OIE

U crowdfunding kampanji Solarna Pecka prikupljeno 6.687 dolara

crowdfunding-Solarna-Pecka

Slika: Centar za posjetioce Pecka (CZZS)

Objavljeno

08.07.2019.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

08.07.2019.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Crowdfunding kampanja Solarna Pecka za instaliranje solarnih kolektora i panela za proizvodnju toplotne i električne energije u Centru za posjetioce Pecka, u Bosni i Hercegovini, uspešno je okončana prikupljanjem 6.687 dolara. Solarna Pecka je, kako tvrde organizatori, prva građanska inicijativa za razvoj solarne energije u ruralnom području.

Nakon 26 dana kampanje Solarna Pecka organizacije Zelene staze, koja vodi Centar za posjetioce, i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke (CZZS) uspele su da prikupe i više od planiranih 6.000 dolara, koje je uplatilo 226 pojedinaca i organizacija iz BiH i sveta.

Selo Pecka se nalazi u blizini Mrkonjić Grada u zapadnom delu Republike Srpske.

Prikupljen novac je dovoljan da se instaliraju solarni termalni kolektori za 300 litara vode i deo fotonaponskih (PV) panela za proizvodnju električne energije.

Instalacija celokupnog PV sistema od 5.4 kW na krovu Centra za posjetioce koštala bi 13.000 dolara, što je krajnji cilj kampanje.

Zahvaljujući uspešnom završetku prve faze organizatori su već započeli drugu fazu koja će biti sprovedena zajedno sa drugim organizacijama i firmama, saopštio je Centar za zaštitu životne sredine.

Centar za posjetioce Pecka sada će dobiti novu socio-edukativnu dimenziju – primer korišćenja Sunca za proizvodnju energije kroz direktno učešće građana preko jedinstvenog crowdfunding modela.

Korist od Solarne Pecke imaće lokalna zajednica i svi posetioci i korisnici Centra za posjetioce Pecka, navodi se u saopštenju.

Organizatori kampanje navode da je solarna energija budućnost, a malim primerom Pecke žele da podstaknu i promovišu ovaj vid održivih izvora energije i pokažu da je energiju moguće dobiti i na taj način.

Centar za životnu sredinu je ranije saopštio da postoji mnogo razloga da neko učestvuje u ovoj kampanji i tako omogući korišćenje solarne energije u Pecki. Sopstvena proizvodnja i potrošnja energije iz održivih izvora donosi i ekološku – manje uticaja na životnu sredinu, povećana održivost, i ekonomsku korist – smanjeni troškovi za energiju.

Komentara: (1)
whydonate / 04.04.2024.

Crowdfunding je fantastičan način za prikupljanje sredstava za razne projekte i ideje. Kroz zajednički angažman, omogućava ljudima da podrže inovacije i projekte koji imaju potencijal za promjene. Svi zajedno, kroz crowdfunding, možemo ostvariti ciljeve i podržati pozitivne promjene u našem društvu.
Crowdfunding

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

8. jul 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

8. jul 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

8. jul 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

8. jul 2019. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.