Energetska efikasnost

U Albaniji predstavljen zakon o energetskoj efikasnosti

Albanija GIZ zakon o energetskoj efikasnosti

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

06.10.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Albanije nastavila je postupak usvajanja novog zakona o energetskoj efikasnosti. Odbor za proizvodne djelatnosti, trgovinu i okoliš se sastao sa zainteresiranim stranama u cilju dobivanja preporuka i stavljanja fokusa na inovacije. Rasprava je organizirana zajedno sa Akademijom za političke studije iz Tirane, uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost, a u sklopu regionalnog projekta „Javni dijalog o održivom korištenju energije u Jugoistočnoj Evropi“. Rasprava je okupila predstavnike nevladinih organizacija, vlasti na lokalnom nivou, kao i druge bitne aktere. Zakonodavci su razgovarali o planu osnivanja Državnog fonda za energetsku efikasnost i Agencije za energetsku efikasnost. Prethodni zakon nije sproveden, kako javljaju Albanske dnevne novine, a o temi energetske efikasnosti se raspravljalo po prvi put.

Izrađen je plan za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije, kako je Odboru poručio Ministar energetike i industrije, Damian Gjiknuri, navodi se u izvještaju Albanske telegrafske agencije (ATA). Predstavljajući nacrt zakona o energetskoj efikasnosti pred nadležnim organom, Ministar je rekao da plan predviđa pokretanje konkretnih projekata, na početku implementaciju pilot projekta na kampusu univerziteta na periferiji glavnog grada Tirane, a da će se aktivnosti nastaviti u zgradama javnih ustanova u skladu sa člankom koji je objavio portal www.Albeconomy.info. Prethodni zakon nije sproveden, kako javljaju Albanske dnevne novine, a o temi energetske efikasnosti se raspravljalo po prvi put.

Zakon je izrađen uz pomoć Energetske zajednice i doprinosa relevantnih stručnjaka iz Evropske unije, navodi se u izvještaju. Odbor je usvojio prijedlog zakona. On obuhvata smjernice za očuvanje energije za sve potrošače, uključujući javnu upravu, velike kompanije i građane.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. oktobar 2015. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. oktobar 2015. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

6. oktobar 2015. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

6. oktobar 2015. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike