x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Pilot projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja u Hrvatskoj

27.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Pilot projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja u Hrvatskoj

Hrvatska naftna i gasna kompanija INA pokrenula je pilot-projekat za prikupljanje otpadnog jestivog ulja na 30 maloprodajnih lokacija u ovom zemlji.

Kompanija u vlasništvu mađarskog MOL-a pokušava da prikupi otpadno ulje koje je važna sirovina, preneo je portal Total Croatia. Reciklirano ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženta i sintetičke gume.

INA je navela da će transport kontejnera sa maloprodajnih lokacija obavljati Agroproteinka koja ima dozvolu za upravljanje otpadom. Agroproteinka je firma koja je počela da prikuplja otpadno ulje 2008. godine. Do sada, ulje je transportovala do svojih pogona na obradu, a posle ga je prečišćeno prodavala na tržištu EU.

Hrvatska kompanija je pozvala sve građane koji recikliraju otpadno jestivo ulje da dođu na jednu od 30 lokacija gde će od INA dobiti specijalni levak, koji će im pomoći u prikupljanju ulja u njihovim domaćinstvima.

Prosečna hrvatska potrošnja jestivog ulja je 30 miliona litara, od čega po polovinu iskoriste domaćinstva i restorani.

“U Hrvatskoj domaćinstva godišnje imaju oko devet miliona otpadnog jestivog ulja ili dva litra po glavi stanovnika”, navodi INA u saopštenju.

Direktor Sektora za napredne tehnologije i razvoj proizvoda u INA, Tea Tonković Pleša, rekla je da za odlaganje otpadnog jestivog ulja “nije više neophodno tražiti reciklažne centre; sada to možete uraditi dok kupujete gorivo, hranu ili dok se vozite”.

Kompanija je saopštila da će sledeće godine sprovesti istraživanje tržišta kako bi stekla uvid koliko je ljudi zainteresovano da donosi otpadno ulje na 30 raspoloživih lokacija, i zatim odlučiti da li da nastavi sa projektom.

Kakav je rizik za floru i faunu

Otpadno jestivo ulje je biorazgradivo i ne smatra se opasnim otpadom, ali ako veće količine dospeju u zemljište i vodu mogu na određeno vreme da ugroze floru i faunu.

Predsednik Udruženja za održivi razvoj u Hrvatskoj Matija Hlebar rekao je da je neophodno reciklirati sve vrste otpada.

“Otpadno ulje može na određeno vreme da kontaminira zemlju i ugrozi gajenje biljaka i životinja, jer može da im uđe u krzno i perje”, rekao je on.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.