OIE

Total, Google mapirali solarni potencijal krovova stambenih objekata u Evropi

Total Google mapirali solarni potencijal krovova kuca Evropi

Photo: Pixabay

Objavljeno

20.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska energetska kompanija Total ima visoke ambicije u dekarbonizaciji. Udružila se s Alphabetovim ogrankom Google Cloud da bi pomoću veštačke inteligencije izmerila solarni potencijal krovova u svetu, a prva aplikacija je u pripremi za stambene objekte u Evropi.

Pomoću alatke Solar Mapper, moći ćete da dobijete brzu procenu koristi od eventualne instalacije fotonaponskih ploča na krovu svoje kuće ili zgrade. Privatna korporacija Total iz Francuske saopštila je da je spremila digitalnu aplikaciju koja će i vlasnicima stambenih objekata i firmama automatski računati solarni potencijal za krovove te da joj u tome pomaže Google Cloud.

Prva verzija će biti namenjena za porodične kuće i zgrade s više stanova u Evropi, a kompanija iz Pariza, jedan od svetskih naftnih giganata, navela je da radi na platformama za komercijalna zdanja i industriju i da će je proširiti na globalnom nivou. Algoritmi bazirani na veštačkoj inteligenciji daju preciznije podatke nego raniji pokušaji, tvrde u Totalu, koji ima preko sto hiljada zaposlenih.

Kvalitetniji satelitski snimci nego u ranijim pokušajima mapiranja

Alatka u čijem je razvoju učestvovao Google pruža pristup kvalitetnijim satelitskim snimcima, a solarni potencijal se dobija prema raspoloživoj tehnologiji fotonaponskih panela, stoji u saopštenju. Što se tiče pokrivenosti, Solar Mapper vidi 90 odsto Francuske, na primer.

Total je pojačao plan za investicije u energiju iz obnovljivih izvora i struju do 2030. na tri milijarde dolara godišnje

Korisnicima je omogućeno da solarnu energiju koriste na isplativiji način i da lakše do nje dođu, rekla je direktorka za tehnologiju Marie-Noëlle Séméria. Google Cloud je dao doprinos sa svojom ekspertizom na polju veštačke inteligencije i baza podataka, a pristupačna i inovativna ponuda je razvijena za samo pola godine, dodala je.

Pomeranje oslonca s nafte na obnovljive izvore

Total ulaže skoro milijardu dolara godišnje u istraživanje i razvoj. Prošlog meseca je objavio da će do 2030. u oblasti energije iz obnovljivih izvora i struje trošiti tri milijarde dolara godišnje, umesto dosadašnjih dve milijarde.

U strategiji francuske kompanije ozbiljno mesto zauzimaju solarne i elektrane na vetar, uključujući vetroparkove na vodenim površinama. Takođe se pridružio glavnim konkurentima – BP-ju i Shellu – u ambiciji da neto emisije ugljen-dioksida najkasnije 2050. svede na nulu.

Total ima većinski udeo u američkoj kompaniji SunPower, koja proizvodi solarne panele.

Google već pet godina meri solarni potencijal krovova

Treba pomenuti da u okviru konglomerata Alphabet već pet godina postoji Google Sunroof, koji procenjuje solarni potencijal krovova. U međuvremenu se iz Sjedinjenih Država proširio na Veliku Britaniju, a 2017. zajedno sa E.ON-om i na Nemačku. Google je celokupni poslovni poduhvat pokrenuo sa 20 odsto učešća.

“Solarna struja je svuda oko nas. Samo nam treba prava alatka da je sprovedemo”, naveo je Total.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Obuka bugarske opstine energetskih zadruga

Krenula obuka za bugarske opštine za osnivanje energetskih zadruga

27 November 2020 - Održan je trening za bugarske opštine na kojem je ukazano na potencijalne koristi od razvijanja energetskih zadruga

Mali Zvornik toplanu na biomasu 2 35 miliona evra

Mali Zvornik gradi toplanu na biomasu vrednu 2,35 miliona evra

26 November 2020 - Dva kotla na drvnu sečku snage po 900 kilovata i rezervni na gas, kapaciteta 2,5...

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Sateliti sa solarnim panelima struju Zemlju

Trka se zahuktala: Sateliti sa solarnim panelima slaće struju na Zemlju

25 November 2020 - EU i Britanija finansiraju tehnologiju koja će omogućiti da sateliti sa solarnim sistemima prenose energiju, a SAD već ima probni modul u orbiti