OIE

U Turskoj proglašeni pobednici preliminarnih tendera za vetroelektrane od 710 MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U Turskoj su objavljeni pobednici tendera za davanje preliminarnih dozvola za izgradnju vetroelektrana, ukupnog kapaciteta 710 MW. Vetroelektrane će se graditi u 11 regiona.

Tendere je od 21. do 23 juna organizovao turski operator za prenos električne energije TEIAS, a učestvovalo je više od 200 kompanija iz sektora obnovljivih izvora energije (OIE).

Kako je preneo energetski portal turske agencije Anadolija, na tenderu za izgradnju vetroparka, kapaciteta 80 MW, u oblasti Kajseri-Nigde pobedile su dve turske kompanije.

Četiri firme će graditi vetroelektrane u region Adana, ukupnog kapaciteta 120 MW, dok će vetropark kapaciteta 60 MW u regionu Aksaraj-Kirsehir-Nevsehi graditi jedna kompanija. Dve kompanije će graditi vetropark kapaciteta 60 MW u region Ankara-Kirikale-Čankiri.

Drugog dana na tenderu se za ukupne kapacitete 170 MW nadmetalo više od 70 kompanija, a od toga su četiri kompanije dobile preliminarne dozvole za izgradnju vetroparkova u tri regiona.

Poslednjeg dana više od 60 kompanija se nadmetalo za ukupno 220 MW. Po jedna kompanija će graditi vetroelektranu od 80 MW u oblasti Sivas i postojenje od 40 MW u oblasti Tokat, dok su kapacitete od 50 MW u oblasti Ordu podelile dve kompanije.

U regionu Bilečik-Eskishir-Kutahja vetropark kapaciteta 50 MW gradiće jedna kompanija.

Prema pisanju dnevnika Sabah, kompanije su imale rok da se prijave na tender do kraja aprila 2015.

Turska je u aprilu objavila novi tender za izgradnju kapaciteta energije vetra od jednog GW u sedam regiona u okviru sistema oblasti OIE za energiju vetra (YEKA). Projekat je vredan 1,2 milijari dolara ili 1,12 milijardi evra.

Prema podacima turskog Ministarstva energetike i prirodnih resursa, potencijal energije vetra u Turskoj se procenjuje na 48.000 MW, a instalisani kapaciteti iznose oko 6.000 MW. Turska proizvodi pet odsto struje iz energije vetra.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. jun 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

26. jun 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. jun 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

26. jun 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.