Otpad

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domacinstava

Slika: ina.hr

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj je prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava, koje će biti reciklirano. Prikupljanje ovog otpada omogućila je INA, naftna i gasna kompanija, u okviru svog zelenog projekta čiji je cilj podsticaj održivom razvoju i zaštita životne sredine.

INA je u oktobru prošle godine svojim kupcima ponudila novu “zelenu uslugu” – mogućnost da prikupljaju otpadno jestivo ulje i donose ga na neko od 30 maloprodajniih  lokacija kompanije u centralnoj Hrvatskoj. Zainteresovanima je tada ponuđen besplatni levak koji olakšava prikupljanje ulja.

Šest meseci nakon što je pokrenut ovaj pilot-projekat, prikupljena je i prva tona – najviše otpadnog ulja predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka – oko 140 kilograma, i domaćinstva iz Maksimira i Čakovca, po 100 kilograma.

Hrvatska, prema procenama, godišnje generiše oko 9 miliona litara otpadnog jestivog ulja, što je više od 2 litre po stanovniku. Za razliku od restorana, domaćinstva u Hrvatskoj nemaju zakonsku obavezu da prikupljaju otpadno jestivo ulje.

U odnosu na razvijene zemlje EU, Hrvatska zaostaje u prikupljanju ovog otpada. U Belgiji i Austriji, recimo, domaćinstva recikliraju više od 50 odsto ulja koje je prethodno korišćeno za pripremu hrane.

Prikupljeno otpadno ulje odvozi se kontejnerima sa maloprodajnih lokacija, a dalju brigu preuzima Agroproteinka,  firma koja je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine. Do sada, ulje je transportovala do svojih pogona na obradu, a posle ga je prečišćeno prodavala na tržištu EU.

Reciklirano otpadno jestivo ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženata i sintetičke gume.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. april 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

20. april 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

20. april 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

20. april 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja