Električna energija

U igri tri opcije za kapacitet RHE Đerdap 3

djerdap 3 rumunija kapacitet veljko kovacevic

Foto: EPS

Objavljeno

02.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srbija razmatra tri opcije za gradnju reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, koje se pre svega, odnose na kapacitet koji bi trebalo da ima ova elektrana, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izrada studije opravdanosti za RHE Đerdap 3, kako navode u Ministarstvu rudarstva i energetike, je u završnoj fazi.

„Naše očekivanje je da ćemo u narednih mesec dana završiti dodatni deo koji se naziva market simulacije, kako bi se razumeo finansijski uticaj reverzibilne hidroelektrane (RHE) Đerdap 3 na poslovanje postojeće hidroelektrane Đerdapu 1 u nekim dugoročnim finansijskim prognozama”, izjavio je Veljko Kovačević, državni sekretar u Ministrastvu, preneo je Euronews Srbija.

Inače, u martu je saopšteno da su za projekat RHE Đerdap 3 završene hidrološka studija i prethodna studija izvodljivosti.

Ranije se kao kapacitet nove hidroelektrane spominjala cifra od 2.400 MW, a sada Kovačević kaže da su u igri tri opcije.

Od nacionalnog do regionalnog projekta

„Sa 1.400 MW bismo imali RHE za nacionalne potrebe, sa 1.800 MW već jedan regionalni projekat, a poslednja varijanta od 2.400 MW menja energetsku sliku šireg regiona“, istakao je Kovačević.

Reverzibilne hidroelektrane su poslednjih godina postale veoma važne jer mogu da obave skladištenje energije i tako omoguće veći prodor obnovljivih izvora energije u sistem. Srbija je, trenutno, mnogo bliža gradnji RHE Bistrica.

Nezaobilazan faktor u gradnji Đerdapa 3 je Rumunija, sa kojom je Srbija odnosno SFRJ izgradila Đerdap 1 i Đerdap 2. Sused Srbije je ranije nagovestio da je zainteresovan da postane suinvestitor u novu elektranu.

Početkom avgusta ministar energetike Rumunije Sebastijan Burduža izjavio je da će njegova zemlja pažljivo pratiti planove vezane za Đerdap 3 i da neće dozvoliti da proizvodnja kompleksa Đerdap 1 i 2 bude ugrožena.

Američki Bechtel uključen u izradu studije

On je tada istakao da je srpska strana dostavila inicijalne podatke o investiciji i mogućem uticaju na Đerdap 1 i 2. Srbija je tu studiju, kako je dodao, sprovela sa američkom kompanijom Bechtel.

Inače, projekat hidroelektrane Turnu Măgurele – Nikopol na Dunavu, koji razvijaju Bugarska i Rumunija, je EU u julu stavila na listu prekograničnih investicija koje imaju pravo na njenu finansijsku podršku

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mickoski: Evropi ove zime preti energetska kriza zbog Ukrajine

2. oktobar 2024. - Ukrajina je zbog rata ostala bez dobrog dela elektrana za proizvodnju električne energije, pa je prinuđena da uvozi električnu energiju

GEN-I svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

GEN-I pustio u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

2. oktobar 2024. - GEN-I grupa je u opštini Kavadarci u Severnoj Makedoniji izgradila fotonaponsko postrojenje od 11,8 megavata

evropa solar radna mesta poslovi izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Usporava rast zelenih poslova u EU, povećanje u solaru samo 0,4 odsto u 2024.

2. oktobar 2024. - Broj radnih mesta u sektoru solarne industrije u Evropi povećan je 27 odsto u 2023. godini u odnosu na 2022.

EU prekogranicnu taksu CBAM prosiriti preradivacki preradjivacki

EU će prekograničnu taksu CBAM proširiti na prerađivački sektor

2. oktobar 2024. - Evropska komisija sprovodi studiju o mogućnosti proširenja CBAM-a, prekograničnog poreza na CO2, na naredni segment lanca snabdevanja