Životna sredina

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Foto: BFPE

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe u proces nacionalnih konsultacija u okviru inicijative Stokholm+50. Ideje i komentari prikupljeni putem ove platforme mogu da postanu deo izveštaja koji će delegacija Srbije predstaviti na međunarodnoj konferenciji “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, 2. i 3. juna u glavnom gradu Švedske.

Republika Srbija je jedna od 59 zemalja u kojima Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizuje nacionalne konsultacije, uz podršku Vlade Švedske. Na konsultacijama učestvuju predstavnici različitih segmenata društva – državne uprave, lokalnih samouprava, akademske zajednice, civilnog sektora, mladih, a sa ciljem da svi budu jednako uključeni u davanje preporuka za očuvanje i zaštitu životne sredine.

Svi zainteresovani mogu aktivno da se uključe u nacionalne konsultacije i onlajn,  preko digitalne platforme SparkBlue. Svi koji se registruju na platformi, do 20. maja mogu da prate tok konsultacija i ostave komentare i sugestije za unapređenje životne sredine, koji će se razmatrati prilikom izrade nacionalnog izveštaja Srbije.

SparkBlue je digitalna platforma UNDP-a za onlajn angažovanje, koja omogućava transparentnost i saradnju različitih aktera u procesima održivog razvoja širom planete.

U nastojanju da se stimuliše proces konsultacija baziran na iskustvima i znanjima učesnika, promoviše koncept „Zdrava planeta za prosperitet svih“, teme diskusija na nacionalnim konsultacijama u okviru inicijative Stokholm+50 su zaštita biodiverziteta i prirodnih ekosistema, adekvatno reagovanje na klimatske promene, zelena transformacija privrede kao način oporavka od posledica pandemije COVID-19, kao i aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi zaštita životne sredine bila uključena u sve sektorske politike i doprinela postizanju održivog razvoja na nacionalnom i lokalnom nivou.

Stokholm+50

Konferencija “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, održaće se 2. i 3. juna 2022. godine u glavnom gradu Švedske. Pored obeležavanja 50 godina od prve konferencije Ujedinjenih nacija posvećene zaštiti životne sredine, cilj ovog međunarodnog sastanka je i da ubrza sprovođenje aktivnosti koje doprinose ostvarenju globalnih Ciljeva održivog razvoja, Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama, kao i „zeleni“ oporavak od posledica pandemije COVID-19.

Na konferenciji će biti sagledane aktivnosti i rezultati koji su ostvareni od 1972. i prve globalne konferencije o životnoj sredini, ali i podstaknuto stvaranje zajedničke globalne vizije za predstojeći dugoročni period.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

11. maj 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

11. maj 2022. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

11. maj 2022. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

11. maj 2022. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj