OIE

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Foto: Dati Bendo / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

18.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je da Teresa Ribera bude zadužena za sprovođenje čiste, pravedne i konkurentne tranzicije u Evropskoj uniji. Ta španska zvaničnica je jedna od troje nominovanih za izvršne potpredsednike nadležne za zelenu tranziciju, uključujući industrijsku proizvodnju, od ukupno šest. Zelena tranzicija i životna sredina imaju naglašenu ulogu u portfeljima barem šest pozicija komesara i komesarki. Dan Jergensen je viđen za oblast energetike i stambenih pitanja.

Sastav sledećeg takozvanog Kolegijuma komesarâ je prosleđen Evropskom parlamentu na razmatranje i propitivanje kandidata pre nego što bude stavljen na glasanje. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen želi da u svom drugom mandatu trećina od 27 članova izvršnog tela EU bude najdirektnije odgovorna za klimatsku akciju, energetsku tranziciju, zaštitu životne sredine i srodne zadatke.

Grupom dominiraju pripadnice i pripadnici konzervativnih i desničarskih partija, a u zelenom segmentu je raspodela uravnoteženija. Jedanaest su žene, uključujući Ursulu fon der Lajen, a četiri ih je nominovala na izvršna potpredsednička mesta, od ukupno šest.

Šefica odlazeće i naredne Evropske komisije navela je da je okvir predstojećeg petogodišnjeg mandata zasnovan na „dvojnoj tranziciji“ – zelenoj i digitalnoj. Fon der Lajen je takođe stavila naglasak na tehnološku suverenost, bezbednost i demokratiju, uporedo sa „izgradnjom konkurentne, dekarbonizovane i cirkularne privrede, sa pravičnom tranzicijom za sve“.

Teresa Ribera nagovestila da će kao izvršna potpredsednica raditi na kompromisu oko nuklearne energije

Teresa Ribera Rodrigez bi bila izvršna potpredsednica odgovorna za čistu, pravednu i konkurentnu tranziciju te za politiku konkurentnosti. „Ona će predvoditi rad na zadržavanju Evrope na putanji ka ispunjavanju ciljeva određenih Evropskim zelenim dogovorom. I na istovremenoj dekarbonizaciji i industrijalizaciji naše privrede“, kazala je Fon der Lajen.

Administracija u Briselu je do sada oklevala da pruži podršku inicijativama u domenu nuklearne energije, iako su zagovornici te tehnologije uspeli da joj nominalno obezbede zelenu etiketu. Nasuprot tome, većina država članica EU se pod vođstvom Francuske izjasnila u korist pokretanja svojevrsne nuklearne renesanse.

Napredak u razvoju rešenja za male nuklearne reaktore, SMR-ove, doprinela je da taj stav prevagne, zajedno sa inicijativom RePowerEU da se postepeno obustavi uvoz fosilnih goriva iz Rusije. Međutim, još je dug put dok bilo koje komercijalno SMR postrojenje bude povezano na strujnu mrežu.

Iz tog razloga je bilo brojnih kontroverzi oko imenovanja glavnih pozicija u energetici u novom timu Ursule fon der Lajen. Evropski parlamentarci mogu da izbace aktuelne kandidate iz igre, što umnogome zavisi od stavova nominovanih o spornim temama.

Teresa Ribera je odmah signalizovala medijima da je opredeljena za prevazilaženje razlika. Ukazala je na pravo svake države da odlučuje o svom elektroenergetskom miksu. Ribera je trenutno treća potpredsednica vlade Španije i ministarka za ekološku tranziciju i demografski izazov. Ta zemlja namerava da pogasi jedan po jedan nuklearni reaktor na svojoj teritoriji.

Teresa Ribera Evropske komisije Fon der Lajen energetsku tranziciju zivotnu sredinu
Foto: Teresa Ribera (Jennifer Jacquemart / EC – Audiovisual Service)

Fon der Lajen odabrala danskog ministra Dana Jergensena za oblast energetike

Nakon što je Fon der Lajen objavila spisak, SolarPower Europe je izdvojio ljude najrelevantnije za solarnu energiju i energetiku uopšte. Među njima su kandidati za izvršne potpredsednike Hena Virkunen, Finkinja koja bi bila zadužena za tehnološku suverenost, bezbednost i demokratiju, i Stefan Sežurne iz Francuske, nominovan za prosperitet i industrijsku strategiju, te Maroš Šefčovič, kome je namenjeno mesto komesara za trgovinu i ekonomsku bezbednost. Osim toga bi zadržao portfelj međuinstitucionalnih odnosa, a umesto predviđanja bi toj oblasti bila pridodata transparentnost.

Danski ministar za razvojnu saradnju i globalnu klimatsku politiku Dan Jergensen viđen je za komesara za energetiku i stambena pitanja.

Veleprodajne cene električne energije u Jugoistočnoj Evropi su mnogo više nego u ostatku kontinenta

„Njegov rad će doprineti spuštanju cena energenata i ulaganjima u čistu energiju i da obezbedimo umanjivanje svojih zavisnosti. Biće prvi komesar za stambena pitanja do sada – baviće se svim aspektima od energetske efikasnosti do investicija i građevinarstva“, izjavila je Fon der Lajen.

