Otpad

Uskoro tender za 50 miliona evra vredan projekat sanacije jame Sovjak

Uskoro tender za 50 miliona evra vredan projekat sanacije jame Sovjak

Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Objavljeno

19.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sanacija jame Sovjak, prirodne formacije u stenama u koju su naftna industrija i druge kompanije do 1990. godine dopremile oko 150.000 kubnih metara opasnog otpada, je nadomak realizacije nakon potpisivanja ugovora kojim se obezbeđuje finansiranje iz fondova Evropske unije za projekat vredan oko 50 miliona evra.

Ugovor kojim se obezbeđuje finansiranje EU za sanaciju jame Sovjak, koja je od Rijeke udaljena oko 6 kilometara, su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će finansirati 15% projekta, dok 85% dolazi iz fondova EU.

Radovi će obuhvatiti vađenje plutajućih ugljovodonika, prevoz i spaljivanje van Hrvatske, iskopavanje taloga/katrana, prethodnu obradu krečom, transport i spaljivanje van Hrvatske i potpuno zatrpavanje jame i zatvaranje gornjim odvodnim sistemom, saopštilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Izvođač će biti u obavezi da poštuje stroge mere zaštite

Za ove kompleksne radove, koji će se izvoditi u blizini porodičnih kuća, biće raspisan međunarodni tender, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i dodao da će budući izvođač biti u obavezi da poštuje stroge mere zaštite, preneli su mediji.

“Intenziviraćemo komunikaciju s lokalnim stanovništvom i kontinuirano ih informisati o toku sanacije. Svesni smo da su oni ti koji će podneti najveći teret sanacije, pa želimo da budemo otvoreni i dostupni za sva njihova pitanja,” rekao je Ponoš.

Radovi će početi nakon što se obavi javna nabavka i odabir izvođača, što se očekuje u drugoj polovini 2019. godine ili početkom 2020. godine, a trebalo bi da se završe do kraja 2023.

Jama Sovjak, koja je služila kao deponija za toksični industrijski otpad više od 30 godina, je uz još pet lokacija označena kao “crna tačka” životne sredine u Hrvatskoj. Crni mulj u jami se sastoji od zagađujućih materija kao što su otpadni derivati nafte i katran, a lokalno stanovništvo leti ne otvara prozore zbog nesnosnog smrada isparenja iz jame.

Hrvatska iz evropskih fondova ima na raspolaganju 475 miliona evra za projekte upravljanja otpadom u periodu od 2017. godine do 2020. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

15 јуна 2022 - Projekat izgradnje regionalnih i reciklažnih centara rešiće problem u 50 gradova i opština, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine

Ambalazni otpad Srbija 2022

Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koju građani plaćaju

13 јуна 2022 - Ambalažni otpad možda nije po generisanim količinama najzastupljenija vrsta otpada u Srbiji, ali sigurno baš njega ima najviše na mestima na kojima ga ne treba biti: razasut je po naseljima, izletištima, rekama i prirodi, a mikroplastika završava u ljudima, ali i placenti  beba.

ugovor o otkupu struje Danske Commodities Cory spalionica otpada

Potpisan ugovor o otkupu struje između trgovca i spalionice otpada

10 јуна 2022 - Potpisnici su trgovac energijom Danske Commodities i kompanija Cory, koja ima spalionicu otpada na obali Temze u predrađu Londona

Hrvatska alternativno gorivo termoelektranu Plomin 1

Hrvatska razmatra alternativno gorivo za nekadašnju termoelektranu Plomin 1

07 јуна 2022 - Izabrani konzorcijum će utvrditi najbolje raspoložive tehnike za upotrebu gasa, biomase i otpada u trenutno neaktivnoj elektrani Plomin 1