x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Trgovanje bugarskim, srpskim i slovenačkim fjučersima – 689.877 MWh u III kvartalu

14.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Csaba Nagy/Pixabay
Trgovanje bugarskim, srpskim i slovenačkim fjučersima – 689.877 MWh u III kvartalu

Evropska energetska berza (EEX) saopštila je da je trgovanje istočnoevropskim fjučersima za električnu energiju u trećem kvartalu 2019. dostiglo 46,4 TWh. Od ukupnog obima trgovanja, 689.877 MWh odnosilo se na bugarske, srpske i slovenačke fjučerse.

Na tržištu derivata za električnu energiju EEX-a, istočnoevropski fjučersi nastavljaju da registruju stabilan rast. U junu ove godine, EEX je u svoj portfolio proizvoda dodao bugarske, srpske i slovenačke fjučerse sa finansijskim poravnanjem.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse za električnu energiju, a prva trgovanja slovenačkim i bugarskim fjučersima registrovana su 14. juna, dok je prvo trgovanje srpskim fjučersima usledilo nekoliko dana kasnije.

Berza EEX je 3. juna u svoju ponudu uvrstila slovenačke, bugarske i srpske fjučerse

Ovi proizvodi su se pridržili od ranije dostupnim češkim, mađarskim, poljskim, slovačkim, i rumunskim fjučersima, koji su migrirani u saradnji sa Berzom električne energije centralne Evrope (PXE).

 

pxe-power futures

EEX grupa upravlja platformama za trgovanje energetskim i robnim proizvodima širom sveta i omogućava pristup mreži više od 600 učesnika u trgovanju. Grupa nudi trgovanje energijom, emisionim jedinicama, metalima, poljoprivrednim i drugim proizvodima, kao i usluge kliringa i registra.

EEX grupa okuplja Evropsku energetsku berzu (EEX), EPEX SPOT, Powernext, EEX Aziju, PXE i Berzu Nodal, kao i Grexel Systems, kompaniju koja pruža usluge registra, i klirinške kuće ECC i Nodal Clear. EEX je član Deutsche Börse grupe.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.