Otpad

U prvoj godini projekta prikupljeno više od 3 tone otpadnog jestivog ulja od domaćinstava

Foto: Joe Mabel/Wikimedia Commons

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Godinu dana nakon uvođenja nove „zelene“ usluge na odabrana maloprodajna mesta naftne i gasne kompanije INA, kupci i građani na njima su odložili više od tri tone otpadnog jestivog ulja, koje će se reciklirati umesto da završi u odvodima i životnoj sredini, navodi se u saopštenju kompanije.

Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma, slede Varaždinci sa 330 prikupljenih kilograma, a po 290 kilograma prikupljeno je u Čakovcu i zagrebačkom kvartu Maksimir.

Visok nivo ekološke svesti pokazali su i stanovnici Kutine, Koprivnice i zagrebačkih kvartova Vrapče i Dugave, sa po više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima.

„Zahvaljujemo našim vjernim kupcima i ostalim građanima što su prepoznali novu uslugu Ine. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mesto joj nije u odvodu. Trenutno kompanija razmatra opcije kako bi proširila ovu uslugu i u ostale krajeve Hrvatske, pa smo u tu svrhu prijavili projekat za LIFE program Evropske unije putem kojeg se finansiraju ekološki projekti“, izjavila je Vesna Kučan Polak, menadžerka ovog pilot-projekta.

Domaćinstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu da prikupljaju otpadno jestivo ulje, ali njegovim recikliranjem se doprinosi zaštiti životne sredine. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji biogoriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode i ugroziti životinjski svet, navodi se u saopštenju.

Kako bi podigla svest o tome kod dece i njihovih roditelja, INA je u saradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu, u proteklom periodu održala niz predavanja u osnovnim školama i vrtićima. Agroproteinka je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine.

Hrvatska, prema procenama, godišnje generiše oko 9 miliona litara otpadnog jestivog ulja, što je više od 2 litre po stanovniku. U odnosu na razvijene zemlje EU, Hrvatska zaostaje u prikupljanju ovog otpada. U Belgiji i Austriji, recimo, domaćinstva recikliraju više od 50 odsto ulja koje je prethodno korišćeno za pripremu hrane.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

31. oktobar 2018. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

31. oktobar 2018. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

31. oktobar 2018. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

31. oktobar 2018. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda