Životna sredina

U finale clim@ takmičenja plasiralo se 15 inovativnih rešenja

Slika: GGF

Objavljeno

08.04.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Od 200 prijava iz 60 zemalja u finale clim@ takmičenja za 2020. godinu plasiralo se 15 timova sa inovativnim zelenim idejama, saopštio je Fond za zeleni razvoj (GGF).

Konkurs za prijavljivanje ideja otvoren je u decembru 2019. godine.

Na spisku 15 finalista su: A2P Energy Solution, Beyond Leather Materials, Biodiesel Misr, Bioenergy for Alternative Fuel, Carbominer, CEEFOR, Coldhubs, COLIBA, Ecodudu, Forest Guard, Komporize Composites, Live Love Recycle, Lombrisol, Manyfolds i Whole Surplus.

Skoro polovina finalista ove godine osmislila je rešenja za brži rast cirkularne ekonomije

Kao i u prethodnim izdanjima takmičenja (2018), i ove godine su veoma zastupljene prijave iz regiona u kojem je aktivan GGF – jugoistočna Evropa, Evropsko istočno susedstvo, Bliski istok i severna Afrika.

Jedna od ideja u finalu je održiva alternativna koža napravljena od otpada od voća

Skoro polovina finalista ove godine osmislila je rešenja koje će ubrzati razvoj cirkularne ekonomije, i koja uključuju izuzetne aplikacije usmerene na održivu energiju, naveo je GGF.

U finale su se plasirale ideje od održive alternativne kože napravljene od otpada od voća, preko organske zamene za plastiku napravljene od čaja kako bi se zamenili plastični delovi koji se koriste u automobilskoj industriji, do digitalne platforme za povezivanje domaćinstva i preduzeća na tržištima u razvoju sa firmama za reciklažu.

Finalisti će svoje ideje predstaviti kroz unapred snimljene video zapise

Zbog okolnosti u kojima se svet našao usled pandemije korona virusa i namere da se poštuju globalne zdravstvene mere, clim@ takmičenje će se ove godine održati virtuelno 2. juna.

clim@ takmičenje će se ove godine održati virtuelno 2. juna

Finalisti će svoje ideje predstaviti kroz unapred snimljene video zapise koje će pogledati žiri od pet članova, nakon čega će uslediti sesija uživo sa pitanjima i odgovorima. Zainteresovana publika će preko interneta moći da prati ova dešavanja.

Clim@ takmičenje pokrenuo je GGF 2018. godine, organizuje ga konsultantska kompanija Finance in Motion u ime GGF-a, a podržava Evropska komisija i nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

8. april 2020. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

8. april 2020. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

8. april 2020. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

8. april 2020. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave