x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U potrazi za zagađivačem godine i zaštitnicima životne sredine u Srbiji

16.03.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: ekoloskicentar.org
U potrazi za zagađivačem godine i zaštitnicima životne sredine u Srbiji

Do 15. aprila ove godine traje glasanje za najvećeg zagađivača životne sredine u Srbiji, kao i za deset najboljih zaštitnika životne sredine u 2017.godini. Akciju organizuju Drugi program Radio Beograd  i Pokret gorana Vojvodine.

Crni list zagađivaču, a Zeleni list zaštitnicima – tradicionalne povelje ove akcije, biće dodeljeni na svečanosti krajem aprila u Sremskim Karlovcima.

Ovu najveću i najstariju ekološku akciju u Srbiji pokrenuli su pre 35 godina Ekološki magazin Čekajući vetar Drugog programa Radio Beograda i Društvo za čistoću vazduha Srbije. Pokret gorana Vojvodine pridružio se 2010. godine.

Cilj akcije Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine nagrađivanje napora pojedinaca ili kolektiva, u očuvanju i unapređenju životne sredine i ukazivanje na subjekte i pojave koje utiču i dovode do njene degradacije.

Žiri sastavljen od predstavnika organizatora akcije, procenjuje konkretan učinak nominovanih – koliko je značajno i ubedljivo njihovo delovanje na razvijanje ekološke svesti putem masovnih medija, interneta, predavanja, kampanja i ekološko-umetničkih projekata.

U saopštenju organizatora navodi se da je ova akcija u proteklih 35 godina značajno doprinela podizanju svesti o potrebi zaštite, očuvanja i unapređenja prirodnog okruženja u Srbiji. Posebno je, navodi se, dodela Crnog lista uticala na ponašanje dotadašnjih zagađivača, od kojih su neki posebnim angažovanjem, u relativno kratkom razdoblju, postali dobitnici Zelenog lista.

U akciji mogu učestvovati svi zainteresovani građani: pojedinci, novinari, udruženja, organizacije, institucije i drugi, tako što će popuniti prijavne formulare na web stranici  i poslati ih na e-mail adresu , zaključno sa 15. aprilom .

Akcija se organizuje uz podršku CSOnnect programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine koji finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.