OIE

Total, Google mapirali solarni potencijal krovova stambenih objekata u Evropi

Total Google mapirali solarni potencijal krovova kuca Evropi

Photo: Pixabay

Objavljeno

20.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska energetska kompanija Total ima visoke ambicije u dekarbonizaciji. Udružila se s Alphabetovim ogrankom Google Cloud da bi pomoću veštačke inteligencije izmerila solarni potencijal krovova u svetu, a prva aplikacija je u pripremi za stambene objekte u Evropi.

Pomoću alatke Solar Mapper, moći ćete da dobijete brzu procenu koristi od eventualne instalacije fotonaponskih ploča na krovu svoje kuće ili zgrade. Privatna korporacija Total iz Francuske saopštila je da je spremila digitalnu aplikaciju koja će i vlasnicima stambenih objekata i firmama automatski računati solarni potencijal za krovove te da joj u tome pomaže Google Cloud.

Prva verzija će biti namenjena za porodične kuće i zgrade s više stanova u Evropi, a kompanija iz Pariza, jedan od svetskih naftnih giganata, navela je da radi na platformama za komercijalna zdanja i industriju i da će je proširiti na globalnom nivou. Algoritmi bazirani na veštačkoj inteligenciji daju preciznije podatke nego raniji pokušaji, tvrde u Totalu, koji ima preko sto hiljada zaposlenih.

Kvalitetniji satelitski snimci nego u ranijim pokušajima mapiranja

Alatka u čijem je razvoju učestvovao Google pruža pristup kvalitetnijim satelitskim snimcima, a solarni potencijal se dobija prema raspoloživoj tehnologiji fotonaponskih panela, stoji u saopštenju. Što se tiče pokrivenosti, Solar Mapper vidi 90 odsto Francuske, na primer.

Total je pojačao plan za investicije u energiju iz obnovljivih izvora i struju do 2030. na tri milijarde dolara godišnje

Korisnicima je omogućeno da solarnu energiju koriste na isplativiji način i da lakše do nje dođu, rekla je direktorka za tehnologiju Marie-Noëlle Séméria. Google Cloud je dao doprinos sa svojom ekspertizom na polju veštačke inteligencije i baza podataka, a pristupačna i inovativna ponuda je razvijena za samo pola godine, dodala je.

Pomeranje oslonca s nafte na obnovljive izvore

Total ulaže skoro milijardu dolara godišnje u istraživanje i razvoj. Prošlog meseca je objavio da će do 2030. u oblasti energije iz obnovljivih izvora i struje trošiti tri milijarde dolara godišnje, umesto dosadašnjih dve milijarde.

U strategiji francuske kompanije ozbiljno mesto zauzimaju solarne i elektrane na vetar, uključujući vetroparkove na vodenim površinama. Takođe se pridružio glavnim konkurentima – BP-ju i Shellu – u ambiciji da neto emisije ugljen-dioksida najkasnije 2050. svede na nulu.

Total ima većinski udeo u američkoj kompaniji SunPower, koja proizvodi solarne panele.

Google već pet godina meri solarni potencijal krovova

Treba pomenuti da u okviru konglomerata Alphabet već pet godina postoji Google Sunroof, koji procenjuje solarni potencijal krovova. U međuvremenu se iz Sjedinjenih Država proširio na Veliku Britaniju, a 2017. zajedno sa E.ON-om i na Nemačku. Google je celokupni poslovni poduhvat pokrenuo sa 20 odsto učešća.

„Solarna struja je svuda oko nas. Samo nam treba prava alatka da je sprovedemo“, naveo je Total.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Na Staroj planini prve zadruzne solarne elektrane u Srbiji doniraj

Na Staroj planini biće izgrađene prve zadružne solarne elektrane u Srbiji – uključi se i doniraj

21 јуна 2022 - Energetska zadruga Elektropionir je pokrenula kraudfanding kampanju za krovne solarne elektrane u Dojkincima i Temskoj na Staroj planini.

Otvorena registracija za učešće na Nedelji održive energetike – EUSEW 2022.

Otvorena registracija za EUSEW 2022 u Briselu i onlajn

17 јуна 2022 - Otvorene su prijave za učešće u Nedelji održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW 2022, koja...