Električna energija

Tender za sufinansiranje pametnih brojila u Sloveniji

Slika: RTSH.al

Objavljeno

07.07.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije raspisalo je tender za za sufinansiranje nabavke i instalacije pametnih brojila električne energije za period od 2017. do 2022 godine. Cilj tendera je da se obezbedi novac za bespovratne zajmove za nabavku i instaliranje tih smart brojila u okviru Operativnog programa za sprovođenje evropske kohezione politike za period od 2014. do 2020. godine.

Kroz taj program je već obezbeđeno 13.897.800 evra za sufinansiranje smart strujomera iz bespovratnog zajma u okviru Evropske kohezione politike od 2017. do 2020. godine, kaže se u saopštenju.

Ukupni iznos finansijskog podsticaja za implementaciju ovog projekta je maksimalno 33 odsto od vrednosti ukupne investicije u pametne strujomere, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Cilj projekta je zamena starih tipova brojila električne energije sa pametnim brojilima što bi omogućilo distributerima struje da ih očitavaju i kontrolišu daljinski. Ministarstvo je saopštilo da smart brojila moraju da se nabave us sav neohodan softver i hardver koji omogućava takvo daljinsko upravljanje, uključujući uređaje za daljinsku komunikaciju i sakupljanje podataka.

Jedan od ciljeva tendera je i sprovođenje marketinških aktivnosti i organizacija edukacije o ovom tipu brojila, kaže se u saopštenju ministarstva. Slovenija sa Hrvatskom već sprovodi smart grid projekat spajanja elektromreža te dve zemlje.

U tenderskom pozivu na sajtu ministarstva infrastrukture Slovenije se ne precizira ko će moći da aplicira za bespovratne zajmove za nabavku pametnih strujomera.

Slovenačka firma Iskraemeco proizvodi, instalira i servisira pametna brojila električne energije i ta firma je 2015. godine potpisala ugovor o izvozu 1,6 milion takvih brojila u Holandiju.

Tržište pametnih brojila je dobilo snažan podsticaj 2009. godine kada je Evropska unija usvojila Treći energetski paket za unutrašnje tržište električne energije i gasa. Prema procenama EU, u zemljama članicama će do 2020. godine biti instalirano oko 200 miliona pametnih brojila za električnu energiju (odnosno kod oko 72 odsto potrošača) kao i 45 miliona pametnih brojila za gas. Ukupna investicija za promenu starih brojila je procenjena na oko 45 milijardi evra.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

7. jul 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

7. jul 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

7. jul 2017. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

7. jul 2017. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika