OIE

U crowdfunding kampanji Solarna Pecka prikupljeno 6.687 dolara

crowdfunding-Solarna-Pecka

Slika: Centar za posjetioce Pecka (CZZS)

Objavljeno

08.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Crowdfunding kampanja Solarna Pecka za instaliranje solarnih kolektora i panela za proizvodnju toplotne i električne energije u Centru za posjetioce Pecka, u Bosni i Hercegovini, uspešno je okončana prikupljanjem 6.687 dolara. Solarna Pecka je, kako tvrde organizatori, prva građanska inicijativa za razvoj solarne energije u ruralnom području.

Nakon 26 dana kampanje Solarna Pecka organizacije Zelene staze, koja vodi Centar za posjetioce, i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke (CZZS) uspele su da prikupe i više od planiranih 6.000 dolara, koje je uplatilo 226 pojedinaca i organizacija iz BiH i sveta.

Selo Pecka se nalazi u blizini Mrkonjić Grada u zapadnom delu Republike Srpske.

Prikupljen novac je dovoljan da se instaliraju solarni termalni kolektori za 300 litara vode i deo fotonaponskih (PV) panela za proizvodnju električne energije.

Instalacija celokupnog PV sistema od 5.4 kW na krovu Centra za posjetioce koštala bi 13.000 dolara, što je krajnji cilj kampanje.

Zahvaljujući uspešnom završetku prve faze organizatori su već započeli drugu fazu koja će biti sprovedena zajedno sa drugim organizacijama i firmama, saopštio je Centar za zaštitu životne sredine.

Centar za posjetioce Pecka sada će dobiti novu socio-edukativnu dimenziju – primer korišćenja Sunca za proizvodnju energije kroz direktno učešće građana preko jedinstvenog crowdfunding modela.

Korist od Solarne Pecke imaće lokalna zajednica i svi posetioci i korisnici Centra za posjetioce Pecka, navodi se u saopštenju.

Organizatori kampanje navode da je solarna energija budućnost, a malim primerom Pecke žele da podstaknu i promovišu ovaj vid održivih izvora energije i pokažu da je energiju moguće dobiti i na taj način.

Centar za životnu sredinu je ranije saopštio da postoji mnogo razloga da neko učestvuje u ovoj kampanji i tako omogući korišćenje solarne energije u Pecki. Sopstvena proizvodnja i potrošnja energije iz održivih izvora donosi i ekološku – manje uticaja na životnu sredinu, povećana održivost, i ekonomsku korist – smanjeni troškovi za energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

26 јануара 2022 - Svrha ovakvog rešenja je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta "ne u mom dvorištu"

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj