x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

TENDER: Studija o određivanju energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. za Energetsku zajednicu

02.04.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Google Maps
TENDER: Studija o određivanju energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. za Energetsku zajednicu

Evropska komisija je raspisala tender za studiju čiji je cilj proširenje kapaciteta za modeliranje Evropske unije na ugovorne strane Energetske zajednice za definisanje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine – za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte).

Podnošenje prijava je moguće do 20. maja.

Studija će se baviti razvojem kapaciteta za prikupljanje podataka i modeliranje za devet ugovornih strana kako bi se na uporediv način, i u skladu s kapacitetima za modeliranje razvijenim u EU, definisali energetski i klimatski ciljevi za 2030. godinu, navodi se u javnom pozivu.

U decembru 2019. Evropska komisija je saopštila da je obezbedila potrebna finansijska sredstva za proširenje kapaciteta za modeliranje EU i na ugovorne strane. Istovremeno, EK je saopštila da bi ciljevi za 2030. u ugovornim stranama Energetske zajednice trebalo da budu usvojeni do sredine 2021.

Jedna studija o ciljevima za 2030. već je urađena

Tokom 2018. i 2019. godine, kako se navodi u javnom pozivu, Energetska zajednica je angažovala konsultante da pripreme tehničku studiju kako bi se utvrdile, ako je to izvodljivo, metodologije za definisanje tri energetska i klimatska cilja.

TU Wien je uradio studiju koja je identifikovala različite metodologije za postavljanje ciljeva do 2030.

Studija, koju je pripremila firma TU Wien, istražila je i identifikovala različite metodologije za postavljanje ovih ciljeva na osnovu kriterijuma utvrđenih u Opštim smernicama, koje je usvojila Energetska zajednica, i već dostupnih podataka i scenarija razvoja energetskih sistema.

Međutim, glavni nedostatak studije bila je nekonzistentnost između tri dimenzije, što je preduslov za kompaktno i verodostojno postavljanje ciljeva.

Glavna svrha nove studije je da se dobiju kompaktniji i usklađeniji scenariji i metodologije

Evropska komisija smatra da bi se dodatnom studijom mogli postići kompaktniji i usklađeniji scenariji i metodologije koji bi bili osnova za raspravu i utvrđivanje ciljeva za sve ugovorne strane. To je, u stvari, glavna svrha nove studije, navodi se u javnom pozivu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.