OIE

U Sarajevu 4. decembra počinje dvodnevni Hard Talk o obnovljivim izvorima energije

Foto: Wikimedia Commons/Julian Nitzsche

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2018.

Komentari

0

Podeli

U Sarajevu se 4. i 5. decembra održava najnoviji u seriji Hard Talk događaja o obnovljivim izvorima energije (OIE), u organizaciji Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE). Dvodnevni Hard Talk održava se u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH), pod nazivom „Nove mogućnosti za održivi razvoj obnovljivih izvora energije u BiH“. U narednom periodu Hard Talk događaji biće organizovati u još dve zemlje sliva reke Drine – Crnoj Gori i Srbiji.

Hard Talk u Sarajevu, čije održavanje finansira Italija, okupiće učesnike na energetskom tržištu iz javnog i privatnog sektora, koji će diskutovati o ključnim pitanjima, identifikovati prioritete i predložiti konkretne preporuke za promene politika koje su neophodne za prevazilaženje pravnih, regulatornih i tehničkih prepreka i iskorišćavanje potencijala OIE. Dijalog će obuhvatiti i pitanje da li postoji potreba za uvođenjem aukcija za OIE i njihov percipirani efekat na investiciono okruženje.

Prvog dana, 4. decembra, učesnici će se baviti ciljevima i OIE izuzev hidroenergije, kao i pitanjem koji bi bio pravi energetski miks za BiH.

„Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal troškovno-konkurentnih OIE, što se naročito odnosi na hidroenergetske kapacitete i kapacitete energije vetra, ali i solarne fotonaponske kapacitete i biomasu“, kaže Gianluca Sambucini, sekretar Ekspertske grupe za OIE u Odeljenju za održivu energetiku UNECE-a, i dodaje da je primena kriterijuma zaštite životne sredine ključna za održivi razvoj ovog potencijala i obezbeđivanje široke podrške javnosti.

Sambucini, jedan od govornika na otvaranju Hard Talk-a 4. decembra, kaže i da je domaćinstvima i privatnim kompanijama potrebna podrška za privlačenje investicija u projekte obnovljivih izvora energije koji smanjuju emisije CO2 i doprinose ispunjenju Agende održivog razvoja i dodaje da je potreban dijalog različitih zainteresovanih strana da bi se identifikovale i uklonile prepreke i omogućila šira upotreba OIE.

Neksus voda-energetika-hrana-ekosistemi

Učesnici Hard Talk-a će se 5. decembra pozabaviti održivim razvojem OIE, uključujući hidroenergiju, primenom neksusa voda-energetika-hrana-ekosistemi.

Zatim će se održati propratni događaj posvećen planiranoj analizi neksusa koja će ispitivati kako se udeo OIE u zemljama sliva reke Drine može povećati tako da se optimizuju dostupni resursi, negativan uticaj na životnu sredinu (uključujući prekogranični negativan uticaj) svede na najmanju moguću meru i maksimalno iskoriste multisektorske koristi.

Neksus voda-energetika-hrana-ekosistemi pokazuje jaku međusobnu povezanost vodnih, energetskih i resursa hrane. U regionu je međusobna povezanost prikazana u proceni neksusa voda-hrana-energetika-ekosistemi sliva reke Drine, sprovedenoj u skladu sa Konvencijom o zaštiti i korišćenju prekograničnih vodotokova i međunarodnih jezera i zaključenoj 2017. godine.

Analizu je finansirala Austrijska razvojna agencija (ADA), a zajednički sproveli UNECE i Globalno partnerstvo za vode – Mediteran.

Domaćin sarajevskog Hard Talk-a i organizator uz UNECE je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz podršku italijanskog Ministarstva za životnu sredinu, zemljište i more. Od međunarodnih partnera, UNECE na organizaciji događaja blisko sarađuje sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

3. decembar 2018. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane na rubu propasti

3. decembar 2018. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

3. decembar 2018. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

3. decembar 2018. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane