih tehnologija. Kriterijumi za odabir ideja koje će podržati projekat biće utvrđeni narednih meseci.

Za učešće u projektu moći će da apliciraju, kako direktno lokalne samouprave, tako i druge zainteresovane strane kao što su preduzeća, naučno-istraživački sektor, civilni sektor i drugi, uz obaveznu saradnju i u partnerskom odnosu sa lokalnim samoupravama. Projekat je zvanično najavljen i predstavljen krajem prošle godine.

“Sredstva dolaze iz raznih izvora, kao što su Zeleni fond, Globalni fond za životnu sredinu (GEF), Evropske unije, Švajcarske, Švedske ali i Unikredit banke”, rekla je državna sekretarka Stana Božović.

Zamenica stalnog predstavnika UNDP, Steliana Nedera, pozvala je privatni, javni I NVO sektor da se takmiče kako bi njihova rešenja održivog razvoja dobila sredstva. Ona je podsetila da je Srbija na putu da ratifikuje Pariski sporazum o klimi. Ranije je najavljivano da će Narodna skupština ratifikovati taj sporazum do sredine 2017.

U zvaničnom saopštenju ministartstvo i UNDP navode da projekat predstavlja dobru osnovu da se prepoznaju i maksimalno angažuju nacionalni naučno-stručni i privredni kapaciteti u rešavanju izazova klimatskih promena u Srbiji, a posebno na nivou lokalnih samouprava. U skladu sa globalnim tendencijama, projekat predstavlja model za uvođenje i primenu inovacija na polju nauke i tehnike, kao i inovativnih modela poslovanja i finansiranja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

21. februar 2017. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

21. februar 2017. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

21. februar 2017. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

21. februar 2017. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici