Otpad

U prvoj godini projekta prikupljeno više od 3 tone otpadnog jestivog ulja od domaćinstava

Foto: Joe Mabel/Wikimedia Commons

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Godinu dana nakon uvođenja nove „zelene“ usluge na odabrana maloprodajna mesta naftne i gasne kompanije INA, kupci i građani na njima su odložili više od tri tone otpadnog jestivog ulja, koje će se reciklirati umesto da završi u odvodima i životnoj sredini, navodi se u saopštenju kompanije.

Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma, slede Varaždinci sa 330 prikupljenih kilograma, a po 290 kilograma prikupljeno je u Čakovcu i zagrebačkom kvartu Maksimir.

Visok nivo ekološke svesti pokazali su i stanovnici Kutine, Koprivnice i zagrebačkih kvartova Vrapče i Dugave, sa po više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima.

„Zahvaljujemo našim vjernim kupcima i ostalim građanima što su prepoznali novu uslugu Ine. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mesto joj nije u odvodu. Trenutno kompanija razmatra opcije kako bi proširila ovu uslugu i u ostale krajeve Hrvatske, pa smo u tu svrhu prijavili projekat za LIFE program Evropske unije putem kojeg se finansiraju ekološki projekti“, izjavila je Vesna Kučan Polak, menadžerka ovog pilot-projekta.

Domaćinstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu da prikupljaju otpadno jestivo ulje, ali njegovim recikliranjem se doprinosi zaštiti životne sredine. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji biogoriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode i ugroziti životinjski svet, navodi se u saopštenju.

Kako bi podigla svest o tome kod dece i njihovih roditelja, INA je u saradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu, u proteklom periodu održala niz predavanja u osnovnim školama i vrtićima. Agroproteinka je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine.

Hrvatska, prema procenama, godišnje generiše oko 9 miliona litara otpadnog jestivog ulja, što je više od 2 litre po stanovniku. U odnosu na razvijene zemlje EU, Hrvatska zaostaje u prikupljanju ovog otpada. U Belgiji i Austriji, recimo, domaćinstva recikliraju više od 50 odsto ulja koje je prethodno korišćeno za pripremu hrane.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zagreb uvodi novi komunalni model koji motiviše građane da razvrstavaju otpad

Zagreb uvodi novi komunalni model koji motiviše građane da razvrstavaju otpad

24 јануара 2022 - Građani će otpad odlagati u "službenim vrećicama" i kroz cenu tih kesa će plaćati deo usluge odvoza kućnog otpada

stari mobilni telefoni se mogu popraviti i ponovo koristiti

Stari mobilni telefoni se mogu popraviti i ponovo koristiti

20 јануара 2022 - Francuski maloprodajni lanac Carrefour odlučio je da kupcima u Rumuniji ponudi popravljene mobline telefone

otpad regionalni centri srbija ugovori ebrd efd

Potpisani ugovori za četiri regionalna centra za upravljanje otpadom u Srbiji

18 јануара 2022 - Regionalne centre trebalo bi da koristi oko 30 gradova i opština, saopštilo je Ministrstvo zaštite životne sredine

otpad od hrane bacanje hrane

U otpadu od hrane u Hrvatskoj ima 40 odsto jestivih namirnica

05 јануара 2022 - Jestivi deo otpada od hrane ekvivalentan je količini od 363.000 vekni hleba, pokazalo je istraživanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja