x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U crowdfunding kampanji Solarna Pecka prikupljeno 6.687 dolara

08.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Centar za posjetioce Pecka (CZZS)
U crowdfunding kampanji Solarna Pecka prikupljeno 6.687 dolara

Crowdfunding kampanja Solarna Pecka za instaliranje solarnih kolektora i panela za proizvodnju toplotne i električne energije u Centru za posjetioce Pecka, u Bosni i Hercegovini, uspešno je okončana prikupljanjem 6.687 dolara. Solarna Pecka je, kako tvrde organizatori, prva građanska inicijativa za razvoj solarne energije u ruralnom području.

Nakon 26 dana kampanje Solarna Pecka organizacije Zelene staze, koja vodi Centar za posjetioce, i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke (CZZS) uspele su da prikupe i više od planiranih 6.000 dolara, koje je uplatilo 226 pojedinaca i organizacija iz BiH i sveta.

Selo Pecka se nalazi u blizini Mrkonjić Grada u zapadnom delu Republike Srpske.

Prikupljen novac je dovoljan da se instaliraju solarni termalni kolektori za 300 litara vode i deo fotonaponskih (PV) panela za proizvodnju električne energije.

Instalacija celokupnog PV sistema od 5.4 kW na krovu Centra za posjetioce koštala bi 13.000 dolara, što je krajnji cilj kampanje.

Zahvaljujući uspešnom završetku prve faze organizatori su već započeli drugu fazu koja će biti sprovedena zajedno sa drugim organizacijama i firmama, saopštio je Centar za zaštitu životne sredine.

Centar za posjetioce Pecka sada će dobiti novu socio-edukativnu dimenziju – primer korišćenja Sunca za proizvodnju energije kroz direktno učešće građana preko jedinstvenog crowdfunding modela.

Korist od Solarne Pecke imaće lokalna zajednica i svi posetioci i korisnici Centra za posjetioce Pecka, navodi se u saopštenju.

Organizatori kampanje navode da je solarna energija budućnost, a malim primerom Pecke žele da podstaknu i promovišu ovaj vid održivih izvora energije i pokažu da je energiju moguće dobiti i na taj način.

Centar za životnu sredinu je ranije saopštio da postoji mnogo razloga da neko učestvuje u ovoj kampanji i tako omogući korišćenje solarne energije u Pecki. Sopstvena proizvodnja i potrošnja energije iz održivih izvora donosi i ekološku – manje uticaja na životnu sredinu, povećana održivost, i ekonomsku korist – smanjeni troškovi za energiju.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.