Životna sredina

Tri male hidroelektrane gradiće se na Južnoj Moravi kod Doljevca

juzna morava male hidroelektrane doljevac

Objavljeno

10.06.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Iako zemlje u regionu, ali i mnoge opštine i gradovi u Srbiji obustavljaju i zabranjuju gradnju malih hidroelektrana, u opštini Doljevac priprema se podizanje tri ovakva postrojenja.

Opštinska uprava opštine Doljevac, Odeljenje za urbanizam, inspekcijske poslove i vanprivredne delatnosti oglasila je javni uvid tri nacrta plana detaljne regulacije za MHE Čapljinac, Orljane i Čečina.

Pojedinačna snaga svake od MHE je 1,68MW

Snaga svake od MHE je 1.680 kW, a investitor su firme Energy From Water 1 Čapljinac, Energy From Water 2 Orljane i Energy From Water 3 Čečina, piše u nacrtima planova.

Čapljinac, Orljane i Čečina su tri sela pored Južne Morave u opštini Doljevac. Sve tri MHE biće protočne elektrane pribranskog tipa, koje se sastoje se od pregrade sa niskim protočnim poljima, ribljom stazom, slapištem, ulaznom i izlaznom građevinom, mašinskom zgradom, pristupnim platoom i krilnim zidovima, navodi se u nacrtima.

Planirane su protočne hidroelektrane pribranskog tipa

Protočne hidroelektrane podrazumevaju malu branu i malu akumulaciju, što je razlika u odnosu na derivacione elektrane, koje su sa svojim cevovodima na veoma lošem glasu u regionu.

Javni uvid tri nacrta plana detaljne regulacije trajaće 30 dana, od 7. juna do 7. jula, nacrti planskih dokumenata biće izloženi, svakog radnog dana, od 7 do 15 časova, u zgradi Opštinske uprave opštine Doljevac, kao i na internet strani opštine Doljevac.

Javna prezentacija planova održaće se 23. juna

Zainteresovanim pravnim i fizičkim licima koja vrše uvid u izložene Nacrte planskih dokumenata, pružiće se sve potrebne informacije i stručna pomoć, u vezi sa pojedinim rešenjima i eventualnim davanjem primedbi i sugestija, saopštila je opština.

Javna prezentacija nacrta planskih dokumenata održaće se 23. juna u sali Skupštine opštine Doljevac. Po završenom javnom uvidu, kako se ističe, održaće se javna sednica Komisije za planove 14. jula.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

10. jun 2021. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

10. jun 2021. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

10. jun 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

10. jun 2021. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave