GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
U fokusu

Energetske zadruge su vesnici prave energetske tranzicije u regionu

ZEZ-Melani-Furlan Energetske zadruge su vesnici prave energetske tranzicije u regionu

Slika: ZEZ

Objavljeno

13.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Autor: Melani Furlan, voditeljica regionalnih aktivnosti, Zelena energetska zadruga, Hrvatska

U maju 2018. godine, Zelena energetska zadruga (ZEZ) je pokrenula prvu crowdfunding inicijativu za obnovljive izvore energije (OIE) u Hrvatskoj uz podršku Grada Križevaca. Za samo deset dana lokalni OIE projekat uspešno su finansirali građani-investitori, pa se trenutno na krovu Centra za razvoj Križevci i upravne zgrade Tehnološkog parka postavlja solarni sistem snage 30 kW.

Zadruge za OIE ili energetske zadruge su odomaćena praksa u EU, pa je u Nemačkoj oko 50 odsto kapaciteta za OIE u rukama građana, energetskih zadruga i farmera, dok je Balkan tek počeo da ih upoznaje. Projekat u Križevcima vidimo kao početak prave energetske tranzicije u našem regionu.

Ulaganje građana u zelenu energiju

ZEZ je hrvatska energetska zadruga i socijalno preduzeće, koje razvija lokalna energetska rešenja za gradove i opštine. Naši članovi rade na ideji da građani razvijaju obnovljive izvore energije.

ZEZ razvija novi koncept energije lokalnih zajednica (community energy) u Hrvatskoj – gde svaki građanin može da ulaže u projekte zelene energije u svojoj lokalnoj zajednici i postane deo energetske tranzicije, čineći naše gradove manje zavisnim od uvoznih i skupih fosilnih goriva, a našu okolinu čistom i bezbednom.

U okviru inicijative Solarni krovovi Križevaca, solarni sistem od 30 kW za sopstvenu potrošnju javne zgrade finansiralo je 53 građana, koji su dali mikro-zajmove zadruzi. ZEZ će investitorima vratiti kredite sa 4,5 odsto godišnje kamate u roku od deset godina, od uštede na računima za električnu energiju javne zgrade, nastale proizvodnjom električne energije na njenom krovu. Ova inicijativa privukla je puno pažnje u zemlji, tako da je crowdinvesting kampanja dobila dodatni podsticaj kroz lokalne i nacionalne medije.

Građani su u roku od deset dana uložili 31.000 evra, što je bilo dovoljno da se u potpunosti finansira solarni sistem. Interesovanje je bilo duplo veće jer je oko sto ljudi bilo voljno da uloži od 200 do 20.000 evra, u veoma važnom lokalnom projektu. Ovo pokazuje veliki potencijal za buduće crowdinvesting inicijative za OIE i slične energetske projekte u lokalnim zajednicama.

Specifična inicijativa je pozitivno uticala na klimatske promene i okolinu, na lokalnu ekonomiju i zajednicu. Svu opremu isporučiće hrvatska kompanija Solvis, a radnici iz Centra za razvoj i Tehnološkog parka koristiće vlastitu zelenu energiju, dajući primer drugima i pomažući da se ostvare planovi za održivi razvoj grada.

Grad Križevci pružio je punu podršku ovoj inicijativi, i već ispituje mogućnosti da i drugi javni objekti koriste solarnu energiju. Projekat su pomogli i Regionalna energetska agencija Sjever, Greenpeace Hrvatska, Solvis i ACT grupa.

Uspešna priča o pilot-projektu u gradu Križevci motivisala je i druge hrvatske gradove da sprovedu slične lokalne inicijative – Pazin, Pleternica i Velika Gorica – i očekujemo da vidimo još mnogo solarnih krovova koje finansiraju građani. ZEZ već razvija online crowdinvesting platformu za građane kako bi sigurno i sa samo nekoliko klikova podržali lokalne OIE projekte, bez ikakvih administrativnih zbrka i za građane-investitore i za zadruge. To će dobar primer Solarnih krovova Križevaca učiniti lakše primenljivim i u drugim hrvatskim gradovima.

Podsticanje lokalnog razvoja OIE na Balkanu

Kooperative za OIE (REScoops) su odlično iskorišćene u zapadnim zemljama EU, dok ih Balkan tek upoznaje. ZEZ je bila jedna od prvih energetskih zadruga u Hrvatskoj, započeta kao projekat Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u 2013. godini.

Danas je ZEZ najaktivnija energetska zadruga u regionu koja podržava druge energetske zadruge i pomaže u uspostavljanju novih. ZEZ je, takođe, član upravnog odbora REScoop.eu (Evropske federacije zadruga za OIE) i partner Energetskih gradova (udruženje evropskih gradova) i mnogih lokalnih vlasti u Hrvatskoj.

Održiva energetska tranzicija u mnogim zemljama EU zasnovana je na angažovanju i osnaživanju potrošača. U tom smislu, zemlje poput Danske, Nemačke i Španije prepoznale su REScoops kao moćno sredstvo za razvoj, i odomaćenu praksu. Tako je u Nemačkoj, skoro 50 odsto instaliranih kapaciteta za OIE u rukama građana, energetskih zadruga i farmera (u 2017. godini), dok velike kompanije poseduju manje od šest odsto (a samo nekoliko godina ranije činile su oligopole u proizvodnji električne energije).

Građani koji su organizovani u energetskim zadrugama postaju lokalno jezgro znanja u projektima za OIE i koriste stečeno iskustvo za sprovođenje sličnih inicijativa, čime se stvara lavina lokalnih projekata, koji ponavljaju dobru praksu u sektoru OIE.

Lokalne vlasti su ključni faktori u iskorišćavanju lokalnog potencijala OIE – projekti koji su u vlasništvu građana i kojima oni upravljaju, osiguravajući da te koristi ostaju u lokalnoj zajednici i doprinose lokalnom razvoju. Gradovi i energetske zadruge mogu zajedno da omoguće građanima da uzmu vlast u svoje ruke i vode tranziciju na Balkanu. Iskustva iz zemalja EU pokazuju da takva lokalna partnerstva stvaraju uspešne priče, okupljaju građane oko određenog projekta – korišćenje lokalne biomase za grejanje u školama, postavljanje solarnih sistema za domaćinstva i javne zgrade, ulaganje u male hidroelektrane ili daljinsko grejanje…

Iako je razvoj OIE, posebno solarne energije, trenutno zaustavljen u Hrvatskoj, zbog različitih regulativnih prepreka – ZEZ i Grad Križevci su pokazali šta se može ostvariti kada građani i lokalne vlasti udruže snage. Ovaj pilot-projekat posmatramo kao početak prave energetske tranzicije u našem regionu – gde građani, okupljeni u zadruzi ili kao zainteresovani pojedinci, preuzimaju vođstvo i koriste OIE kao priliku za lokalni razvoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine

Odredjen maksimalan iznos premije na aukcijama za vetroelektrane u Srbiji

Regulator odredio maksimalnu cenu premije za vetar u Srbiji

25 новембра 2021 - Agencija za energetiku Republike Srbije odredila je maksimalnu otkupnu cenu za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama