Vesti

Pilot projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja u Hrvatskoj

Pilot projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja u Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.10.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska naftna i gasna kompanija INA pokrenula je pilot-projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja na 30 maloprodajnih lokacija u ovom zemlji.

Kompanija u vlasništvu mađarskog MOL-a pokušava da prikupi otpadno ulje koje je važna sirovina, preneo je portal Total Croatia. Reciklirano ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženta i sintetičke gume.

INA je navela da će transport kontejnera sa maloprodajnih lokacija obavljati Agroproteinka koja ima dozvolu za upravljanje otpadom. Agroproteinka je firma koja je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine. Do sada, ulje je transportovala do svojih pogona na obradu, a posle ga je prečišćeno prodavala na tržištu EU.

Hrvatska kompanija je pozvala sve građane koji recikliraju otpadno jestivo ulje da dođu na jednu od 30 lokacija gde će od INA dobiti specijalni levak, koji će im pomoći u prikupljanju ulja u njihovim domaćinstvima.

Prosečna hrvatska potrošnja jestivog ulja je 30 miliona litara, od čega po polovinu iskoriste domaćinstva i restorani.

“U Hrvatskoj domaćinstva godišnje imaju oko devet miliona otpadnog jestivog ulja ili dva litra po glavi stanovnika”, navodi INA u saopštenju.

Direktor Sektora za napredne tehnologije i razvoj proizvoda u INA, Tea Tonković Pleša, rekla je da za odlaganje otpadnog jestivog ulja “nije više neophodno tražiti reciklažne centre; sada to možete uraditi dok kupujete gorivo, hranu ili dok se vozite”.

Kompanija je saopštila da će sledeće godine sprovesti istraživanje tržišta kako bi stekla uvid koliko je ljudi zainteresovano da donosi otpadno ulje na 30 raspoloživih lokacija, i zatim odlučiti da li da nastavi sa projektom.

Kakav je rizik za floru i faunu

Otpadno jestivo ulje je biorazgradivo i ne smatra se opasnim otpadom, ali ako veće količine dospeju u zemljište i vodu mogu na određeno vreme da ugroze floru i faunu.

Predsednik Udruženja za održivi razvoj u Hrvatskoj Matija Hlebar rekao je da je neophodno reciklirati sve vrste otpada.

“Otpadno ulje može na određeno vreme da kontaminira zemlju i ugrozi gajenje biljaka i životinja, jer može da im uđe u krzno i perje”, rekao je on.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

27. oktobar 2017. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

27. oktobar 2017. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

27. oktobar 2017. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

27. oktobar 2017. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom