OIE

REIC pokrenuo prvu crowdfunding kampanju za obnovljive izvore energije u BiH

Slika: REIC

Objavljeno

01.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Sarajevska nevladina organizacija REIC pozvala je građane da doniraju novac za nabavku i postavljanje solarnih kolektora za toplu vodu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin u Fojnici, što predstavlja prvu crowdfunding kampanju za obnovljive izvore energije (OIE) u Bosni i Hercegovini u istoriji.

Cilj ove crowdfunding kampanje je da se prikupi najmanje 20.000 konvertibilnih maraka (KM), ili oko 15.000 dolara, za kupovinu i postavljanje solarnih panela, čija upotreba može smanjiti troškove pripreme tople vode do 60%, navodi se u pozivu. U Drinu, u kojem je smešteno oko 500 korisnika i koji ima oko 250 zaposlenih, topla voda je potrebna 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a trenutni troškovi za električnu energiju su preko 250.000 KM (127.823 evra) godišnje.

REIC (Regionalni Centar za Obrazovanje i Informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Europu) želi da pokaže da je moguće finansirati projekte građanske energije u BiH kako bi se u budućnosti povećao broj takvih inicijativa.

Zadruge za OIE ili energetske zadruge su odomaćena praksa u Evropskoj uniji, dok su na Balkanu tek u povoju. U Nemačkoj, na primer, skoro 50% kapaciteta za OIE je u rukama građana, energetskih zadruga i poljoprivrednika.

Prva solarna elektrana finansirana kroz crowdfunding u Hrvatskoj puštena u rad u septembru

U maju ove godine, Zelena energetska zadruga (ZEZ) je pokrenula prvu crowdfunding kampanju za OIE u Hrvatskoj za nabavku i postavljanje solanog sistema snage 30 kW na krovu upravne zgrade Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Solarni sistem, nazvan Križevački sunčani krovovi, je pušten u rad u septembru, nakon što je kroz kampanju ZEZ-a prikupljena 31,000 evra potrebnih za finansiranje nabavke i postavljanja opreme. Ukupno 53 građana-investitora dalo je novac za ovaj projekat, a ZEZ će im vratiti te kredite sa 4,5% godišnje kamate u roku od deset godina, od očekivane uštede na računima za električnu energiju.

Pilot projekat u Križevcima predstavlja početak prave energetske tranzicije u regionu, navodi se u autorskom članku objavljenom na sajtu Balkan Green Energy News u avgustu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. novembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

1. novembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

1. novembar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

1. novembar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra