Električna energija

Trgovanje bugarskim, srpskim i slovenačkim fjučersima – 689.877 MWh u III kvartalu

Trgovanje-bugarskim-srpskim-slovenackim-fjucersima

Foto: Csaba Nagy/Pixabay

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) saopštila je da je trgovanje istočnoevropskim fjučersima za električnu energiju u trećem kvartalu 2019. dostiglo 46,4 TWh. Od ukupnog obima trgovanja, 689.877 MWh odnosilo se na bugarske, srpske i slovenačke fjučerse.

Na tržištu derivata za električnu energiju EEX-a, istočnoevropski fjučersi nastavljaju da registruju stabilan rast. U junu ove godine, EEX je u svoj portfolio proizvoda dodao bugarske, srpske i slovenačke fjučerse sa finansijskim poravnanjem.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse za električnu energiju, a prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna, dok je prvo trgovanje srpskim fjučersima usledilo nekoliko dana kasnije.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse

Ovi proizvodi su se pridržili od ranije dostupnim češkim, mađarskim, poljskim, slovačkim, i rumunskim fjučersima, koji su migrirani u saradnji sa Berzom električne energije centralne Evrope (PXE).

 

pxe-power futures

EEX grupa upravlja platformama za trgovanje energetskim i robnim proizvodima širom sveta i omogućava pristup mreži više od 600 učesnika u trgovanju. Grupa nudi trgovanje energijom, emisionim jedinicama, metalima, poljoprivrednim i drugim proizvodima, kao i usluge kliringa i registra.

EEX grupa okuplja Evropsku energetsku berzu (EEX), EPEX SPOT, Powernext, EEX Aziju, PXE i Berzu Nodal, kao i Grexel Systems, kompaniju koja pruža usluge registra, i klirinške kuće ECC i Nodal Clear. EEX je član Deutsche Börse grupe.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

14. oktobar 2019. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

14. oktobar 2019. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

14. oktobar 2019. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

14. oktobar 2019. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna