OIE

TENDER: Studija o određivanju energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. za Energetsku zajednicu

TENDER-studija-energetski-klimatski-ciljevi-do-2030-energetska-zajednica

Slika: Google Maps

Objavljeno

02.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je raspisala tender za studiju čiji je cilj proširenje kapaciteta za modeliranje Evropske unije na ugovorne strane Energetske zajednice za definisanje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine – za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte).

Podnošenje prijava je moguće do 20. maja.

Studija će se baviti razvojem kapaciteta za prikupljanje podataka i modeliranje za devet ugovornih strana kako bi se na uporediv način, i u skladu s kapacitetima za modeliranje razvijenim u EU, definisali energetski i klimatski ciljevi za 2030. godinu, navodi se u javnom pozivu.

U decembru 2019. Evropska komisija je saopštila da je obezbedila potrebna finansijska sredstva za proširenje kapaciteta za modeliranje EU i na ugovorne strane. Istovremeno, EK je saopštila da bi ciljevi za 2030. u ugovornim stranama Energetske zajednice trebalo da budu usvojeni do sredine 2021.

Jedna studija o ciljevima za 2030. već je urađena

Tokom 2018. i 2019. godine, kako se navodi u javnom pozivu, Energetska zajednica je angažovala konsultante da pripreme tehničku studiju kako bi se utvrdile, ako je to izvodljivo, metodologije za definisanje tri energetska i klimatska cilja.

TU Wien je uradio studiju koja je identifikovala različite metodologije za postavljanje ciljeva do 2030.

Studija, koju je pripremila firma TU Wien, istražila je i identifikovala različite metodologije za postavljanje ovih ciljeva na osnovu kriterijuma utvrđenih u Opštim smernicama, koje je usvojila Energetska zajednica, i već dostupnih podataka i scenarija razvoja energetskih sistema.

Međutim, glavni nedostatak studije bila je nekonzistentnost između tri dimenzije, što je preduslov za kompaktno i verodostojno postavljanje ciljeva.

Glavna svrha nove studije je da se dobiju kompaktniji i usklađeniji scenariji i metodologije

Evropska komisija smatra da bi se dodatnom studijom mogli postići kompaktniji i usklađeniji scenariji i metodologije koji bi bili osnova za raspravu i utvrđivanje ciljeva za sve ugovorne strane. To je, u stvari, glavna svrha nove studije, navodi se u javnom pozivu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

2. april 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

2. april 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

2. april 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

2. april 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu