Životna sredina

Tužbe i blokade zbog najave otvaranja dva rudnika lignita kod Prijedora

Tužba i blokade zbog najava otvaranja rudnika lignita u Bistrici kod Prijedora

Foto: Čuvari Bistrice / Facebook

Objavljeno

29.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Najave otvaranja rudnika uglja lignita u selu Bistrica i na Bukovoj kosi na teritoriji Prijedora izazvale su nesigurnost i zabrinutost kod lokalnog stanovništva, koje apeluje na nadležne da to zaustave. Meštani sela Bistrica su organizovali blokade lokalnih puteva, tvrdeći da posledice po životnu sredinu bile katastrofalne. U pismu upućenom nadležnima kažu da su sigurni da nekih 90 hiljada tona uglja iz Bistrice neće pomoći u prevazilaženju energetske krize.

Koncesije za otvaranje rudnika lignita u Prijedoru bi bile nezakonite, navode u Centru za životnu sredinu (CZŽS). Reč je o dve lokacije – u selu Bistrica i u mesnoj zajednici Dr Mladen Stojanović, na lokalitetu Bukova kosa u području Potkozarja.

Ukoliko dođe do eksploatacije uglja u ovom području, posledice će biti katastrofalne, kako po zdravlje, tako i po život meštana, upozoreno je na konferenciji za medije koja je održana u Centru za životnu sredinu.

U oba slučaja je samoinicijativne ponude za dodelu koncesija podnelo preduzeće Drvo-Export iz Teslića. Rudnici bi izazvali katastrofalne posledice po životnu sredinu, ističu u ovoj organizaciji.

Barikade sprečavaju otvaranje rudnika u Bistrici

Meštani sela Bistrica su izašli na barikade u odbrani sela i uputili otvoreno pismo gradskim vlastima.

„Svjesni smo mi trenutne energetske krize koja je zavladala svijetom, ali isto tako smo sigurni da nekih 90.000 tona uglja iz Bistrice neće pomoći niti zaustaviti tu energetsku krizu i zato ovim putem molimo sve one kojima je ovo pismo dostavljeno da, u okviru svojih zakonskih nadležnosti, a i ljudskih moralnih principa, preduzmu što hitrije radnje na zaustavljanju devastiranja Bistrice i da ne dozvole da se u Bistrici otvori rudnik uglja“, navodi se u pismu.

Meštani Bistrice: Svjesni smo mi trenutne energetske krize koja je zavladala svijetom, ali isto tako smo sigurni da nekih 90.000 tona uglja iz Bistrice neće pomoći niti zaustaviti tu energetsku krizu

Jedno od najlepših potkozarskih sela, sa više od 700 stanovnika, u opasnosti je da postane rudnik iz kojeg će svi morati da se isele, upozoravaju stanovnici.

Foto: Čuvari Bistrice / facebook

Meštani sede na putu i sprečavaju mehanizaciju da prođe u pravcu lokaliteta na kojem se otvara rudnik lignita. Proveli su noć na barikadama.

U slučaju Bistrice došlo je do frapantnog kršenja ljudskog prava na zdravu životnu sredinu, prava na imovinu, prava na mirno uživanje poseda i mirnog i porodičnog života, kao i na javni red i mir, navode u CZŽS-u i dodaju da neobeležena vozila, bez informativne table o radovima, vrše ozbiljan zahvat u prostoru. Prave se i proširuju pristupni putevi, bez ijedne dozvole, a da zbog toga niko ne reaguje, istakli su.

„Mi smo bili primorani da podnesemo krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog zauzimanja i samovoljne eksploatacije javnih dobara,“ kazao je pravni savetnik Centra za životnu sredinu Redžib Skomorac.

Koncesija za rudnik na lokalitetu Bukova kosa u pravnom sporu

Skomorac je istakao da za dodelu koncesija nema pravnog uporišta, jer Grad Prijedor nema dokument o politici dodele koncesija.

Skomorac: Za dodelu koncesija nema pravnog uporišta

Centar je podneo tužbe protiv odluke Vlade Republike Srpske da se pokrene postupak o dodeli koncesije za istraživanje uglja na tom lokalitetu.

Skomorac je najavio da bi CZŽS podneo tužbu i u slučaju da vlada pokrene postupak za Bistricu.

Kako prenosi portal Capital.ba, Skupština grada Prijedora će danas održati posebnu sednicu, a meštani Bistrice planiraju da se obrate odbornicima za zahtevom da se obustave radovi.

Rudnici bi ugrozili izvorišta vode

Miroslav Curić, predstavnik mesnih zajednica Crna Dolina, Veliko Palančište i Gornja Puharska, ističe da je tu već bio rudnik u Drugom svetskom ratu, ali da je nakon toga utvrđeno da postoji visok sadržaj sumpora u uglju, između osam i 12 procenata.

Reč je o uglju lošeg kvaliteta, čija bi upotreba uveliko ugrozila životnu sredinu i zdravlje stanovništva, kazao je Curić. On je upozorio da će biti ugrožena izvorišta vode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

29. jun 2023. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

29. jun 2023. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević

Većina građana Evropske unije diše zagađen vazduh

Žitelji gradova u Evropi udišu zagađen vazduh, a zemlje u regionu još zagađeniji – izveštaj

29. jun 2023. - Čak 96 odsto Evropljana u urbanim sredinama udiše zagađen vazduh, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu

elektricni autobusi evropa analiza

Električni autobusi osvajaju Evropu – po prvi put prestigli dizelaše u 2023.

29. jun 2023. - Od svih prodatih gradskih autobusa 36 odsto kao gorivo koristi struju , što je po prvi put veći udeo u odnosu na one koji koriste dizel