Vesti

Pilot projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja u Hrvatskoj

Pilot projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja u Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska naftna i gasna kompanija INA pokrenula je pilot-projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja na 30 maloprodajnih lokacija u ovom zemlji.

Kompanija u vlasništvu mađarskog MOL-a pokušava da prikupi otpadno ulje koje je važna sirovina, preneo je portal Total Croatia. Reciklirano ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženta i sintetičke gume.

INA je navela da će transport kontejnera sa maloprodajnih lokacija obavljati Agroproteinka koja ima dozvolu za upravljanje otpadom. Agroproteinka je firma koja je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine. Do sada, ulje je transportovala do svojih pogona na obradu, a posle ga je prečišćeno prodavala na tržištu EU.

Hrvatska kompanija je pozvala sve građane koji recikliraju otpadno jestivo ulje da dođu na jednu od 30 lokacija gde će od INA dobiti specijalni levak, koji će im pomoći u prikupljanju ulja u njihovim domaćinstvima.

Prosečna hrvatska potrošnja jestivog ulja je 30 miliona litara, od čega po polovinu iskoriste domaćinstva i restorani.

“U Hrvatskoj domaćinstva godišnje imaju oko devet miliona otpadnog jestivog ulja ili dva litra po glavi stanovnika”, navodi INA u saopštenju.

Direktor Sektora za napredne tehnologije i razvoj proizvoda u INA, Tea Tonković Pleša, rekla je da za odlaganje otpadnog jestivog ulja “nije više neophodno tražiti reciklažne centre; sada to možete uraditi dok kupujete gorivo, hranu ili dok se vozite”.

Kompanija je saopštila da će sledeće godine sprovesti istraživanje tržišta kako bi stekla uvid koliko je ljudi zainteresovano da donosi otpadno ulje na 30 raspoloživih lokacija, i zatim odlučiti da li da nastavi sa projektom.

Kakav je rizik za floru i faunu

Otpadno jestivo ulje je biorazgradivo i ne smatra se opasnim otpadom, ali ako veće količine dospeju u zemljište i vodu mogu na određeno vreme da ugroze floru i faunu.

Predsednik Udruženja za održivi razvoj u Hrvatskoj Matija Hlebar rekao je da je neophodno reciklirati sve vrste otpada.

“Otpadno ulje može na određeno vreme da kontaminira zemlju i ugrozi gajenje biljaka i životinja, jer može da im uđe u krzno i perje”, rekao je on.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

27. oktobar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

27. oktobar 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

27. oktobar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

27. oktobar 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene