Vesti

U Lazarevcu prekinuta javna rasprava o gradnji TE Kolubara B

kolubara-b-javna-rasprava-prekid-reri

Slika: Rudarski basen Kolubara (EPS)

Objavljeno

16.09.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.09.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Lazarevcu je posle sat vremena žučne rasprave prekinuta javna rasprava o nacrtu prostornog plana i strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu gradnje termoelektrane Kolubara B, koja je dosad izazvala brojne kontroverze.

Nevladina organizacija Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI sopštila je da su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture napustili salu Skupštine opštine Lazarevac bez ikakvog obrazloženja, dok je Ministarstvo navelo da je rasprava prekinuta zbog opstrukcije RERI-ja.

Javna rasprava je već jednom odložena. Inače, Vlada Srbije odlučila je posle nekoliko decenija da obnovi projekat elektrane na ugalj, snage 350 MW, koju bi trebalo da izgradi kineska firma PowerChina.

RERI: Predstavnici Ministarstva napustili salu bez obrazloženja

U saopštenju RERI-ja navodi se da je Ministarstvo pokušalo da, uprkos očiglednim organizacionim propustima, održi javnu sednicu komisije za planove u okviru javnog uvida u nacrt Plan područja posebne namene za izgradnju TE Kolubara B i izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Organizatori javne rasprave nisu vodili zapisnik

Nakon insistiranja predstavnika zainteresovane javnosti da im se pokaže zapisnik, koji niko nije vodio, i posle više od sat vremena rasprave o proceduralnim pitanjima, predstavnici Ministarstva su napustili salu Skupštine opštine Lazarevac, bez ikakvog obrazloženja, naveo je RERI.

Nevladina organizacija tvrdi da Naredba o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru zabranjuje okupljanje više od 30 ljudi u zatvorenom prostoru, a u sali je na početku rasprave bilo 40 osoba, i ispred nje još 20. Tako su građani izloženi zdravstvenim rizicima.

Vlast onemogućava građane da se informišu se o uticajima kinesko-srpskih projekata na životnu sredinu

Razlog za ozbiljnu zabrinutost nisu samo očigledne ekonomske i ekološke posledice izgradnje Kolubare B, već i činjenica da javne vlasti grubo i sve češće ugrožavaju prava građana da učestvuju u procesu donošenja odluka i informišu se o mogućim uticajima na životnu sredinu projekata koji se finansiraju kroz tajne bilateralne sporazume između kineskih i srpskih vlasti, istakao je RERI.

Ministarstvo: RERI zloupotrebio javnu raspravu da skrene pažnju na sebe

Posle reagovanja RERI-ja oglasilo se i Ministarstvo koje je saoštilo da su upravo predstavnici ove organizacije svojim opstrukcijama onemogućili predstavnike nadležnih institucija da odgovore na sve pojedinačne primedbe građana.

Opstrukcije sprečile prdstavnike vlasti da odgovore na primedbe građana

Kao njihovu opstrukciju oni su naveli zahteve da u salu uđe veći broj građana od dozvoljenog važećim propisima u uslovima pandemije, ometanjem rada komisije, iznošenjem zahteva suprotnim procedurama javnog uvida, kao i lažnih optužbi na rad komisije.

Javni uvid, koji predstavlja priliku da se učešćem javnosti u postupku pripreme, koordinacije i praćenja izrade planskih dokumenata, ovi dokumenti poboljšaju, je zloupotrebljen od strane jedne nevladine organizacije, koja je pokušala da skrene pažnju na sebe, a na štetu građana koji imaju prava da dobiju sve odgovore i informacije u procesu usvajanja prostornog plana, saopštilo je Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

16. septembar 2020. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

16. septembar 2020. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

16. septembar 2020. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

16. septembar 2020. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole