Otpad

U prvoj godini projekta prikupljeno više od 3 tone otpadnog jestivog ulja od domaćinstava

Foto: Joe Mabel/Wikimedia Commons

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Godinu dana nakon uvođenja nove „zelene“ usluge na odabrana maloprodajna mesta naftne i gasne kompanije INA, kupci i građani na njima su odložili više od tri tone otpadnog jestivog ulja, koje će se reciklirati umesto da završi u odvodima i životnoj sredini, navodi se u saopštenju kompanije.

Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma, slede Varaždinci sa 330 prikupljenih kilograma, a po 290 kilograma prikupljeno je u Čakovcu i zagrebačkom kvartu Maksimir.

Visok nivo ekološke svesti pokazali su i stanovnici Kutine, Koprivnice i zagrebačkih kvartova Vrapče i Dugave, sa po više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima.

„Zahvaljujemo našim vjernim kupcima i ostalim građanima što su prepoznali novu uslugu Ine. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mesto joj nije u odvodu. Trenutno kompanija razmatra opcije kako bi proširila ovu uslugu i u ostale krajeve Hrvatske, pa smo u tu svrhu prijavili projekat za LIFE program Evropske unije putem kojeg se finansiraju ekološki projekti“, izjavila je Vesna Kučan Polak, menadžerka ovog pilot-projekta.

Domaćinstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu da prikupljaju otpadno jestivo ulje, ali njegovim recikliranjem se doprinosi zaštiti životne sredine. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji biogoriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode i ugroziti životinjski svet, navodi se u saopštenju.

Kako bi podigla svest o tome kod dece i njihovih roditelja, INA je u saradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu, u proteklom periodu održala niz predavanja u osnovnim školama i vrtićima. Agroproteinka je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine.

Hrvatska, prema procenama, godišnje generiše oko 9 miliona litara otpadnog jestivog ulja, što je više od 2 litre po stanovniku. U odnosu na razvijene zemlje EU, Hrvatska zaostaje u prikupljanju ovog otpada. U Belgiji i Austriji, recimo, domaćinstva recikliraju više od 50 odsto ulja koje je prethodno korišćeno za pripremu hrane.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

31. oktobar 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

31. oktobar 2018. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

31. oktobar 2018. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

31. oktobar 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom