Električna energija

Trgovanje bugarskim, srpskim i slovenačkim fjučersima – 689.877 MWh u III kvartalu

Trgovanje-bugarskim-srpskim-slovenackim-fjucersima

Foto: Csaba Nagy/Pixabay

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska energetska berza (EEX) saopštila je da je trgovanje istočnoevropskim fjučersima za električnu energiju u trećem kvartalu 2019. dostiglo 46,4 TWh. Od ukupnog obima trgovanja, 689.877 MWh odnosilo se na bugarske, srpske i slovenačke fjučerse.

Na tržištu derivata za električnu energiju EEX-a, istočnoevropski fjučersi nastavljaju da registruju stabilan rast. U junu ove godine, EEX je u svoj portfolio proizvoda dodao bugarske, srpske i slovenačke fjučerse sa finansijskim poravnanjem.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse za električnu energiju, a prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna, dok je prvo trgovanje srpskim fjučersima usledilo nekoliko dana kasnije.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse

Ovi proizvodi su se pridržili od ranije dostupnim češkim, mađarskim, poljskim, slovačkim, i rumunskim fjučersima, koji su migrirani u saradnji sa Berzom električne energije centralne Evrope (PXE).

 

pxe-power futures

EEX grupa upravlja platformama za trgovanje energetskim i robnim proizvodima širom sveta i omogućava pristup mreži više od 600 učesnika u trgovanju. Grupa nudi trgovanje energijom, emisionim jedinicama, metalima, poljoprivrednim i drugim proizvodima, kao i usluge kliringa i registra.

EEX grupa okuplja Evropsku energetsku berzu (EEX), EPEX SPOT, Powernext, EEX Aziju, PXE i Berzu Nodal, kao i Grexel Systems, kompaniju koja pruža usluge registra, i klirinške kuće ECC i Nodal Clear. EEX je član Deutsche Börse grupe.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste