Otpad

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domacinstava

Slika: ina.hr

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj je prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava, koje će biti reciklirano. Prikupljanje ovog otpada omogućila je INA, naftna i gasna kompanija, u okviru svog zelenog projekta čiji je cilj podsticaj održivom razvoju i zaštita životne sredine.

INA je u oktobru prošle godine svojim kupcima ponudila novu “zelenu uslugu” – mogućnost da prikupljaju otpadno jestivo ulje i donose ga na neko od 30 maloprodajniih  lokacija kompanije u centralnoj Hrvatskoj. Zainteresovanima je tada ponuđen besplatni levak koji olakšava prikupljanje ulja.

Šest meseci nakon što je pokrenut ovaj pilot-projekat, prikupljena je i prva tona – najviše otpadnog ulja predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka – oko 140 kilograma, i domaćinstva iz Maksimira i Čakovca, po 100 kilograma.

Hrvatska, prema procenama, godišnje generiše oko 9 miliona litara otpadnog jestivog ulja, što je više od 2 litre po stanovniku. Za razliku od restorana, domaćinstva u Hrvatskoj nemaju zakonsku obavezu da prikupljaju otpadno jestivo ulje.

U odnosu na razvijene zemlje EU, Hrvatska zaostaje u prikupljanju ovog otpada. U Belgiji i Austriji, recimo, domaćinstva recikliraju više od 50 odsto ulja koje je prethodno korišćeno za pripremu hrane.

Prikupljeno otpadno ulje odvozi se kontejnerima sa maloprodajnih lokacija, a dalju brigu preuzima Agroproteinka,  firma koja je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine. Do sada, ulje je transportovala do svojih pogona na obradu, a posle ga je prečišćeno prodavala na tržištu EU.

Reciklirano otpadno jestivo ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženata i sintetičke gume.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zagreb uvodi novi komunalni model koji motiviše građane da razvrstavaju otpad

Zagreb uvodi novi komunalni model koji motiviše građane da razvrstavaju otpad

24 јануара 2022 - Građani će otpad odlagati u "službenim vrećicama" i kroz cenu tih kesa će plaćati deo usluge odvoza kućnog otpada

stari mobilni telefoni se mogu popraviti i ponovo koristiti

Stari mobilni telefoni se mogu popraviti i ponovo koristiti

20 јануара 2022 - Francuski maloprodajni lanac Carrefour odlučio je da kupcima u Rumuniji ponudi popravljene mobline telefone

otpad regionalni centri srbija ugovori ebrd efd

Potpisani ugovori za četiri regionalna centra za upravljanje otpadom u Srbiji

18 јануара 2022 - Regionalne centre trebalo bi da koristi oko 30 gradova i opština, saopštilo je Ministrstvo zaštite životne sredine

otpad od hrane bacanje hrane

U otpadu od hrane u Hrvatskoj ima 40 odsto jestivih namirnica

05 јануара 2022 - Jestivi deo otpada od hrane ekvivalentan je količini od 363.000 vekni hleba, pokazalo je istraživanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja