Otpad

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domacinstava

Slika: ina.hr

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj je prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava, koje će biti reciklirano. Prikupljanje ovog otpada omogućila je INA, naftna i gasna kompanija, u okviru svog zelenog projekta čiji je cilj podsticaj održivom razvoju i zaštita životne sredine.

INA je u oktobru prošle godine svojim kupcima ponudila novu “zelenu uslugu” – mogućnost da prikupljaju otpadno jestivo ulje i donose ga na neko od 30 maloprodajniih  lokacija kompanije u centralnoj Hrvatskoj. Zainteresovanima je tada ponuđen besplatni levak koji olakšava prikupljanje ulja.

Šest meseci nakon što je pokrenut ovaj pilot-projekat, prikupljena je i prva tona – najviše otpadnog ulja predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka – oko 140 kilograma, i domaćinstva iz Maksimira i Čakovca, po 100 kilograma.

Hrvatska, prema procenama, godišnje generiše oko 9 miliona litara otpadnog jestivog ulja, što je više od 2 litre po stanovniku. Za razliku od restorana, domaćinstva u Hrvatskoj nemaju zakonsku obavezu da prikupljaju otpadno jestivo ulje.

U odnosu na razvijene zemlje EU, Hrvatska zaostaje u prikupljanju ovog otpada. U Belgiji i Austriji, recimo, domaćinstva recikliraju više od 50 odsto ulja koje je prethodno korišćeno za pripremu hrane.

Prikupljeno otpadno ulje odvozi se kontejnerima sa maloprodajnih lokacija, a dalju brigu preuzima Agroproteinka,  firma koja je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine. Do sada, ulje je transportovala do svojih pogona na obradu, a posle ga je prečišćeno prodavala na tržištu EU.

Reciklirano otpadno jestivo ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženata i sintetičke gume.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

20. april 2018. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

20. april 2018. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

20. april 2018. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

20. april 2018. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda