x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energetske zadruge su vesnici prave energetske tranzicije u regionu

13.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: ZEZ
Energetske zadruge su vesnici prave energetske tranzicije u regionu

Autor: Melani Furlan, voditeljica regionalnih aktivnosti, Zelena energetska zadruga, Hrvatska

U maju 2018. godine, Zelena energetska zadruga (ZEZ) je pokrenula prvu crowdfunding inicijativu za obnovljive izvore energije (OIE) u Hrvatskoj uz podršku Grada Križevaca. Za samo deset dana lokalni OIE projekat uspešno su finansirali građani-investitori, pa se trenutno na krovu Centra za razvoj Križevci i upravne zgrade Tehnološkog parka postavlja solarni sistem snage 30 kW.

Zadruge za OIE ili energetske zadruge su odomaćena praksa u EU, pa je u Nemačkoj oko 50 odsto kapaciteta za OIE u rukama građana, energetskih zadruga i farmera, dok je Balkan tek počeo da ih upoznaje. Projekat u Križevcima vidimo kao početak prave energetske tranzicije u našem regionu.

Ulaganje građana u zelenu energiju

ZEZ je hrvatska energetska zadruga i socijalno preduzeće, koje razvija lokalna energetska rešenja za gradove i opštine. Naši članovi rade na ideji da građani razvijaju obnovljive izvore energije.

ZEZ razvija novi koncept energije lokalnih zajednica (community energy) u Hrvatskoj – gde svaki građanin može da ulaže u projekte zelene energije u svojoj lokalnoj zajednici i postane deo energetske tranzicije, čineći naše gradove manje zavisnim od uvoznih i skupih fosilnih goriva, a našu okolinu čistom i bezbednom.

U okviru inicijative Solarni krovovi Križevaca, solarni sistem od 30 kW za sopstvenu potrošnju javne zgrade finansiralo je 53 građana, koji su dali mikro-zajmove zadruzi. ZEZ će investitorima vratiti kredite sa 4,5 odsto godišnje kamate u roku od deset godina, od uštede na računima za električnu energiju javne zgrade, nastale proizvodnjom električne energije na njenom krovu. Ova inicijativa privukla je puno pažnje u zemlji, tako da je crowdinvesting kampanja dobila dodatni podsticaj kroz lokalne i nacionalne medije.

Građani su u roku od deset dana uložili 31.000 evra, što je bilo dovoljno da se u potpunosti finansira solarni sistem. Interesovanje je bilo duplo veće jer je oko sto ljudi bilo voljno da uloži od 200 do 20.000 evra, u veoma važnom lokalnom projektu. Ovo pokazuje veliki potencijal za buduće crowdinvesting inicijative za OIE i slične energetske projekte u lokalnim zajednicama.

Specifična inicijativa je pozitivno uticala na klimatske promene i okolinu, na lokalnu ekonomiju i zajednicu. Svu opremu isporučiće hrvatska kompanija Solvis, a radnici iz Centra za razvoj i Tehnološkog parka koristiće vlastitu zelenu energiju, dajući primer drugima i pomažući da se ostvare planovi za održivi razvoj grada.

Grad Križevci pružio je punu podršku ovoj inicijativi, i već ispituje mogućnosti da i drugi javni objekti koriste solarnu energiju. Projekat su pomogli i Regionalna energetska agencija Sjever, Greenpeace Hrvatska, Solvis i ACT grupa.

Uspešna priča o pilot-projektu u gradu Križevci motivisala je i druge hrvatske gradove da sprovedu slične lokalne inicijative – Pazin, Pleternica i Velika Gorica – i očekujemo da vidimo još mnogo solarnih krovova koje finansiraju građani. ZEZ već razvija online crowdinvesting platformu za građane kako bi sigurno i sa samo nekoliko klikova podržali lokalne OIE projekte, bez ikakvih administrativnih zbrka i za građane-investitore i za zadruge. To će dobar primer Solarnih krovova Križevaca učiniti lakše primenljivim i u drugim hrvatskim gradovima.

Podsticanje lokalnog razvoja OIE na Balkanu

Kooperative za OIE (REScoops) su odlično iskorišćene u zapadnim zemljama EU, dok ih Balkan tek upoznaje. ZEZ je bila jedna od prvih energetskih zadruga u Hrvatskoj, započeta kao projekat Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u 2013. godini.

Danas je ZEZ najaktivnija energetska zadruga u regionu koja podržava druge energetske zadruge i pomaže u uspostavljanju novih. ZEZ je, takođe, član upravnog odbora REScoop.eu (Evropske federacije zadruga za OIE) i partner Energetskih gradova (udruženje evropskih gradova) i mnogih lokalnih vlasti u Hrvatskoj.

Održiva energetska tranzicija u mnogim zemljama EU zasnovana je na angažovanju i osnaživanju potrošača. U tom smislu, zemlje poput Danske, Nemačke i Španije prepoznale su REScoops kao moćno sredstvo za razvoj, i odomaćenu praksu. Tako je u Nemačkoj, skoro 50 odsto instaliranih kapaciteta za OIE u rukama građana, energetskih zadruga i farmera (u 2017. godini), dok velike kompanije poseduju manje od šest odsto (a samo nekoliko godina ranije činile su oligopole u proizvodnji električne energije).

Građani koji su organizovani u energetskim zadrugama postaju lokalno jezgro znanja u projektima za OIE i koriste stečeno iskustvo za sprovođenje sličnih inicijativa, čime se stvara lavina lokalnih projekata, koji ponavljaju dobru praksu u sektoru OIE.

Lokalne vlasti su ključni faktori u iskorišćavanju lokalnog potencijala OIE – projekti koji su u vlasništvu građana i kojima oni upravljaju, osiguravajući da te koristi ostaju u lokalnoj zajednici i doprinose lokalnom razvoju. Gradovi i energetske zadruge mogu zajedno da omoguće građanima da uzmu vlast u svoje ruke i vode tranziciju na Balkanu. Iskustva iz zemalja EU pokazuju da takva lokalna partnerstva stvaraju uspešne priče, okupljaju građane oko određenog projekta – korišćenje lokalne biomase za grejanje u školama, postavljanje solarnih sistema za domaćinstva i javne zgrade, ulaganje u male hidroelektrane ili daljinsko grejanje…

Iako je razvoj OIE, posebno solarne energije, trenutno zaustavljen u Hrvatskoj, zbog različitih regulativnih prepreka – ZEZ i Grad Križevci su pokazali šta se može ostvariti kada građani i lokalne vlasti udruže snage. Ovaj pilot-projekat posmatramo kao početak prave energetske tranzicije u našem regionu – gde građani, okupljeni u zadruzi ili kao zainteresovani pojedinci, preuzimaju vođstvo i koriste OIE kao priliku za lokalni razvoj.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.