Inače, nekoliko država u Jugoistočnoj Evropi je oglasilo uzbunu zbog ogromnog dispariteta berzanskih cena električne energije, još od ranog leta, prema nižim nivoima u ostatku kontinenta.

Liderka Evropske komisije je naložila Jergensenu da dovrši proces uspostavljanja energetske unije i pruži podršku zemljama koje se spremaju za ulazak u EU. Takođe bi morao da se pozabavi rešavanjem energetskog siromaštva i da doprinese sprovođenju društvene, pravične i konkurentne tranzicije u okviru svojih ovlašćenja.

Sledeći komesar mora da se zalaže za SMR-ove

Jedan od zadataka za Jergensena, inače pregovarača na samitima COP Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, jeste da podrži ubrzavanje razvoja i uvođenja malih modularnih reaktora, uz obezbeđivanje tehnološke neutralnosti, napomenula je Fon der Lajen. U svojstvu ministra za klimu i energetiku i komunalna preduzeća od 2019. do 2022, bio je protiv uključivanja nuklearnih elektrana u održivu taksonomiju na nivou EU.

U Danskoj nema nuklearki, mada postoje startapi koji se bave razvojem te tehnologije, s naglaskom na SMR-ove.

Dan Jergensen Jorgensen evropski komesar
Foto: Dan Jergensen (Jennifer Jacquemart / EC – Audiovisual Service)

SolarPower Europe, WindEurope podržali Jergensenovo imenovanje

Uparivanje energetike i stambene politike je savršeno smisleno, jer borba protiv energetskog siromaštva i omogućavanje priuštivog stanovanja idu ruku pod ruku, izjavila je generalna direktorka asocijacije SolarPower Europe Valburga Hemetsberger.

Hemetsberger: Fleksibilna elektrifikacija na obnovljive izvore može da pre kraja decenije obori cene struje za dan unapred i za do 25 odsto

„Na primer, solar na objektima za socijalno stanovanje je lako ostvariv način da dekarbonizujemo svoju mrežu i pobrinemo se da niko ne ostane zapostavljen. Uzbuđeni smo što je u pismu o misiji kandidata za komesara Jergensena pomenut akcioni plan za elektrifikaciju. Zajedno s naglaskom na zelenu energiju, skladištenje energije i integraciju energetskog sistema – uključujući fleksibilnost – to pismo daje čvrstu osnovu za izgradnju elektrifikovane, konkurentne Evrope. Fleksibilna elektrifikacija na obnovljive izvora može već do 2030. da spusti cene struje za dan unapred i do 25 odsto, a do 2040. i za 33 procenta“, podvukla je Hemetsberger.

Džajls Dikson, generalni direktor asocijacije sektora vetroelektrana WindEurope, pohvalio je to što su kandidovani Teresa Ribera i Dan Jergensen.

„Oboje su se mnogo godina borili za energiju iz obnovljivih izvora u svojim domovinama i inostranstvu. Oboje znaju šta je neophodno da se sprovede energetska tranzicija – za mreže, izdavanje dozvola, elektrifikaciju i lance snabdevanja“, rekao je.

Evropski komesar Vopke Hukstra ostao u timu, uz proširenje zadatog portfelja

Aktuelni evropski komesar za klimatsku akciju Vopke Hukstra je izbor predsednice Fon der Lajen za oblasti klime, obaranja neto emisija s efektom staklene bašte na nulu i čistog rasta. „Nastaviće da radi na implementaciji i prilagođavanju, na poljima klimatske diplomatije i dekarbonizacije. A biće odgovoran i za oporezivanje“, objasnila je Fon der Lajen. Reč je o razvoju sistema naplate na ime ispuštenih gasova s efektom staklene bašte.

Jesika Rosval iz Švedske bila bi komesarka za životnu sredinu, istrajnost u upravljanju vodama i konkurentnu cirkularnu privredu. Ona mora da „uvrsti prirodu u bilans stanja“, naglasila je šefica Evropske komisije.

Guverneru oblasti Centralne Makedonije u Grčkoj Apostolosu Dzidzikostasu namenjena je pozicija komesara za održivi saobraćaj i turizam. Kipranin Kostas Kadis bi bio zadužen za ribolov i okeane. Funkcija za tog univerzitetskog profesora očuvanja biodiverziteta, ukoliko ga Evropski parlament na nju i postavi, podrazumeva objavljivanje prvog evropskog pakta o okeanima.

Među pozicijama je još jedna koja je posebno važna za Zapadni Balkan. Fon der Lajen želi da Marta Kos iz Slovenije, bivša ambasadorka i novinarka, postane komesarka za proširenje, a bila bi zadužena i za takozvano Istočno susedstvo: Jermeniju, Azerbejdžan, Belorusiju, Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

18. septembar 2024. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

18. septembar 2024. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

18. septembar 2024. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

18. septembar 2024. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.