Otpad

U prvoj godini projekta prikupljeno više od 3 tone otpadnog jestivog ulja od domaćinstava

Foto: Joe Mabel/Wikimedia Commons

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Godinu dana nakon uvođenja nove „zelene“ usluge na odabrana maloprodajna mesta naftne i gasne kompanije INA, kupci i građani na njima su odložili više od tri tone otpadnog jestivog ulja, koje će se reciklirati umesto da završi u odvodima i životnoj sredini, navodi se u saopštenju kompanije.

Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma, slede Varaždinci sa 330 prikupljenih kilograma, a po 290 kilograma prikupljeno je u Čakovcu i zagrebačkom kvartu Maksimir.

Visok nivo ekološke svesti pokazali su i stanovnici Kutine, Koprivnice i zagrebačkih kvartova Vrapče i Dugave, sa po više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima.

„Zahvaljujemo našim vjernim kupcima i ostalim građanima što su prepoznali novu uslugu Ine. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mesto joj nije u odvodu. Trenutno kompanija razmatra opcije kako bi proširila ovu uslugu i u ostale krajeve Hrvatske, pa smo u tu svrhu prijavili projekat za LIFE program Evropske unije putem kojeg se finansiraju ekološki projekti“, izjavila je Vesna Kučan Polak, menadžerka ovog pilot-projekta.

Domaćinstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu da prikupljaju otpadno jestivo ulje, ali njegovim recikliranjem se doprinosi zaštiti životne sredine. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji biogoriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode i ugroziti životinjski svet, navodi se u saopštenju.

Kako bi podigla svest o tome kod dece i njihovih roditelja, INA je u saradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu, u proteklom periodu održala niz predavanja u osnovnim školama i vrtićima. Agroproteinka je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine.

Hrvatska, prema procenama, godišnje generiše oko 9 miliona litara otpadnog jestivog ulja, što je više od 2 litre po stanovniku. U odnosu na razvijene zemlje EU, Hrvatska zaostaje u prikupljanju ovog otpada. U Belgiji i Austriji, recimo, domaćinstva recikliraju više od 50 odsto ulja koje je prethodno korišćeno za pripremu hrane.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

31. oktobar 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

31. oktobar 2018. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

31. oktobar 2018. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

31. oktobar 2018. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto