Životna sredina

U potrazi za zagađivačem godine i zaštitnicima životne sredine u Srbiji

Slika: ekoloskicentar.org

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Do 15. aprila ove godine traje glasanje za najvećeg zagađivača životne sredine u Srbiji, kao i za deset najboljih zaštitnika životne sredine u 2017.godini. Akciju organizuju Drugi program Radio Beograd  i Pokret gorana Vojvodine.

Crni list zagađivaču, a Zeleni list zaštitnicima – tradicionalne povelje ove akcije, biće dodeljeni na svečanosti krajem aprila u Sremskim Karlovcima.

Ovu najveću i najstariju ekološku akciju u Srbiji pokrenuli su pre 35 godina Ekološki magazin Čekajući vetar Drugog programa Radio Beograda i Društvo za čistoću vazduha Srbije. Pokret gorana Vojvodine pridružio se 2010. godine.

Cilj akcije Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine nagrađivanje napora pojedinaca ili kolektiva, u očuvanju i unapređenju životne sredine i ukazivanje na subjekte i pojave koje utiču i dovode do njene degradacije.

Žiri sastavljen od predstavnika organizatora akcije, procenjuje konkretan učinak nominovanih – koliko je značajno i ubedljivo njihovo delovanje na razvijanje ekološke svesti putem masovnih medija, interneta, predavanja, kampanja i ekološko-umetničkih projekata.

U saopštenju organizatora navodi se da je ova akcija u proteklih 35 godina značajno doprinela podizanju svesti o potrebi zaštite, očuvanja i unapređenja prirodnog okruženja u Srbiji. Posebno je, navodi se, dodela Crnog lista uticala na ponašanje dotadašnjih zagađivača, od kojih su neki posebnim angažovanjem, u relativno kratkom razdoblju, postali dobitnici Zelenog lista.

U akciji mogu učestvovati svi zainteresovani građani: pojedinci, novinari, udruženja, organizacije, institucije i drugi, tako što će popuniti prijavne formulare na web stranici  i poslati ih na e-mail adresu office@pgv.org.rs, zaključno sa 15. aprilom .

Akcija se organizuje uz podršku CSOnnect programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine koji finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. mart 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

16. mart 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. mart 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

16. mart 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić