Životna sredina

Umag je Grad budućnosti 2016

Umag gard buducnosti 2016

By Zeitblick - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40403799

Objavljeno

24.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Primorski grad u Istri u Hrvatskoj Umag dobitnik je nagrade „Grad budućnosti 2016“ koja je dodeljena na konferenciji „Pametni gradovi – Gradovi budućnosti 2016“ održanoj u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

Od ukupno pet kategorija, Umag je pobedio u kategoriji „Pametnija životna sredina“ zahvaljujući desetogodišnjem mega-projektu „Umag: Pametan grad – Zeleni grad 2010-2020“. Održivi razvoj, ekološki pristup, zaštita životne sredine i zdravlja građana, odgovorno upravljanje resursima, kao i kontinuirani razvoj, osnovni su principi i odrednice ovog projekta koji je Umagu doneo jednu od najprestižnijih nagrada.

Naredni koraci: održiva i ekološka komunalna infrastruktura

Na ceremoniji održanoj u Zagrebu 11. oktobra, nagradu je primio graonačelnik Vili Basaneze koji je istakao da Umag radi na zaštiti životne sredine od 2010. godine, kada je pokrenut ovaj projekat vredan 50 miliona evra.

„Strateški projekat uključuje gasifikaciju grada u okviru održivog privrednog razvoja i očuvanja zdravlja sugrađana, kao i okruženja u kome živimo, odgovorno upravljanje otpadom, odnosno ekološko upravljanje resursima, te zaštitu otpadnih voda trećeg stepena. Nadalje, cilj projekta je postepeno uvođenje održive i ekološke komunalne infrastrukture, smanjenje ispusnih gasova, korišćenje obnovljivih izvora energije, sanacija starih deponija i izgradnja savremene sortirnice, te ekološko osvešćivanje samih građana, od vrtića nadalje, kroz projekte, radionice i predavanja“, istakao je Basaneze i napomenuo da nagrada predstavlja dodatnu motivaciju za ulaganje u zdrav i održiv način života.

„Pametni gradovi – Gradovi budućnosti 2016“ je projekat čiji je cilj da promoviše izvrsnost i inovativnost inicijativa „Pametni gradovi“ implementiranih u gradovima širom Hrvatske. Jedan od ciljeva projekta koji realizuju Poslovni dnevnik i Vecernji list uz podršku Zajednice gradova je da podigne opštu svest javnosti o značaju razvoja ovakvih projekata. Koncept „Pametni gradovi“ je skup multidisciplinarnih mera, ideja i politika usmerenih ka promociji razvoja ljudskih i tehnoloških resursa urbanih područja, kao i ka njihovoj strukturiranoj interakciji čija je svrha da omogući održivi privredni razvoj i bolji kvalitet života građana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Levčani blokirali istraživanja litijuma - Naš narod je naša nova institucija

Levčani blokirali istraživanja litijuma – naš narod je naša nova institucija

29 септембра 2022 - Meštani Levačkog kraja, zajedno sa ekološkim aktivistima iz cele Srbije nalaze se već više od...

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...

Aktivan vikend za posmatranje ptica u Srbiji

Prvi vikend u oktobru rezervišite za posmatranje ptica

26 септембра 2022 - Na tridesetak lokacija u Srbiji tokom sledećeg vikenda biće organizovani besplatni izleti posmatranja ptica za...