Klimatske promene

Toplotni talasi i suša širom Evrope tokom trećeg najtoplijeg jula u svetu ikada

toplotni-talasi-klima

Foto: geralt from Pixabay

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prošli mesec bio je najtopliji jul na planeti od kada se meri temperatura, a dugotrajni i intenzivni toplotni talasi koji su pogodili delove Evrope nastavili su se tokom avgusta. U Evropi, ovaj jul je bio šesti najtopliji ikada. U nekim zemljama su zabeležene rekordno niske padavine, koje su nanele štetu privredama i poljoprivredi i potpomogle širenje šumskih požara.

Julske temperature su u većem delu Evrope bile za skoro 0,4 stepena Celzijusa više od proseka za period of 1991 do 2020, a skokovi preko 40 stepeni zabeleženi su u Portugaliji, Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Britanija je prvi put imala temperature više od 40 stepeni

U Velikoj Britaniji su prvi put zabeležene temperature od preko 40 stepeni, dok je Pririnejsko poluostrvo imalo neouobičajeno veliki broj dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom višom od 35 stepeni Celzijusa. U Španiji je protekli jul bio najtopliji mesec u istoriji.

Toplotni talasi u Evropi će biti sve češći, intenzivniji i duži

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas rekao je da ovakvi su ovakvi toplotni talasi sada normalna pojava, dok je Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) upozorio da će toplotni talasi u Evropi postajati sve češći, intenzivniji i dugotrajniji.

Na globalnom nivou, jul 2022. bio je nešto hladniji od jula 2019. i nešto topliji od jula 2016. godine, uprkos ciklonu La Niña, koji bi trebalo da doprinese spuštanju temperature. U Sjedinjenim Državama je prošli mesec takođe bio treći po visini temperature od početka merenja.

Površina leda u okeanu oko Antarktika bila je na najnižem nivou za 44 godine satelitskog merenja

​Površina leda u Južnom okeanu (oko Antarktika) bila je na najnižem nivou za 44 godine satelitskog merenja i iznosila je 15,3 miliona kvadratnih kilometara, što je 7% manje od proseka za period od 1991. do 2020.i znatno ispod prethodne najniže vrednosti za mesec jul.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. avgust 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

10. avgust 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

10. avgust 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

10. avgust 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama