Otpad

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava

U Hrvatskoj prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domacinstava

Slika: ina.hr

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Hrvatskoj je prikupljena prva tona otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava, koje će biti reciklirano. Prikupljanje ovog otpada omogućila je INA, naftna i gasna kompanija, u okviru svog zelenog projekta čiji je cilj podsticaj održivom razvoju i zaštita životne sredine.

INA je u oktobru prošle godine svojim kupcima ponudila novu “zelenu uslugu” – mogućnost da prikupljaju otpadno jestivo ulje i donose ga na neko od 30 maloprodajniih  lokacija kompanije u centralnoj Hrvatskoj. Zainteresovanima je tada ponuđen besplatni levak koji olakšava prikupljanje ulja.

Šest meseci nakon što je pokrenut ovaj pilot-projekat, prikupljena je i prva tona – najviše otpadnog ulja predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka – oko 140 kilograma, i domaćinstva iz Maksimira i Čakovca, po 100 kilograma.

Hrvatska, prema procenama, godišnje generiše oko 9 miliona litara otpadnog jestivog ulja, što je više od 2 litre po stanovniku. Za razliku od restorana, domaćinstva u Hrvatskoj nemaju zakonsku obavezu da prikupljaju otpadno jestivo ulje.

U odnosu na razvijene zemlje EU, Hrvatska zaostaje u prikupljanju ovog otpada. U Belgiji i Austriji, recimo, domaćinstva recikliraju više od 50 odsto ulja koje je prethodno korišćeno za pripremu hrane.

Prikupljeno otpadno ulje odvozi se kontejnerima sa maloprodajnih lokacija, a dalju brigu preuzima Agroproteinka,  firma koja je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine. Do sada, ulje je transportovala do svojih pogona na obradu, a posle ga je prečišćeno prodavala na tržištu EU.

Reciklirano otpadno jestivo ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženata i sintetičke gume.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

20. april 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

20. april 2018. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

20. april 2018. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

20. april 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom