Električna energija

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

Foto: HiNa Battery Technology

Objavljeno

23.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U galopirajućem razvoju tehnologija za zelenu energetiku, Kina je okrenuta i novim rešenjima za skladištenje energije. U toj zemlji je upravo završeno najveće postrojenje sastavljeno od natrijum-jonskih baterija na svetu, a u drugoj fazi bi trebalo da bude duplirano. Kritičari upotrebe litijuma se nadaju da će ovakvi sistemi istisnuti taj alkalni metal sa tržišta. Međutim, natrijum za sada samo nadopunjuje neke segmente u domenu baterija.

Kineska državna kompanija Datang Hubei Energy Development ili Datang Group instalirala je u Ćenđangu u pokrajini Hubej dosad najveće postrojenje na svetu od natrijum-jonskih baterija. Služiće za skladištenje viškova električne energije iz obnovljivih izvora u elektroenergetskom sistemu.

Maksimalna operativna snaga novog sistema iznosi 50 megavata, a kapacitet mu je stotinu megavat-sati, što znači da punom parom može da radi do dva sata. U sledećoj fazi je u planu da bude udvostručen.

Ugrađeno je 42 kontejnera sa baterijama od po 185 amper-sati. Proizvela ih je kineska kompanija HiNa Battery Technology. Na vezi je sa 110-kilovoltnom mrežom preko nove transformatorske stanice.

Do sada je najveće natrijumsko postrojenje na planeti imao China Southern Power Grid, u Naningu. Kapacitet je u prvoj fazi dostigao deset megavat-sati. Oprema je od istog proizvođača.

Šta natrijumska hemija donosi u odnosu na litijum

Natrijum-jonske baterije su efikasnije od litijum-jonskih, pogotovo na niskim temperaturama. Ali su kabastije, pa samim tim manje pogodne za električna vozila, i kraće traju. Pritom su i dalje skuplje, jer je ta industrija u ranijoj fazi razvoja, ali jesu najpopularnije od svih alternativnih tehnologija.

Budući da se natrijum može dobiti i iz obične soli, izvesno je da će ova varijanta drastično pojeftiniti kada se proizvodnja omasovi. Za to vreme, litijum ostaje glavni oslonac sektora, budući da te baterije imaju visoku takozvanu energetsku gustinu. Zbog toga zauzimaju mnogo manje mesta.

Natrijum-jonske baterije su skuplje od litijumskih, ali ne zadugo

Kina je najbrža na globalnom planu u razvoju baterija, kao i u ostalim segmentima zelene energetike. Ali daleko od toga da polaže sve karte na natrijum.

Cena litijuma jeste drastično pala, ali to ga samo čini privlačnijim u odabiru osnovnih sirovina za baterije. Tek kada su nestašice i kad cene uzlete, investitori razmatraju druge mogućnosti. Natrijum je na putu da ga upotrebljavaju u kombinaciji sa litijumom, a samog u tek nekim segmentima tržišta.

Kina izgradila i prvo postrojenje sa LFP baterijama sa polučvrstim elektrolitom

S druge strane, litijum-ferofosfatne (LFP) baterije barem omogućavaju uštede na ime nikla, mangana, kobalta (NMC) i drugih ključno važnih metala. Neki se uzdaju i u proboj baterija sa čvrstim elektrolitom.

Tako je, takođe u Kini, nedavno u rad pušten prvi pogon od LFP baterija sa polučvrstim elektrolitom na svetu. Međutim, ta kombinacija ima mnogo kraći vek nego litijum-jonske baterije.

Sistem od 100 megavata i 200 megavat-sati, a biće uvećan za još toliko, zove se Zhejiang Longquan. Baterije je dopremio proizvođač WeLion. Ta kompanija pravi baterije i za Nio ET7.

Međutim, energetska gustina u tom električnom automobilu je 320 vat-sati po kilogramu, u poređenju sa samo 165 vat-sati u pomenutom novom stacionarnom pogonu. Elektrolit je želatinast.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Počela javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040.

23. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

23. jul 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

23. jul 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

23. jul 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama