x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Albaniji predstavljen zakon o energetskoj efikasnosti

06.10.2015. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
U Albaniji predstavljen zakon o energetskoj efikasnosti

Skupština Albanije nastavila je postupak usvajanja novog zakona o energetskoj efikasnosti. Odbor za proizvodne djelatnosti, trgovinu i okoliš se sastao sa zainteresiranim stranama u cilju dobivanja preporuka i stavljanja fokusa na inovacije. Rasprava je organizirana zajedno sa Akademijom za političke studije iz Tirane, uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost, a u sklopu regionalnog projekta „Javni dijalog o održivom korištenju energije u Jugoistočnoj Evropi“. Rasprava je okupila predstavnike nevladinih organizacija, vlasti na lokalnom nivou, kao i druge bitne aktere. Zakonodavci su razgovarali o planu osnivanja Državnog fonda za energetsku efikasnost i Agencije za energetsku efikasnost. Prethodni zakon nije sproveden, kako javljaju Albanske dnevne novine, a o temi energetske efikasnosti se raspravljalo po prvi put.

Izrađen je plan za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije, kako je Odboru poručio Ministar energetike i industrije, Damian Gjiknuri, navodi se u izvještaju Albanske telegrafske agencije (ATA). Predstavljajući nacrt zakona o energetskoj efikasnosti pred nadležnim organom, Ministar je rekao da plan predviđa pokretanje konkretnih projekata, na početku implementaciju pilot projekta na kampusu univerziteta na periferiji glavnog grada Tirane, a da će se aktivnosti nastaviti u zgradama javnih ustanova u skladu sa člankom koji je objavio portal www.Albeconomy.info. Prethodni zakon nije sproveden, kako javljaju Albanske dnevne novine, a o temi energetske efikasnosti se raspravljalo po prvi put.

Zakon je izrađen uz pomoć Energetske zajednice i doprinosa relevantnih stručnjaka iz Evropske unije, navodi se u izvještaju. Odbor je usvojio prijedlog zakona. On obuhvata smjernice za očuvanje energije za sve potrošače, uključujući javnu upravu, velike kompanije i građane.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.