Otpad

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domacinstava

Slika: ina.hr

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj je prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava, koje će biti reciklirano. Prikupljanje ovog otpada omogućila je INA, naftna i gasna kompanija, u okviru svog zelenog projekta čiji je cilj podsticaj održivom razvoju i zaštita životne sredine.

INA je u oktobru prošle godine svojim kupcima ponudila novu “zelenu uslugu” – mogućnost da prikupljaju otpadno jestivo ulje i donose ga na neko od 30 maloprodajniih  lokacija kompanije u centralnoj Hrvatskoj. Zainteresovanima je tada ponuđen besplatni levak koji olakšava prikupljanje ulja.

Šest meseci nakon što je pokrenut ovaj pilot-projekat, prikupljena je i prva tona – najviše otpadnog ulja predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka – oko 140 kilograma, i domaćinstva iz Maksimira i Čakovca, po 100 kilograma.

Hrvatska, prema procenama, godišnje generiše oko 9 miliona litara otpadnog jestivog ulja, što je više od 2 litre po stanovniku. Za razliku od restorana, domaćinstva u Hrvatskoj nemaju zakonsku obavezu da prikupljaju otpadno jestivo ulje.

U odnosu na razvijene zemlje EU, Hrvatska zaostaje u prikupljanju ovog otpada. U Belgiji i Austriji, recimo, domaćinstva recikliraju više od 50 odsto ulja koje je prethodno korišćeno za pripremu hrane.

Prikupljeno otpadno ulje odvozi se kontejnerima sa maloprodajnih lokacija, a dalju brigu preuzima Agroproteinka,  firma koja je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine. Do sada, ulje je transportovala do svojih pogona na obradu, a posle ga je prečišćeno prodavala na tržištu EU.

Reciklirano otpadno jestivo ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženata i sintetičke gume.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

20. april 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

20. april 2018. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

20. april 2018. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

20. april 2018. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto