OIE

Pokrenuta crowdfunding kampanja Solarna Pecka

crowdfunding-Solarna-Pecka

Slika: Solarna Pecka

Objavljeno

19.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Centar za životnu sredinu i Centar za posjetioce Pecka, mesta u BiH, pokrenuli su crowdfunding kampanju Solarna Pecka kako bi na krovu Centra za posjetioce instalirali sistem solarnih kolektora i panela za proizvodnju toplotne i električne energije.

Selo Pecka nalazi se u blizini Mrkonjić Grada, između planina gde izvire reka Sana.

Kako navode u Centru za životnu sredinu, minimalni iznos koji ovom kampanjom žele da prikupe je 3.000 dolara, što će omogućiti da se instaliraju solarni kolektori za zagrejavanje 300 litara vode. Ciljani iznos je 6.000 dolara što bi bilo dovoljno da se ugradi i deo fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije.

Za instaliranje kompletnog sistema, snage 5,4 kWp potrebno je ukupno 13.000 dolara, što je, kako kažu u Centru, njihov krajnji cilj.

„Ukoliko ga ne postignemo ovom prvom kampanjom, realizovaćemo ga dodatnim akcijama i kampanjama“, dodaju u Centru.

Prema podacima sa sajtu INDIEGOGO, gde se mogu uplatiti donacije, dosad je prikupljeno 3.366 dolara. Novac je dalo ukupno 114 osoba.

U Centru kažu da postoji mnogo razloga da neko učestvuje u ovoj kampanji i tako omogući korišćenje solarne energije u Pecki. Sopstvena proizvodnja i potrošnja energije iz održivih izvora donosi i ekološku – manje uticaja na životnu sredinu, povećana održivost, i ekonomsku korist – smanjeni troškovi za energiju.

To se direktno prevodi u društvenu korist za lokalnu zajednicu, kako u smislu povećanja finansijskih resursa za razvoj zajednice, tako i povećanja održivosti za Centar za posjetioce i njegove projekte u zajednici, uključujući poboljšanje energetske samostalnosti i sigurnosti Centra i samog sela, čineći ih otpornijim na klimatske promene, ističu u Centru za životnu sredinu.

Krajem 2018. godine i sarajevska nevladina organizacija REIC pozvala je građane da doniraju novac za nabavku i postavljanje solarnih kolektora za toplu vodu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin u Fojnici. To je prva crowdfunding kampanja za OIE u BiH.

Investicija je procenjena na 15.000 dolara, a dosad je preko INDIEGOGO prikupljeno 3.542 dolara. Koristeći druge platforme i načine prikupljanja donacija, kao što su skupovi i događaji, prikupljeno je još 25.000 dolara, tako je ukupna suma oko 29.000.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

19. jun 2019. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

19. jun 2019. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

19. jun 2019. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

19. jun 2019. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU