Vesti

Pilot projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja u Hrvatskoj

Pilot projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja u Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska naftna i gasna kompanija INA pokrenula je pilot-projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja na 30 maloprodajnih lokacija u ovom zemlji.

Kompanija u vlasništvu mađarskog MOL-a pokušava da prikupi otpadno ulje koje je važna sirovina, preneo je portal Total Croatia. Reciklirano ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženta i sintetičke gume.

INA je navela da će transport kontejnera sa maloprodajnih lokacija obavljati Agroproteinka koja ima dozvolu za upravljanje otpadom. Agroproteinka je firma koja je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine. Do sada, ulje je transportovala do svojih pogona na obradu, a posle ga je prečišćeno prodavala na tržištu EU.

Hrvatska kompanija je pozvala sve građane koji recikliraju otpadno jestivo ulje da dođu na jednu od 30 lokacija gde će od INA dobiti specijalni levak, koji će im pomoći u prikupljanju ulja u njihovim domaćinstvima.

Prosečna hrvatska potrošnja jestivog ulja je 30 miliona litara, od čega po polovinu iskoriste domaćinstva i restorani.

“U Hrvatskoj domaćinstva godišnje imaju oko devet miliona otpadnog jestivog ulja ili dva litra po glavi stanovnika”, navodi INA u saopštenju.

Direktor Sektora za napredne tehnologije i razvoj proizvoda u INA, Tea Tonković Pleša, rekla je da za odlaganje otpadnog jestivog ulja “nije više neophodno tražiti reciklažne centre; sada to možete uraditi dok kupujete gorivo, hranu ili dok se vozite”.

Kompanija je saopštila da će sledeće godine sprovesti istraživanje tržišta kako bi stekla uvid koliko je ljudi zainteresovano da donosi otpadno ulje na 30 raspoloživih lokacija, i zatim odlučiti da li da nastavi sa projektom.

Kakav je rizik za floru i faunu

Otpadno jestivo ulje je biorazgradivo i ne smatra se opasnim otpadom, ali ako veće količine dospeju u zemljište i vodu mogu na određeno vreme da ugroze floru i faunu.

Predsednik Udruženja za održivi razvoj u Hrvatskoj Matija Hlebar rekao je da je neophodno reciklirati sve vrste otpada.

“Otpadno ulje može na određeno vreme da kontaminira zemlju i ugrozi gajenje biljaka i životinja, jer može da im uđe u krzno i perje”, rekao je on.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem