Životna sredina

Termoelektrana najveći zagađivač vazduha u Tuzli

tuzla zagadjenje termoelektrana

Slika: CEE Bankwatch Network

Objavljeno

02.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Od 20 uzastopnih dana, koliko je trajalo merenje kvaliteta vazduha u Tuzli, tokom čak 12 dana zabeleženo je zagađenje vazduha iznad dozvoljenih granica. Merenje su zajednički sprovele organizacije CEE Bankwatch Network i lokalni Centar za ekologiju i energiju.

U gradu na severoistoku Bosne i Hercegovine (BiH) smeštena je termoelektrana koja kao glavno gorivo koristi lignit, a Tuzla je prva u nizu lokacija na kojima su ove dve organizacije namerile da sprovedu merenje kvaliteta vazduha. To je deo poduhvata kojim se, kako kaže izveštaj organizacije Bankwatch, nezavisnim putem prikupljaju podaci o kvalitetu vazduha širom Balkana.

U međuvremenu, državno preduzeće Elektroprivreda BiH planira izgradnju novog pogona od 450 MW u Termoelektrani Tuzla, koja koristi lignit kao glavno gorivo. Postrojenje „Tuzla 7“ treba da zameni dva postojeća, starija postrojenja, ali i da poveća kapacitet cele elektrane.

Novi pogon će gotovo sigurno doprineti velikom zagađenju vazduha u okolini, budući da je elektrana izgrađena u zapadnom delu grada, dok redovni zapadni vetar raznosi smog po celoj dolini. Tuzla se smatra mestom s vrlo lošim kvalitetom vazduha, posebno tokom zime kada u vazduhu ima više sitne prašine (eng. particulate matter – PM), o kojoj nema podataka u zvaničnim izveštajima o kvalitetu vazduha iz Tuzlanskog Kantona.

Brojke su zabrinjavajuće, sudeći prema podacima o kojima je izvestila organizacija Bankwatch: vrednosti PM10 su redovno bili iznad nivoa tolerancije od 65 µg/m³ prema propisima Federacije BiH, dok su udarne vrednosti bile i preko 300 µg/m³. Vrednosti su naglo rasle posle 19 časova, što ukazuje na mogućnost da se filteri za prašinu isključuju tokom noći. Sa čak 12 od ukupno 20 mernih dana, u kojima su vrednosti zagađenja bile van granica dozvoljenih zakonom, lako je zaključiti da vrednosti PM10 redovno prelaze granicu od 35 dana godišnje tokom kojih je dopušteno prekomerno zagađenje.

Bosna i Hercegovina je usvojila zakone o kvalitetu vazduha u ravni sa standardima Evropske Unije. Centar za ekologiju i energiju, s druge strane, tvrdi da je primena zakona slaba i poziva vlasti da velike zagađivače nateraju da poštuju život i zdravlje stanovnika.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

2. novembar 2016. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

2. novembar 2016. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

2. novembar 2016. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

2. novembar 2016. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja