OIE

Toplane – Sarajevo istražuju potencijal geotermalne energije u sistemu daljinskog grejanja

Toplane--Sarajevo-gas-geotermalna-energija-zagadjenje-vazduha

Slika: Toplane Sarajevo

Objavljeno

09.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Toplane – Sarajevo započinju projekat istraživanja geotermalnih voda u cilju korišćenja obnovljih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja.

Sarajevo je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom, ne samo u regionu, već i u svetu. Toplane Sarajevo kao osnovno gorivo koriste prirodni gas, koji, takođe, doprinosi zagađenju.

Krajnji cilj projekta je iskorišćavanja obnovljih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja

Ovo preduzeće je saopštilo da je sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH potpisalo Ugovor o dodeli finansijskih sredstava u okviru „Projekta hidrogeoloških istraživanja termalnih voda na području Ilidže za potrebe daljinskog grijanja Toplana Sarajevo“. Krajnji cilj projekta, kako se navodi, je iskorišćavanja obnovljih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja.

Toplane će od Fonda dobiti 35.000 KM za izradu projektne dokumentacije.

Ako istraživanja budu uspešna izgradiće se geotermalna bušotina na koju će Toplane imati koncesiju

Ukoliko hidrogeološka ispitivanja kroz prvu fazu ovog projekta pokažu svoju opravdanost u smislu pronalaska geotermalne vode zadovoljavajuće temperature, nastaviće se izgradnja geotermalne bušotine na koju će Toplane imati koncesiju i koristiti geotermalnu vodu u sistemu daljinskog grejanja, preneli su lokalni mediji.

Implementacijom tog projekta planirano je zagrevanje ilidžanskih naselja koje pokrivaju kotlarnice Mala Aleja, Mlade Bosne i Tome Međe.

Realizacijom ovog projekta uveo bi se potpuno novi način zagrevanja koji isključuje korišćenje prirodnog gasa i drugih alternativnih energenata u proizvodnji toplotne energije, što bi imalo neprocenjiv pozitivan uticaj na kvalitet vazduha, saopštile su Toplane – Sarajevo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

9. jul 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

9. jul 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

9. jul 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

9. jul 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin