OIE

U Turskoj proglašeni pobednici preliminarnih tendera za vetroelektrane od 710 MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U Turskoj su objavljeni pobednici tendera za davanje preliminarnih dozvola za izgradnju vetroelektrana, ukupnog kapaciteta 710 MW. Vetroelektrane će se graditi u 11 regiona.

Tendere je od 21. do 23 juna organizovao turski operator za prenos električne energije TEIAS, a učestvovalo je više od 200 kompanija iz sektora obnovljivih izvora energije (OIE).

Kako je preneo energetski portal turske agencije Anadolija, na tenderu za izgradnju vetroparka, kapaciteta 80 MW, u oblasti Kajseri-Nigde pobedile su dve turske kompanije.

Četiri firme će graditi vetroelektrane u region Adana, ukupnog kapaciteta 120 MW, dok će vetropark kapaciteta 60 MW u regionu Aksaraj-Kirsehir-Nevsehi graditi jedna kompanija. Dve kompanije će graditi vetropark kapaciteta 60 MW u region Ankara-Kirikale-Čankiri.

Drugog dana na tenderu se za ukupne kapacitete 170 MW nadmetalo više od 70 kompanija, a od toga su četiri kompanije dobile preliminarne dozvole za izgradnju vetroparkova u tri regiona.

Poslednjeg dana više od 60 kompanija se nadmetalo za ukupno 220 MW. Po jedna kompanija će graditi vetroelektranu od 80 MW u oblasti Sivas i postojenje od 40 MW u oblasti Tokat, dok su kapacitete od 50 MW u oblasti Ordu podelile dve kompanije.

U regionu Bilečik-Eskishir-Kutahja vetropark kapaciteta 50 MW gradiće jedna kompanija.

Prema pisanju dnevnika Sabah, kompanije su imale rok da se prijave na tender do kraja aprila 2015.

Turska je u aprilu objavila novi tender za izgradnju kapaciteta energije vetra od jednog GW u sedam regiona u okviru sistema oblasti OIE za energiju vetra (YEKA). Projekat je vredan 1,2 milijari dolara ili 1,12 milijardi evra.

Prema podacima turskog Ministarstva energetike i prirodnih resursa, potencijal energije vetra u Turskoj se procenjuje na 48.000 MW, a instalisani kapaciteti iznose oko 6.000 MW. Turska proizvodi pet odsto struje iz energije vetra.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW