Električna energija

TENDER: Studija o ekonomskom uticaju klimatskih promena na hidrosistem Trebišnjica

TENDER-Studija-klimatske-promene-hidrosistem-Trebisnjica

Slika: HET

Objavljeno

05.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini objavio je tender za izradu Studije o ekonomskom uticaju klimatskih promena na hidroenergetski sektor u Republici Srpskoj – višenamenski hidrosistem Trebišnjica.

Rok za podnošenje ponuda ističe 25. jula.

UNDP u BiH sprovodi Nacionalni plan za prilagođavanje (NAP), koji se finansira iz Programa za zelenu klimu (Green Climate Facility – GCF), u okviru kojeg je predviđena izrada Studije o ekonomskom uticaju klimatskih promena na hidroenergetski sektor u Republici Srpskoj – višenamenski hidrosistem Trebišnjica, navodi se u oglasu UNDP-a.

Ključni ciljevi studije su analiza uticaja klimatskih promena na trenutno stanje razvoja hidroenergetskog sistema i njegove efikasnosti. Neophodno je analizirati i planirano eliminisanje trenutnih negativnih uticaja i proceniti ono što je postignuto u dosadašnjem razvoju, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Nakon analize trenutnog stanja, kako se navodi, neophodno je analizirati buduće stanje, odnosno planirano širenje hidroenergetskog sistema Trebišnjica (ključni objekti sistema nedostaju – hidroelektrana (HE) Nevesinje, HE Dabar, HE Bileća i HE Dubrovnik 2) kao alternativu u borbi protiv klimatskih promena.

Objekte hidroenergetskog sistema na Trebišnjici sada koriste Elektroprivreda ERS – HE Trebinje 1 i HE Trebinje 2, kao i jedan generator u HE Dubrovnik G2, Elektroprivreda Herceg-Bosne (EPHZHB) – HE Čapljina, i Hrvatska elektroprivreda (HEP) – jedan generator u HE Dubrovnik. Tri kompanije iz dve zemlje – BiH i Hrvatska, s tim da su dve iz dva različita entiteta u BiH.

U toku tender za HE Dabar

ERS namerava da izgradi HE Dabar snage 160 MW. Tenderska procedura za ovaj projekat je u toku. U novembru 2018. godine, ERS je izabrao konzorcijum koji predvodi AF-Consult Switzerland za pružanje savetodavnih usluga u procesu dodele ugovora po sistemu ključ u ruke.

Višenamenski sistem Trebišnjica ima vrlo složen sastav, koji se postepeno razvija. Proširenje postojećeg sistema planirano je kroz projekat Gornji horizonti.

Trenutno sistem obuhvata akumulacije Bilećkog jezera i Trebinja, kao i HE Trebinje 1, HE Trebinje 2, HE Dubrovnik 1 i HE Čapljina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. jul 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. jul 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

5. jul 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. jul 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu