Električna energija

Trgovanje bugarskim, srpskim i slovenačkim fjučersima – 689.877 MWh u III kvartalu

Trgovanje-bugarskim-srpskim-slovenackim-fjucersima

Foto: Csaba Nagy/Pixabay

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) saopštila je da je trgovanje istočnoevropskim fjučersima za električnu energiju u trećem kvartalu 2019. dostiglo 46,4 TWh. Od ukupnog obima trgovanja, 689.877 MWh odnosilo se na bugarske, srpske i slovenačke fjučerse.

Na tržištu derivata za električnu energiju EEX-a, istočnoevropski fjučersi nastavljaju da registruju stabilan rast. U junu ove godine, EEX je u svoj portfolio proizvoda dodao bugarske, srpske i slovenačke fjučerse sa finansijskim poravnanjem.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse za električnu energiju, a prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna, dok je prvo trgovanje srpskim fjučersima usledilo nekoliko dana kasnije.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse

Ovi proizvodi su se pridržili od ranije dostupnim češkim, mađarskim, poljskim, slovačkim, i rumunskim fjučersima, koji su migrirani u saradnji sa Berzom električne energije centralne Evrope (PXE).

 

pxe-power futures

EEX grupa upravlja platformama za trgovanje energetskim i robnim proizvodima širom sveta i omogućava pristup mreži više od 600 učesnika u trgovanju. Grupa nudi trgovanje energijom, emisionim jedinicama, metalima, poljoprivrednim i drugim proizvodima, kao i usluge kliringa i registra.

EEX grupa okuplja Evropsku energetsku berzu (EEX), EPEX SPOT, Powernext, EEX Aziju, PXE i Berzu Nodal, kao i Grexel Systems, kompaniju koja pruža usluge registra, i klirinške kuće ECC i Nodal Clear. EEX je član Deutsche Börse grupe.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. oktobar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. oktobar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. oktobar 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. oktobar 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji