OIE

U Sarajevu 4. decembra počinje dvodnevni Hard Talk o obnovljivim izvorima energije

Foto: Wikimedia Commons/Julian Nitzsche

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

U Sarajevu se 4. i 5. decembra održava najnoviji u seriji Hard Talk događaja o obnovljivim izvorima energije (OIE), u organizaciji Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE). Dvodnevni Hard Talk održava se u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH), pod nazivom „Nove mogućnosti za održivi razvoj obnovljivih izvora energije u BiH“. U narednom periodu Hard Talk događaji biće organizovati u još dve zemlje sliva reke Drine – Crnoj Gori i Srbiji.

Hard Talk u Sarajevu, čije održavanje finansira Italija, okupiće učesnike na energetskom tržištu iz javnog i privatnog sektora, koji će diskutovati o ključnim pitanjima, identifikovati prioritete i predložiti konkretne preporuke za promene politika koje su neophodne za prevazilaženje pravnih, regulatornih i tehničkih prepreka i iskorišćavanje potencijala OIE. Dijalog će obuhvatiti i pitanje da li postoji potreba za uvođenjem aukcija za OIE i njihov percipirani efekat na investiciono okruženje.

Prvog dana, 4. decembra, učesnici će se baviti ciljevima i OIE izuzev hidroenergije, kao i pitanjem koji bi bio pravi energetski miks za BiH.

„Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal troškovno-konkurentnih OIE, što se naročito odnosi na hidroenergetske kapacitete i kapacitete energije vetra, ali i solarne fotonaponske kapacitete i biomasu“, kaže Gianluca Sambucini, sekretar Ekspertske grupe za OIE u Odeljenju za održivu energetiku UNECE-a, i dodaje da je primena kriterijuma zaštite životne sredine ključna za održivi razvoj ovog potencijala i obezbeđivanje široke podrške javnosti.

Sambucini, jedan od govornika na otvaranju Hard Talk-a 4. decembra, kaže i da je domaćinstvima i privatnim kompanijama potrebna podrška za privlačenje investicija u projekte obnovljivih izvora energije koji smanjuju emisije CO2 i doprinose ispunjenju Agende održivog razvoja i dodaje da je potreban dijalog različitih zainteresovanih strana da bi se identifikovale i uklonile prepreke i omogućila šira upotreba OIE.

Neksus voda-energetika-hrana-ekosistemi

Učesnici Hard Talk-a će se 5. decembra pozabaviti održivim razvojem OIE, uključujući hidroenergiju, primenom neksusa voda-energetika-hrana-ekosistemi.

Zatim će se održati propratni događaj posvećen planiranoj analizi neksusa koja će ispitivati kako se udeo OIE u zemljama sliva reke Drine može povećati tako da se optimizuju dostupni resursi, negativan uticaj na životnu sredinu (uključujući prekogranični negativan uticaj) svede na najmanju moguću meru i maksimalno iskoriste multisektorske koristi.

Neksus voda-energetika-hrana-ekosistemi pokazuje jaku međusobnu povezanost vodnih, energetskih i resursa hrane. U regionu je međusobna povezanost prikazana u proceni neksusa voda-hrana-energetika-ekosistemi sliva reke Drine, sprovedenoj u skladu sa Konvencijom o zaštiti i korišćenju prekograničnih vodotokova i međunarodnih jezera i zaključenoj 2017. godine.

Analizu je finansirala Austrijska razvojna agencija (ADA), a zajednički sproveli UNECE i Globalno partnerstvo za vode – Mediteran.

Domaćin sarajevskog Hard Talk-a i organizator uz UNECE je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz podršku italijanskog Ministarstva za životnu sredinu, zemljište i more. Od međunarodnih partnera, UNECE na organizaciji događaja blisko sarađuje sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Enlight kupio solarnih vetroelektrana Hrvatskoj

Izraelski Enlight kupio projekte solarnih i vetroelektrana u Hrvatskoj

07 јула 2022 - Enlight je u Hrvatskoj preuzeo odnosno ušao u zajedničke projekte za proizvodnju zelene energije od ukupno 525 megavata

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

Berlin dobija ogroman električni bojler za dekarbonizaciju sistema grejanja

05 јула 2022 - Glavni grad Nemačke dobija električni bojler kapaciteta 200 megavata i zapremine 56 miliona litara vode, koja će se grejati iz obnovljivih izvora.

novi zakon o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH aukcije

Šta predviđa nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH?

04 јула 2022 - Novi propis uvodi aukcije za dodelu fid-in tarifa i premija, kao i kategorije prozjumera i zajednica obnovljive energije