Životna sredina

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Foto: BFPE

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe u proces nacionalnih konsultacija u okviru inicijative Stokholm+50. Ideje i komentari prikupljeni putem ove platforme mogu da postanu deo izveštaja koji će delegacija Srbije predstaviti na međunarodnoj konferenciji “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, 2. i 3. juna u glavnom gradu Švedske.

Republika Srbija je jedna od 59 zemalja u kojima Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizuje nacionalne konsultacije, uz podršku Vlade Švedske. Na konsultacijama učestvuju predstavnici različitih segmenata društva – državne uprave, lokalnih samouprava, akademske zajednice, civilnog sektora, mladih, a sa ciljem da svi budu jednako uključeni u davanje preporuka za očuvanje i zaštitu životne sredine.

Svi zainteresovani mogu aktivno da se uključe u nacionalne konsultacije i onlajn,  preko digitalne platforme SparkBlue. Svi koji se registruju na platformi, do 20. maja mogu da prate tok konsultacija i ostave komentare i sugestije za unapređenje životne sredine, koji će se razmatrati prilikom izrade nacionalnog izveštaja Srbije.

SparkBlue je digitalna platforma UNDP-a za onlajn angažovanje, koja omogućava transparentnost i saradnju različitih aktera u procesima održivog razvoja širom planete.

U nastojanju da se stimuliše proces konsultacija baziran na iskustvima i znanjima učesnika, promoviše koncept „Zdrava planeta za prosperitet svih“, teme diskusija na nacionalnim konsultacijama u okviru inicijative Stokholm+50 su zaštita biodiverziteta i prirodnih ekosistema, adekvatno reagovanje na klimatske promene, zelena transformacija privrede kao način oporavka od posledica pandemije COVID-19, kao i aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi zaštita životne sredine bila uključena u sve sektorske politike i doprinela postizanju održivog razvoja na nacionalnom i lokalnom nivou.

Stokholm+50

Konferencija “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, održaće se 2. i 3. juna 2022. godine u glavnom gradu Švedske. Pored obeležavanja 50 godina od prve konferencije Ujedinjenih nacija posvećene zaštiti životne sredine, cilj ovog međunarodnog sastanka je i da ubrza sprovođenje aktivnosti koje doprinose ostvarenju globalnih Ciljeva održivog razvoja, Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama, kao i „zeleni“ oporavak od posledica pandemije COVID-19.

Na konferenciji će biti sagledane aktivnosti i rezultati koji su ostvareni od 1972. i prve globalne konferencije o životnoj sredini, ali i podstaknuto stvaranje zajedničke globalne vizije za predstojeći dugoročni period.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

11. maj 2022. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

11. maj 2022. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

11. maj 2022. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

Svetski dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

Međunarodni dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

11. maj 2022. - Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishrane do očuvanja i zaštite životne sredine